6 évnél régebbi cikk

Egy világ omlott össze: Szusi recepteket takar a Mátrix legendás zöld forráskódja
Fehérvár Médiacentrum fotójaEgy világ omlott össze: Szusi recepteket takar a Mátrix legendás zöld forráskódja

Egy komplett generáció nőtt fel a Mátrix-trilógián, melynek védjegyévé vált a kezdő jelenetben függőlegesen futó zöld forráskód. Nos, fény derült a bonyolult kód jelentésére, a film speciális effektjein dolgozó szakember elárulta: a kód nem más, mint szusi receptek gyűjteménye.

Szinte hihetetlen, de a Mátrix-trilógia legelső részét bő 18 évvel ezelőtt, 1999 márciusában (Magyarországon 1999 augusztusában) mutatták be a mozikban. A film óriási siker lett, 2000-ben négy Oscar-díjat (legjobb vágás, hang, hangvágás és vizuális effektek), valamint két BAFTA-díjat (legjobb hang, legjobb vizuális effektek) is besöpört. A film kezdő jelenetében megjelenő, fentről lefelé futó kódsor pedig azonnal a Mátrix védjegye lett. Az ezzel kapcsolatos legnagyobb titokra azonban csak most derült fény.

A kódsorban jól látni, hogy japán karakterek tűnnek fel. A kódot Simon Whiteley-nek köszönhetjük, aki produkciós tervezőkét dolgozott a mozin. Whiteley a CNetnek nemrég elárulta, a misztikus forráskódot valójában a japán feleségétől, egész pontosan az ő szakácskönyvéből kölcsönözte. Vagyis gyakorlatilag szusi recepteket "olvashatunk".

Az elmúlt közel két évtizedben valószínűleg rengetegen kielemezték már a lepörgő kódot, ennek ellenére csoda, hogy még senkinek sem szúrt szemet, hogy a japán karakterek között van összefüggés.

(Forrás: HVG.hu/Tudomány)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek