5 évnél régebbi cikk

Bulgáriában folytatja kalandozásait az Alba
·Sportkosárlabda·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaBulgáriában folytatja kalandozásait az Alba
·Sportkosárlabda·Utolsó frissítés: undefined

Úgy tűnik, a fehérvári kosárlabdázók idén "bolgár szezont" tartanak, a Europe Cup második csoportkörében ismét balkáni riválisok jönnek. Ismerjük meg az Alba kupaellenfeleit!

Az Alba Fehérvár kosárlabdacsapata kiválóan szerepelt a EuropeCup első csoportkörében, a nemzetközi sorozat F jelű kvartettjéből a második helyen jutott tovább. Dzunics mester együttese a selejtezőből verekedte be magát a főtáblára, a kvalifikáció során az ukrán BC Dnipro volt az ellenfél (78-94, 90-67), majd a csoportkörben olasz, portugál ás bolgár csapatok vártak az Albára.

A fehérváriak az FC Porto (96-92, 72-70) és a bolgár Rilski Sportist (84-80, 104-83) elleni meccseken hibátlanok maradtak, míg az olasz Pallacanestro Varese csak a jobb egymás elleni eredmények (85-77, 66-91) miatt előzte meg az 5 győzelemmel és 1 vereséggel záró Albát, mely így az F csoport másodikjaként léphetett tovább.

- Bevallom, a sorsolás után aláírtam volna ezt a mérleget és helyezést, de így, hogy az utolsó fordulóban a csoportelsőségért játszhattunk, csalódott vagyok - árulta el érzéseit Keller Iván, az Alba játékosa. - A Varese otthonában megéreztük a sérülés miatt hiányzó Lóránt és Cartwright távollétét, nem tudtuk pótolni őket. Továbbjutottunk, jön az újabb kör, ahonnan szerintem ismételten lehet esélyünk továbblépni.

A FIBA Europe Cup a második csoportkörrel folytatódik, ahova 16 gárda jutott be, a csapatok négyes csoportokban folytatják a küzdelmeket. Az Alba igazi specialistája lesz a bolgár kosárlabdának, hiszen a Rilski után a második csoportkörben egyszerre kettő bolgár gárdát is ellenfélül kapott, a Balkan BC és a Lukoil Levski mellett az izraeli Ironi Ness Ziona lesz a harmadik rivális.

A nemzetközi sorozat hivatalos honlapja szerint az Alba december 12-én a Balkan BC ellen kezdi meg szereplését a második csoportkörben. A BC Balkan otthona Botevgrád, amely majd 60 kilométerre fekszik Szófiától. A gárda az első körben 4-2-es mutatóval megnyerte csoportját, érdekesség, hogy otthon és idegenben is 2-2 meccset nyert és 1-1 találkozót elveszített. Meccseit a 4500 férőhelyes, négy esztendeje épült Arena Botevgrad falai között játssza, keretében három amerikai és 1-1 francia, illetve szlovén légióst találni.

A EuropeCup eddig fordulóiban legjobbjának az amerikai Brandon Brown bizonyult, aki egyrészt a legtöbbet töltötte a parketten, másrészt a legtöbb pontot (15.4) és legtöbb asszisztot (6.5) átlagolta, utóbbi egyébként a második legjobb mutató a teljes mezőnyt figyelembe véve.

Szófiában székel a másik bolgár rivális, amely főszponzora nevének felvétele előtt Levski Sofia néven riogatta az ellenfeleket. A Lukoil Levski is megnyerte csoportját az előző körben, a G csoportot 5 győzelemmel és 1 vereséggel zárta, utóbbit ráadásul az Albához hasonlóan csak az utolsó meccsén szenvedte el. A szófiaiak négy légióst, 2-2 amerikait és szerbet foglalkoztatnak, legeredményesebbnek a csoportkör során az átlag 18 pontot termelő amerikai Patrick Rembert és a 17.7-es pont- és 8.7-es lepattanó mutatóval záró bolgár Dejan Ivanov bizonyult.

A bolgár csapatok erősorrendjéről talán országuk bajnokságának tabellája mutathat képet, az Alba által oda-vissza legyőzött Rilski 5-1-es mutatóval, a Balkan BC 5-2-vel áll, míg a Levski hét meccs után hibátlan mérleggel listavezető.

A kvartett negyedik tagja, az izraeli Ironi Ness Ziona kiváló hazai eredményeinek köszönheti továbbjutását, mindhárom otthoni meccsét megnyerte az előző körben, e sikerekhez pedig elég volt hozzátenni egy idegenbeli diadalt a továbbjutás eléréshez. Az otthonában a bajnokság 7. helyén álló csapat három amerikai és egy Puerto Ricó-i légióst foglalkoztat, a FIBA Europe Cup eddigi meccsein elsősorban kiegyensúlyozott csapatjátékról tett tanúbizonyságot. A keretből hatan is elérték a 10 pontos átlagot, közülük két amerikai játékos, Daequan Cook (18.1) és Chris Dowe (15.2) volt a legeredményesebb dobó.

Ha már a statisztikáknál járunk, ne hagyjuk ki az Albát sem. A fehérváriaknál eddig heten játszottak legalább 20 percet meccsenként, közülük Allerik Freeman (19.4), Jordan Heath (13.5) és Lóránt Péter (12.3) érte el a legjobb pontátlagot. A lepattanókat tekintve Heath (8.5), míg a gólpasszokat tekintve Kyron Cartwright a legjobb, utóbbi kerek ötös átlaggal.

A FIBA Europe Cup hivatalos honlapja már a második csoportkör menetrendjét is közölte, ez alapján az Alba Botevgrádban kezd december 12-én, utolsó meccsét pedig február 6-án hazai pályán az Ironi Ness Ziona ellen játssza. A teljes menetrend ide kattintva érhető el.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek