6 évnél régebbi cikk

Mindenszentek, halottak napja, Halloween – melyiket mikor ünnepeljük?
·Kultünnep·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
fmc.hu/Bácskai Gergely
Mindenszentek, halottak napja, Halloween – melyiket mikor ünnepeljük?
·Kultünnep·Utolsó frissítés: undefined

Bár az első két ünnep nem új keletű Magyarországon, ám az, hogy mikor melyiknek a napja van, nem mindig tiszta.

Október 31. - Halloween

Az angolszász vidékről szépen lassan hozzánk is beszivárgott, illetve beszivárog a Halloween. Mégha egyelőre nincs is akkora kultusza, mint tőlünk nyugatabbra, a vicsorgó töklámpásban világító gyertya nálunk is hamar felkerült az ablakok párkányára és a lakberendezési kiegészítőt kínáló boltok polcaira. Sőt, egyre több helyen szerveznek közös tökfaragást, lámpás felvonulás.

Az angol Halloween szó szerinti fordításban egyébként a Mindenszentek előtti estét jelenti. Ősi kelta ünnep, az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet - a Samhain-t, vagyis "a nyár végét" és ilyenkor egyszerre hódoltak a Napisten és a holtak Ura előtt.

Samhain
A Samhain pogány ünnep jelentette a kelta népek számára az újév, valamint a tél és a sötétség kezdetét. Úgy hitték, hogy az ünnep éjszakáján az előző évben meghalt emberek lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel az év során elhunyt lelkek ezen az éjjelen vándorolnak át a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat. (wikipédia)

November 1. - Mindenszentek ünnepe

A hetedik századtól ünneplik a keresztény közösségek az elhunyt valamennyi katolikus szent tiszteletére Mindenszenteket. Eredete természetesen a messzi múltban gyökerezik, a fent említett ősi kelta Samhainnal kapcsolódott össze a történelem során, majd az ókereszténység korában krisztianizáltak.

November 2. - halottak napja

Ezen a napon sokan gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére, és felkeresik a temetőkben hozzátartozóik sírját. Ennek a szokásnak a célja eredetileg az volt, hogy ezen a napon kiszabadult lelkek újra visszataláljanak a maguk sírjába, szívesen maradjanak lakhelyükön és ne kísértsék az élőket.

Az elhunytak emlékezetére pár órára a harangok is megszólalnak november 2-án. A néphit szerint ennek köszönhetően a halottak lelkei megnyugszanak és megpihennek, szenvedéseik pedig enyhülnek. Többfelé úgy tartották, hogy a két ünnep közötti éjszakán halottak miséznek a templomban és a harangszó kíséretében hazalátogatnak körülnézni. Ezért helyenként szokás volt nekik is megteríteni az asztalnál és minden helyiségben lámpát gyújtani, hogy a hazalátogató lelkek eligazodjanak a házban. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek