5 évnél régebbi cikk

Így érinti a székesfehérvári vonatközlekedést a Déli pályaudvar lezárása
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Így érinti a székesfehérvári vonatközlekedést a Déli pályaudvar lezárása

Karbantartás miatt október 4-től 17-én éjfélig ideiglenesen bezár a Budapest-Déli pályaudvar. Ez számos vonal menetrendjét, így a Székesfehérvárra közlekedőt is érinti, és szünetel majd a jegypénztár, valamint az ügyfélszolgálat a déliben.

A MÁV tájékoztatása szerint október 4-17. között a Déli pályaudvar teljes lezárására során olyan halaszthatatlan karbantartási munkákat végeznek el a vágányokon, a váltókon, a forgalmat irányító biztosítóberendezésen, a felsővezeték-hálózaton, az alagút rézsűjén, a támfalakon, a peronokon, amelyeket csak a vonatforgalom teljes szüneteltetése mellett lehetséges megoldani, amikor a pályaudvar infrastruktúrája szabadon hozzáférhető, a karbantartás az utasok számára nem jelent veszélyforrást. 

Azt ígérik, a munkák eredményeként a Déli pályaudvaron javul a különböző berendezések működése, megelőzhető lesz a sebességkorlátozások bevezetése, csökkenni fog a menetrend szerinti közlekedést akadályozó műszaki üzemzavarok és meghibásodások száma.

A munkák és a Déli pályaudvar lezárása ugyanakkor több vonal, így a Székesfehérvár-Déli pályaudvar között közlekedő vonatok menetrendjét is érinti, változtatja. A karbantartás miatt leginkább érintett Budapest-Déli–Tatabánya–Győr, Budapest-Déli–Székesfehérvár, Budapest-Déli–Pusztaszabolcs–Pécs vonalakon és egyes mellékvonalaikon közlekedő vonatok menetrendje módosul. A vágányzár ideje alatt Kelenföldről a Déli pályaudvar a BKK járatainak igénybevételével érhető el.

Változások a menetrendben

  • A Budapest-Déli–Győr vonalon közlekedő S10-es, a Budapest-Déli–Oroszlány között közlekedő S12-es, Budapest-Déli–Pusztaszabolcs/Dombóvár vonalon közlekedő S40-es, Budapest-Déli–Dunaújváros vonalon közlekedő S42-es és a Budapest-Déli–Székesfehérvár között közlekedő Z30-as jelzésű elővárosi személyvonatok Kelenföld állomásról közlekednek és oda is érkeznek.
  • A vasárnapi munkarend szerint Budapest-Déli–Győr vonalon közlekedő elővárosi gyorsított vonatok Budapest-Keletibe érkeznek és onnan indulnak.
  • A Göcsej InterCity (IC958 és IC959) Zalaegerszeg felé Kelenföldről indul, Zalaegerszeg felől viszont Budapest-Keletiig közlekedik.
  • Szintén a kelenföldi állomásról fordulnak a szombathelyi, zalaegerszegi, veszprémi, nagykanizsai, keszthelyi, tapolcai és ljubljanai gyorsvonatok, továbbá egyes InterCity járatok is.
  • A Budapest–Pusztaszabolcs vasútvonal korszerűsítési munkái miatti változások továbbra is érvényben lesznek, ezért az S40-es és S42-es vonatok továbbra sem érintik a Kelenföld és Érd felső közötti állomásokat és megállóhelyeket.
  • Az S36-os és G43-as vonatok változatlanul Kőbánya-Kispest, Tárnok, Martonvásár, illetve Székesfehérvár állomások között szállítják az utasokat.
  • A zágrábi (200-as és 201-es számú) Agram nemzetközi gyorsvonat a Déli helyett a Keletiből indul és oda is érkezik. Ugyancsak a Keletiből indul Zágráb felé a (204-es és 205-ös) Gradec gyorsvonat, amely azonban Zágráb felől csak Kelenföldig közlekedik.

Egyéb vágányzári munkák hatásai

  • Október 6-án és 7-én az S42-es vonatok csak Kelenföld–Pusztaszabolcs állomások között közlekednek a Pusztaszabolcs–Dunaújváros vonalon végzett pályakarbantartás miatt.
  • A Szombathely–Budapest vasútvonalon Székesfehérvár–Várpalota állomások között október 8-17-ig pályakarbantartási munkálatok miatt vonatpótló autóbuszok közlekednek. Az érintett szombathelyi, zalaegerszegi és veszprémi vonatok – a buszok hosszabb menetideje miatt – az alapmenetrendhez képest Kelenföld–Székesfehérvár viszonylatban korábban, míg Székesfehérvár–Kelenföld viszonylatban később közlekednek.

A módosított menetrendek már megtalálhatók a vasúttársaság honlapján, a vágányzári hírek menüpontban (https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/vaganyzar), valamint a MÁV-csoport weboldal (www.mavcsoport.hu) és a Vonatinfó mobilalkalmazás menetrendi keresője is a változásokat figyelembe véve listázza a közlekedő vonatokat a karbantartási időszakon belül tervezett utazásokra.

Szünetel a jegypénztár és az ügyfélszolgálat

A Déli pályaudvaron szünetel a jegyértékesítés október 3-án 20 órától 18-án 6 óráig a belföldi- és nemzetközi személypénztárban, illetve a személyes ügyfélszolgálat is zárva tart. Október 3-án este 8 órától éjfélig, valamint 18-án éjszaka, reggel 6:00-ig a menetjegyvásárlás a jegykiadó automatákból biztosított. A pályaudvar zárva tartása idején viszont nem közelíthetőek meg a jegyautomaták.

Kelenföld állomáson megerősített pénztári szolgálat és két jegykiadó mobilbusz áll az utasok rendelkezésére. Az elkészült START Klub kártyák a Déli helyett a Kelenföldi pályaudvar információs pultjánál vehetők át.

A Budapest-Déli pályaudvar felújítása alatt az alábbi karbantartásokat végzik el:
· az alagút kelenföldi kijáratánál 2015-ben bekövetkezett rézsűcsúszás végleges helyreállítása,
· a Győri út és a Kuny Domonkos utca melletti támfalak megerősítése,
· felsővezetéki hálózat teljes körű átvizsgálása és karbantartása,
· magasfeszültségű energiaellátás és térvilágítás karbantartása,
· biztosítóberendezés karbantartása,
· kitérő- (váltó) és síncserék, betonaljak javítása, kitérők alkatrészeinek cseréje,
· vágány- és kitérőszabályozás,
· az első vágány alatti közműalagút szigetelésének helyreállítása,
· peronok aszfaltburkolatának javítása, helyenkénti újraaszfaltozása.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek