2 évnél régebbi cikk

Tanuld meg ingyen, online a Photoshop manipulációt!
Tanuld meg ingyen, online a Photoshop manipulációt!

Hogy kitől? Pordán Krisztiántól. Miért? Mert szuperklassz képeket tudsz majd alkotni. És tényleg ingyen? Igen. És miéééééééért? Mert Krisztán jó fej és most úgy döntött, hogy bárkinek segít. Csak úgy. Mert miért ne?

Vannak ugye a méregdrága Photoshop tanfolyamok, webdesigner iskolák, s megannyi különleges fantázianévvel ellátott stúdió, ahol (elméletileg) meg lehet tanulni felhasználói / profi szinten kezelni a Photoshop-ot. Az oktatás viszont általában (sőt, szinte mindig) nagyon sokba kerül, és nem csak az szerepel a tananyagban, amire mi valójában vágyunk.

Ha például montázsolni szeretnénk egy képet, akkor sok-sok-sok tanórán kell részt vennünk, míg eljutunk addig a pontig, ami igazán érdekel minket. Persze, szükség van az „előhangra” is olykor (ahogyan az irodalomban), és hegedülni se lehet megfelelő kottaolvasási tudás nélkül. DE mégis vannak esetek, amikor el lehet sajátítani valamit koncentráltan, célirányosan, mindenféle sallang nélkül.

Pordán Krisztián fotós youtube csatornája pont azokhoz szól, akik nem szeretnének mást, „csupán” ellesni a fotó-manipulációs praktikákat, megtudni, hogy miként készülnek Krisztián fotói, s hogyan alkothatunk mi is hasonlókat.

Az említett csatorna már régóta létezik, bár korábban más funkciót töltött be: Krisztián azért hozta létre eredendően, hogy feltöltse zenei mixeit. Aztán a sok munka miatt elhanyagolta, ám az utóbbi időben rengeteg üzenetet kapott rajongóitól, kérdéseket, amelyek arra vonatkoztak, hogy miként készülnek manipulációi?

Amikor látta, hogy mennyire inspirálóan hat másokra, úgy döntött, hogy feltölt olyan videókat, amelyek lépésről lépésre mutatják be a folyamatot, amiből mindenki tanulhat. Hiszen nincsen felemelőbb érzés annál, mint másoknak is megtanítani, amit tudunk.

Krisztián elmondta, hogy az ő kíváncsiságát is alapvetően a Google és Youtube elégítette ki – vagyis önfejlesztő módon, az Internet segítségével tanulta meg a Photoshop-ot és a különböző technikákat -, ezért is érezte fontosnak, hogy ő is segítsen másoknak ezen a területen. Megtanulja, hogyan lehet ingyenes Photoshop szoftvert kapni a professzionális fotószerkesztéshez.

Terveim között szerepel, hogy folyamatosan képezzem magam, és minden tudást, amit beszippantok, át is adjam másoknak.” – mesélte – „Szerencsére rengeteget fotóztam az elmúlt évek alatt, így nagyon sok nyersanyagom van, amikhez nyúlhatok. Minden szabadidőmet erre, a képek elkészítésére, a manipulációkra, a tutorialokra szentelem. Szinte a gép előtt alszom el hajnalban. Van, hogy szó szerint is, mert nem tudok leállni az utómunkákkal, annyira belemelegedek mindig.”

Pordán Krisztián (Fotó: Vágó Bence)

Teljesen változó, hogy mi ihleti meg. Jött már inspiráció az utcán sétálva, figyelve az embereket, a természetet, a felhőket, naplementét, de egy dal, a zenehallgatás vagy egy filmrészlet is bevillanthat valamit, amiből aztán kép lesz, majd montázs.

Aztán olyan is akad, amikor előre tudja, hogy mit szeretne megvalósítani, s annak megfelelően kattintgatja fényképezőgépét, s már a megörökítés pillanatában lelki szemei előtt lebeg a végleges verzió, az utómunka utáni állapot.

Amikor elkészülök egy képpel, még napokig képes vagyok utána nézegetni, s azon tanakodni magamban, hogy megmutassam-e a nagyvilágnak, publikáljam-e?” – árulta el – „Terveim között szerepel egyébként egy kiállítás, ahol meg lehet majd vásárolni a képeimet, a befolyt összeg teljes egészét pedig jótékony célra fordítanám. Egy állatmenhelynek szeretnék segíteni és remélem, hogy még idén sikerül megvalósítanom ezt az álmomat, hogy a gazda nélküli kutyusoknak könnyebb legyen átvészelniük a téli hideget a bevételből vett meleg fekhelyen, elegendő ennivalóval.”  

Krisztiánnak van wifis kamerája, így a telefonjára telepített applikációval meg tudja oldani saját maga fotózását is. Például ez a kép is így készült:  

Persze, férfi olvasóim figyelmét valószínűleg jobban felkeltik azok a képek, amelyeken hölgyek szerepelnek. Krisztián „csajos” képeiről már írtam egy cikket korábban, mely elolvasható itt. 

E képeket látva a legtöbb emberben feltámad a vágy a fotózásra, hiszen ki ne szeretne szép lányokat fényképezni? A vállalkozó kedvűeknek van egy jó hírem: Krisztián meglátása szerint nem nehéz modellt találni, hiszen Magyarország a csodaszép nők hazája. Amikor van egy konkrét elképzelése, akkor ő kifejezetten ahhoz keres modellt, de mostanában már nem is kell nagyon kutatnia, mert megtalálják őt a hölgyek maguktól is.

A fehérvári fotós manipulált képei megtekinthetők Instagram oldalán (is).

 A cikkben szereplő fotókat (egy megjelölt kivételével) Pordán Krisztián készítette.

Borítókép: temesvari.marta
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek