Partly cloudy5 °C
2019. december 7. szombat Ambrus
Menü

Anno 1998: debütál a Win98

Anno 1998: debütál a Win98
Mindenkinek, aki anno használt már számítógépet ismerős ez a nyitókép. 1998-ban ezzel a képpel indult a Windows. (Fotó: Operating-System.org)

Jeles nap a mai. Azon ritka alkalmak egyike, amikor a Kocka Blog is tud rettentően aktuális és naprakész lenni. Igaz 1998. június 25. egy csütörtöki nap volt (a Kocka Blog meg ugyebár hétfői történet), ennek ellenére a számítástechnika egyik neves dátumáról beszélhetünk.

Éppen ma 20 éve, hogy az üzletek polcain megjelent, és ezzel a hétköznapi emberek, oh bocsánat, felhasználók számára is hozzáférhetővé, vagyis inkább telepíthetővé vált a modern kori informatika prominens operációs rendszere, a Windows 98.

Több szempontból is korszakalkotó operációs rendszerről beszélhetünk. Nyilván nem a legelső volt a Microsoft életében: ez idő tájt már túl voltunk a Windows 3.11-en és a Windows 95 is már a múlté. De mégis, valahogy a Windows 98 volt az, melyet sokan megjegyeztek és emlékeikben is még őriznek. Ez nem véletlen. A Microsoft, az akkor még sokkal aktívabban közreműködő Bill Gates vezetésével és főleg szereplésével bemutatta a világnak a rettentően előremutató és modern operációs rendszert: ez volt a Win98.

Igaz, a megismerésének és bemutatásának volt egy rettentően nagy blamája is. Mégpedig az, hogy nem csak az új operációs rendszerrel ismerkedhettünk meg, hanem a kék halál fogalmával is. Az eset napjainkban is városi legendaként él, és még mindig sokan találgatnak, hogy ez egy hatalmas bukta volt, vagy csak a modern kori gerillamarketing első és egyik legnagyobb gurítása. Történt ugyanis, hogy a világraszóló bemutató kellős közepén a Windows 98 bemutatta, milyen is az, amikor megmakacsolja magát és nem azt teszi, amit megálmodói szerettek volna. Ez persze az elmúlt 20 év alatt sem sokat változott. A kék halál napjainkban is velünk van, csak egy kicsit kevésbé idegesítő formában, és talán egy kicsit ritkábban, mint az korábban tapasztalható volt.

Az ominózus "kék halálos" Windows-bemutató, mely inkább volt kínos, mint sem újszerű.

De maga a Windows 98 azért nem a kék halál miatt vonult be a történelembe. Egy sor olyan újítás jelent meg érkezésével az operációs rendszerek életében, melyek napjainkban is velünk vannak, csak az évek előrehaladtával, egyszerűbbé, letisztultabbá és főleg modernebbé váltak. A Windows 98 volt az első olyan számítógépes rendszer, mely integrálta már az internet hőskorában is a webböngészőt és az email-klienst.

Ez persze korszakalkotó volt, no és persze hatalmas marketing húzás is, melyet napjainkban is az erőfölénnyel történő visszaélésként kezelnek a konkurensek, és mint tudjuk évekkel később még perbe is fogták emiatt a Microsoftot. Igaz, ez a szoftveróriást túlzottan nem rengette meg. Bár azt is tudjuk, hogy napjainkban már a Windows 10 telepítése során nem kötelezően és kizárólag az Internet Explorer, vagyis manapság inkább már Microsoft Edge böngésző, amit használhatunk elsőre. Az esélyegyenlőség oltárán áldozva már az első telepítéskor is dönthetünk úgy, hogy mi inkább más böngészőt használnánk.

Persze ezeken túl akad még jó pár olyan újítás, mely emlékezetessé tette a Windows 98-at. Ilyen például, amit sokan nem is tudnak, hogy érkezésével jelent meg a Windows napjaink egyik legidegesítőbb funkciója a Windows Update is. Az a szükséges rossz, melyet a Microsoft a Windows 10-ben emelt az utálat tetőfokára, de már a korábbi Windowsokban is működött. A Windows Update online frissítésének, hibajavításának funkciója persze igen hatékony és biztos módja a szoftverek menet közben felismert hibáinak javítására, sőt, napjainkban az új funkciók és lehetőségek integrálása is már a Windows Update-en keresztül megy végbe, de annak mikéntje és főleg stabilitása azért sok kétséget hagy maga után.

Ha valaki a fiatal generációból esetleg nem ismerné a klasszikus Windows 98-nyitányt. Nekem egészen kellemes emlék, bár napjainkban már nem állná meg a helyét.

De a Windows 98 volt az az operációs rendszer, melyben először találkozhattunk az internet adta lehetőségekkel is. Igaz ebben a korban még nem volt szélessávú internet. Mondjuk úgy, hogy még keskeny volt az a sáv. Legalább is napjaink pár ezer forintos gigabites netjéhez mérten. Ebben a Windowsban jelent meg először a internetes kapcsolat felépítésére szolgáló betárcsázós kapcsolati lehetőség beépített modulként. De a Windows 98 korában ismerkedhettünk meg napjaink legelterjedtebb számítógépes csatlakozási szabványával, az USB porttal is. Igaz, ez még csak az 1.0-s szabvány volt, és még driver kellett a kezdetleges, 8MB (megabájt!) méretű pendrive windows-zal történő megismertetéséhez is, miközben napjainkban már az USB 3.1 szabvány is lassan szűk keresztmetszet a hatalmas adatmennyiség számára.

De nemcsak ezekben volt előremutató a Win98. Érkezésével jelent meg a DVD lemezek támogatása, a napjainkban kihalófélben lévő Adobe Flash és a Shockwave szintén 1998-ban debütált, és a töredezettségmentesítés szóösszetételt is ekkor ismertük meg. Igaz, ezt a funkciót már akkor is sokan csak hókuszpókusznak tartották.

Szóval sokat köszönhetünk a Windows 98-nak. Nem is gondolnánk, hogy a modern kori operációs rendszerek ősanyjától mennyi mindent kaptunk, melyek nélkül ma biztos nem itt tartanánk. Most azt mondom, így 20 év távlatából, hogy köszönjük Win98! Abban viszont abszolút nem vagyok biztos, hogy a most 8 éves, nagyobbik fiam is így fog-e majd vélekedni Bill Gates birodalmáról szintén 20 év múlva. Addig is boldog születésnapot, Windows 98!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Fülöp Attila: az informatika új korszakot nyithat az akadálymentesítésben
  Fülöp Attila: az informatika új korszakot nyithat az akadálymentesítésben
 • Nőtt az odesszai iskolatűz áldozatainak száma
  Nőtt az odesszai iskolatűz áldozatainak száma
 • Ma is tart még az országos tartós-élelmiszer-gyűjtés
  Ma is tart még az országos tartós-élelmiszer-gyűjtés
 • Több mint 13 ezer közönségszavazat érkezett a Magyarország 365 fotópályázatra
  Több mint 13 ezer közönségszavazat érkezett a Magyarország 365 fotópályázatra
 • Több eltűnt személyről továbbra sincs hír az eperjesi gázrobbanás után
  Több eltűnt személyről továbbra sincs hír az eperjesi gázrobbanás után
 • Varga Mihály: folyamatosan támogatjuk a vállalkozásokat
  Varga Mihály: folyamatosan támogatjuk a vállalkozásokat
 • A Fehérvár Hangja döntő a Vörösmarty Színházban
  A Fehérvár Hangja döntő a Vörösmarty Színházban
 • Mi alapján válasszunk LED fényforrást?
  Mi alapján válasszunk LED fényforrást?

Eseménynaptár

 • Népdaléneklési és népzenei versenyt hirdet a Fejér Megyei Művelődési Központ
  Népdaléneklési és népzenei versenyt hirdet a Fejér Megyei Művelődési Központ
 • Székesfehérváron ülésezik az Országos Diáktanács
  Székesfehérváron ülésezik az Országos Diáktanács
 • December 14-ig várják a támogatásokat a Szeretetházikóban
  December 14-ig várják a támogatásokat a Szeretetházikóban
 • Ma látogat Székesfehérvárra Joulupukki
  Ma látogat Székesfehérvárra Joulupukki
 • Millárdos bírsággal bünteti a Gazdasági Versenyhivatal a Facebookot
  Millárdos bírsággal bünteti a Gazdasági Versenyhivatal a Facebookot
 • Ma dönt a bíróság a tanárját megszúrt fiatal letartóztatásáról
  Ma dönt a bíróság a tanárját megszúrt fiatal letartóztatásáról
 • A munkanap-áthelyezés miatt változik a vasúti közlekedés
  A munkanap-áthelyezés miatt változik a vasúti közlekedés
 • Élénkebb forgalom várható a hétvégén több határátkelőhelyen
  Élénkebb forgalom várható a hétvégén több határátkelőhelyen
 • Ivádyné Érsek Márta kapta a Kiváló Gyógyszertári Asszisztens díjat
  Ivádyné Érsek Márta kapta a Kiváló Gyógyszertári Asszisztens díjat
 • Január 7-éig használhatók a decemberi helyközi bérletek
  Január 7-éig használhatók a decemberi helyközi bérletek
 • Gázszivárgás okozhatta a robbanást Eperjesen
  Gázszivárgás okozhatta a robbanást Eperjesen
 • Közmeghallgatást tartanak a Városházán
  Közmeghallgatást tartanak a Városházán
 • Jelentősen nő a lakossági költekezés az ünnepek előtt
  Jelentősen nő a lakossági költekezés az ünnepek előtt