5 évnél régebbi cikk

Hogyan viselkedjünk a nők mellett az utcán? - A nemzetközi férfinap margójára
·Kultillem·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaHogyan viselkedjünk a nők mellett az utcán? - A nemzetközi férfinap margójára
·Kultillem·Utolsó frissítés: undefined

November 19-én tartjuk a nemzetközi férfinapot, amely a nőnap párjaként a fiúk és férfiak egészségére hívja fel a figyelmet, és hangsúlyozza a nemek közötti egyenlőséget. Ennek örömére bemutatjuk azokat a közlekedési illemszabályokat, amelyekre egy randi alkalmával érdemes odafigyelniük a férfiaknak.

A nemzetközi férfinapot először 1999-ben tartották meg Trinidad és Tobagóban, az ENSZ támogatásával. Az esemény ezt követően nagy elismertséget kapott a férfiaktól világszerte, például az Amerikai Egyesült Államokból, Európából, Afrikából, Ázsiából és a Karib-térségből. Magyarországon 2009-től szerveznek a nemzetközi férfinaphoz köthető rendezvényeket.

Az UNESCO nevében Ingeborg Breines, a Women and Culture of Peace program vezetője nyilatkozta: „a nemzetközi férfinap egy kiváló ötlet, ami a nemeknek egyensúlyt adhat.” 

A nemzetközi férfinapon felbuzdulva összeszedtem azokat az alapvető közlekedési illemszabályokat, amelyeket jó, ha minden férfitársam ismer, ugyanis ezek a tanácsok praktikusak lehetnek, ha szíve hölgyét randira invitálná. A legrészletesebb és legpontosabb listát az igenyesferfi.hu-n találtam, és nem más készítette, mint Fazekas Fanni, akinek protokollszakértőként talán van valami fogalma a férfiak viselkedéséről. Most pedig jöjjenek is azok a szabályok:

Keskeny járda

Az első és legfontosabb illemszabály: a férfi egy keskeny járdán az úttest felőli oldalon kell kísérje a nőt, ezzel is megvédve őt az esetleges veszélyektől. A nők védelmére megalkotott illemszabályok erősebbek bármelyik másik közlekedési illemszabálynál, tehát ha nem tudtok eleget tenni egyszerre mondjuk több szabálynak, akkor mindenképp ezt tartsátok a legfontosabbnak.

A balos szabály

Utcán az urak mindig a hölgyek balján mennek. A hagyomány szerint ez a szokás a lovagok bal oldali kardviselése miatt alakult ki. Tehát bal oldalon lehet kard, kutya és örömlányok, de hölgy nem. Ez a szokás egyébként annyira a mindennapok részévé vált, hogy sokak számára már reflexből is ez a normális.

Hárman párban

Ha egy férfi két nőt kísér az utcán, a férfi középen megy, két férfi esetében pedig ennek a fordítottja érvényes.

Azok a fránya lépcsők

Széles lépcsőn normál esetben, ahogy az utcán is a férfi jobbján megy a hölgy. Abban az esetben viszont, ha olyan korlát van, amin át lehet látni, illedelmességből helyet cserélnek, hogy a hölgy szoknyája alá az alsó emeletekről ne lehessen belátni. Keskeny lépcsőn, ha egymás mellett nem lehet elférni, felfele a férfi előre engedi a nőt, lefelé menet pedig a férfi megy elől, nehogy a hölgy megbotoljon valamiben és leessen.

A felderítő

Étterembe, kocsmába, illetve szórakozóhelyre a férfi megy be elsőnek, hogy meggyőződjön arról, a hely biztonságos ahhoz, hogy a hölgy betérjen. Kifelé menet ugyanezt az elvet követve az urak mennek ki elsőnek. Kiegészítésképpen egy régi mondás szerint, azért a hős férfi megy be elsőként a kocsmába, hogy ő kapja az esetleges pofonokat. 

Itthon otthon vagyunk

Ha egy magánházba megyünk, akkor is a férfi megy elöl? A válasz nem, mivel ebben az esetben tisztában vagyunk vele, hogy a hely veszélytelen lesz. Máskülönben nem vittük volna oda kedvesünket.

(Forrás: igenyesferfi.hu, Wikipedia)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek