6 évnél régebbi cikk

50 éve ezekkel a gólokkal (is) jutott az élvonalba a Vidi
Fehérvár Médiacentrum fotója50 éve ezekkel a gólokkal (is) jutott az élvonalba a Vidi

Illetve egészen pontosan a VT Vasas, mert a fehérvári klub még ezen a néven harcolta ki története első élvonalbeli szereplését. Történt mindez az akkor még naptári éves bajnokságok idejében, 1967-ben, majd a város első NBI-es szezonjának már Videotonként vágott neki a csapat 1968-ban.

Az 1967-es NBI/B-s bajnokságban remekül szerepelt a VT Vasas, melyben olyan kiválóságok kergették a labdát, mint Burka, Csukovics, Ispaics, Kű vagy épp a frissen igazolt Karsai. Kárpáti Béla vezetőedző tanítványai jól is rajtoltak, hiszen a nyitófordulóban Burka ás Karsai góljaival 2-1-re legyőzték a Budapest Autóbusz együttesét. A folytatásban azonban a győzelmek és döntetlenek mellé vereségek is becsúsztak, a csapat így féltávnál az ötödik helyet foglalta el.

A bajnokság második felében azonban már túlsúlyba kerültek a sikerek, az ősz első 11 bajnokiján 8 győzelmet ünnepelhetett a csapat, ezzel pedig a bajnokság élére is állt. Közben, 1967. szeptember 20-án a keletnémet Erfurt elleni meccsel a vadonatúj Sóstói Stadiont is felavatta a VT Vasas, amely a meccseit azonban ekkor még nem itt, hanem a Berényi úton játszotta.

Visszatérve a bajnokságra, egy ózdi vereség ugyan megingatta a dicsőséges menetelést, ám az utolsó két fordulóra úgy készülhettek Karsaiék, hogy egy győzelem elegendő a feljutáshoz. Ez meg is lett gyorsan, a Ganz-Mávagot 5-1-re verte a VTV, mely az utolsó, immár tét nélküli fordulóban a Kecskemétet fogadta Tímár - Posch, Bognár, Horváth II. L., Temesvári, Bobori, Balogh, Kű, Karsai, Bodnár, Ispaics összeállításban.

Az így már NBI hivatalos újoncának számító VT Vasas ezt a találkozót Sóstón játszhatta, 8000 néző előtt 3-0-ra verte "hirös" város csapatát, a találkozóról ráadásul videó felvétel is készült, így fél évszázad után is megleshetjük, milyen volt egykor a futball Fehérváron. Az alábbi összefoglaló öt esztendeje, a feljutás 45. évfordulója alkalmával készült.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek