6 évnél régebbi cikk

Láttad már a Guinness-rekorder dinnyési Várparkot? Nézd meg videónkban!
Fehérvár Médiacentrum fotója
varpark.hu
Láttad már a Guinness-rekorder dinnyési Várparkot? Nézd meg videónkban!

Hétfőn érkezett meg az értesítés: a Dinnyési Várpark vármakett-gyűjteménye bekerült a Guinness-rekordok közé. Ha még nem láttad a 35 középkori magyar vár valósághű másolatát bemutató parkot, akkor most megmutatjuk!

Most már hivatalosan is a világ legnagyobbjának számít a dinnyési vármakettpark, ahol 35 középkori vár történelmi hűséggel ábrázolt mása látható. A park 2014-ben nyitotta meg kapuit, de a Guinness-rekord megalkotója, Alekszi Zoltán már két évvel korábban elkezdte a tervezést: "2012 februárjában kezdtem el komolyabban foglalkozni a Várpark megvalósításának gondolatával. Hosszú előkészítő munka előzte meg, mely magában foglalta a történelmi anyagok felkutatását, a megfelelő helyszín kiválasztását, a kivitelezés megtervezését. A célom az volt, hogy középkori magyar várakat mutassak be, egyedülálló módon. Az egyediségük abban rejlik, hogy az épületek eredeti anyagukból készültek, fából és kőből, a legvalósághűbb megjelenés érdekében. 35 vár készült el, eredeti tájolással. A várakat egy sétány övezi, mely Nagy-Magyarország formáját ölti magára, így a várak eredeti helyükön körbejárhatók. A sétányt emlékoszlopok övezik, melyek mindegyike 1-1 magyar királynak, kormányzónak, fejedelemnek állít emléket."

Így néz ki a friss Guinness-rekorder:

A Várpark a hét minden napján látogatható, március 15-én pedig 14 órától Lovagi napra várják az érdeklődőket. Részletesebb információt itt találtok

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek