5 évnél régebbi cikk

A világ legerősebb lecsóját győzte le Fehérvár új csilievő bajnoka
Fehérvár Médiacentrum fotójaA világ legerősebb lecsóját győzte le Fehérvár új csilievő bajnoka

Nem csupán Lecsókirályt, de Fehérvár új csilievő bajnokát is megkoronáztak az idei Lecsófesztiválon. Ráadásul ezért a címért a világ legerősebb lecsójából kellett eltüntetnie egy emberes adagot.

Korábban már beszámoltunk a seregélyesi csilitermesztő, a méregerős alapanyagokból különleges termékeket előállító és ezekkel világbajnoki aranyérmeket nyerő Petrohay Györgyről és családjáról. Nos, a Chilicum az idei Lecsófesztiválra is tartogatott meglepetést: csilievő bajnokságot hirdettek, természetesen a rendezvényhez igazodva, hiszen elkészítették a világ egyértelműen legerősebb lecsóját, melybe a három legerősebb csilifajta egyaránt belekerült.

E sorok írója - csak hogy valóban élethűen tudjon beszámolni erről az ízorgiáról - óvatlanul meg is kóstolta a végeredményt. Majd 10 perc fuldoklás és ismeretlen mennyiségű hűtőfolyadék elfogyasztása után, a nyelvben érezhető lüktető, maró érzés enyhülésével, félig hörögve és köhögve fel is tudtam tenni a kérdést Petrohay Györgynek, tulajdonképpen mit is kóstoltam, illetve milyen adag vár a tűzokádó sárkányokra is életveszélyt jelentő lecsóból a versenyzőkre.

- Ez gyakorlatilag a világ legerősebb lecsója, aki eddig megkóstolta, annak elállt a szava, így például neked is néhány perce. Az alap a klasszikus lecsó, paprika, paradicsom és hagyma, ehhez jött a több fajta csili. Került bele Carolina Reaper, ami 2 200 000 Scoville egységgel bír. Került bele Trinidad Scorpion a maga 1 800 000, Naga Jolokia, vagyis szellem csili 1 000 000 és egy bizonyos habanero fajta 577 000 Scoville egységgel. Ezek a világ legerősebb csilijei, így nem túlzás, ez lett a világ legerősebb lecsója. Egy 10 literes bográcsban tettük fel az egészet, csurig rakva, most hogy elkészült nagyjából 8 liter a kész lecsó, ebbe főzéskor egy kilogramm ment bele a habaneróból, míg a többi fajtából 200-200 gramm, vagyis az alap egyötöde csili.

Gyorsan számoltunk is a verseny előtt, a kész lecsó ereje valahol 200 000 Scoville egység körül mozgott (viszonyításképp: a legerősebb magyar paprika 5 000 környékén jár). A versenyen ebből a teljesen egyértelműen a pokol tüzes tornácáról származó ételből kellett a 11 vállalkozó kedvű versenyzőnek elfogyasztania 300 grammos adagokat. A szabályok egyértelműek voltak: aki a leghamarabb, az odakészített tejbe történő belekortyolás nélkül eltünteti a méregerősnél is brutálisabb 30 dekát, az lesz Székesfehérvár csilievő bajnoka.

A mezőny erősnek bizonyult, ott volt az indulók között a natúr csilipaprika evés magyar bajnoka, a fehérvári születésű Simon Dániel is. A 11 vállalkozó kedvű csilifanból végül hatan tudták eltüntetni a 30 dekás adagot, öten vagy néhány kanál, vagy épp egy fél tányér után feladták az embertelen küzdelmet. Simon Dániel lecsóevésben most nem ért oda a dobogóra, az első három helyezett elképesztő idővel, alig több, mint fél perc alatt döntötte magába a tüzes lecsót. A nagy versenyt jól jelzi, hogy az első és a harmadik helyezett között kevesebb, mint 4 másodperc volt a különbség! Székesfehérvár új csilievő, pardon, legerősebb lecsóevő bajnoka Tóth Martin lett a maga 34.72 másodperces időeredményével, a második helyen Véninger Szabolcs, a harmadik helyen pedig Kovács József végzett.

- Szeretem a csípős, erős kajákat, mert egészséges, de ez azért kemény menet volt... - árulta el érzéseit Tóth Martin, a végső győztes. - Szoros volt, mert a többiek gyorsan befalták. Nem ilyen dózisban fogyasztom a mindennapokban, még én is pihegek azért egy kicsit. Viszont nagyon jó minőségű volt a csili, ízre is rendben volt a lecsó, én jól éreztem magam a versenyen.

Kisebb-nagyobb kínokkal mindenki túlélte az első megrázkódtatást, de elképzelhető, hogy az elkövetkező napokban azért még akadnak gondjaik az indulóknak. Ehhez kitartást kívánunk, no meg persze gratulálunk, hiszen 30 deka ebből a pokoli ételből, nos, igen komoly kihívásnak számított az idei Lecsófesztiválon!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek