5 évnél régebbi cikk

Guinness-rekorder lesz a fehérvári festőművésznő?
Guinness-rekorder lesz a fehérvári festőművésznő?

Minden valószínűség szerint bekerül a Guinness Rekordok Könyvébe a székesfehérvári Simon M. Veronika. A festőművésznő már régóta magyar rekordernek mondhatja magát 600 önálló kiállításával, hamarosan pedig – a jelenlegi állás szerint - a világ legnagyobb rekordgyűjteményében is olvashatjuk nevét, mivel már 800 tárlatot rendezett képeiből, ami eddig még senkinek se sikerült a világon.

Simon M. Veronika 1992 óta foglalkozik komolyabban a festészettel. Bujdosó Dénesnél ragadott először ecsetet, a Derkovits Körben, Székesfehérváron. Ezt követően Budapesten a Zilahy Stúdióban folytatta tanulmányait. Jelenleg Salzburgban, Steiermarkban az Akadémiákon tanulmányozza a legújabb festészeti módszereket.

Munkásságát az elmúlt években számos díjjal ismerték el: Eddig több mint 50 kitüntetést kapott hazánkból, a Felvidékről és Erdélyből. Neki ítélték például a Jubileumi Szent István-, Holló László-díjat, a Batsányi-Cserhát Művészkör Munkácsy emlékdíját, a Krúdy-érmet, a Pro Vino és Szent Lőrinc érdemérmet, a Cserhát Aranykéz-, AKIOSZ Aranyecset-díjat is.

A művésznő a Cserhát Művész Kör Csók István emlékdíjasa, Kunst Meister, Ácsteszér, a Cserhát, Csetény és IIiny díszpolgára. Ő a művészeti vezetője a Cserhát Művész Körnek, és 12 művészkörben dolgozik rendszeresen. 1998 óta irányítja a nánai, bajóti, sárosdi, magyaralmási, kisgyőri nyári alkotótáborok festőrészlegét, koordinálja az országos „Egy mindért - mind egyért” művészformációt és a Székesfehérvárért Nemzetközi Művészkört.

Veronika tagja a móri Brindisi Szent Lőrinc Borrendnek is

2000-ben festőtanodát is alapított. Jelenleg nyolc városban tanítja a festészetet, s több mint száz festeni vágyó ember tanul a kezei alatt. Mintegy 30 festészeti technikát mutat be folyamatosan diákjainak (festőkéses, ecsetes, bankkártyás, 3 D-s…), akik 15 témában alkalmazzák is ezeket. Jobb agyféltekés módszerrel tanít, amit az amerikai Betty Edwardstól vett át. Tapasztalatai szerint ennek a módszernek a segítségével bárki megtanítható egy bizonyos szinten festeni.

Mindenkiben benne van az isteni lehetőség arra, hogy festőművész legyen, de a talentumokkal jól kell gazdálkodnia annak, aki sikereket akar elérni a festészetben” – vallja Veronika. – „Sok gyakorlás, új ismeretek elsajátítása és nagy alázat szükségeltetik. Nagyon vigyázni kell arra, hogy a kezdeti sikerek nehogy valakit túlzott gőggel töltsenek el. A jó festő akkor is szerény marad, ha már sok képet eladott, sok kiállítása volt és több díjjal jutalmazták.”

 Veronika nevéhez több mint tíz főoltárkép fűződik

A művésznőnek eddig több mint száz tanítványa rendezett már kiállítást, és 10-20 olyan egykori tanonc is akad, aki már tanítja is a festészetet.

Veronika egyébként „alapjáraton” portréfestőnek tartja magát. Rendszeresen ölel fel történelmi témákat: jelenleg több mint 250 közintézményben láthatók történelmi festményei (550 alkotás). Fáradhatatlanul örökíti meg a történelmi egyházak szentjeit, kiemelkedő egyéniségeit. Több mint tíz főoltárkép fűződik a nevéhez. (Iliny és Szatmárhegy templomának az összes képét ő alkotta meg.) Rómában, a Vatikánban is adott át II János Pál és XVI. Benedek pápáról készült portrét. 

Veronika Rómában

 

Veronika pápai audencián is volt

Nemrég Erdélyben Jubileumi Szent István díjat kapott Tempfli Püspök Atyától. Seregély Érsek pedig a Magyarok Nagyasszonya érmet nyújtotta át neki egy díszebéden.

Tempfli püspök festmény - amikor elkészült

 

A napokban szülőfaluja iskolájának adta át azt a névadó Vámbéri Ármin féldomborművet, amit öccsével, Simon Károllyal közösen alkotott.

Első kiállításom Székesfehérváron volt, a Vörösmarty Színházban” – mesélte. - „A tárlataimra néha meghívok művésztársaim közül egyet-egyet, hogy ők is mutassanak be egy-két képet, de ezek is önálló kiállításnak számítanak. Ez inkább szimbóluma annak, hogy még a művészeknek is szeretniük és tisztelniük kell egymást. Volt, amikor 10-20 kiállításom volt egy évben, s akadt olyan is, hogy 40.”

Eddig több ezer képet (olaj, grafika…) festett. 20 festmény-sorozata van, amiből egy időben akár 20 tárlatot is be lehetne rendezni.

„A festés nekem önmegvalósítás. Persze, mint profi festőnek nekem is vannak megrendeléseim. Ilyenkor elő kell venni a festői alázatot, hogy az ember a legjobb tudása szerint készítse el a megrendelt képet. Ezt követően viszont jöhet az igazi örömfestés” – vallotta be.

A 600.  tárlata magyar rekorderi címhez juttatta pár évvel ezelőtt, s most, amikor megrendezte a 800. kiállítását Zalaegerszegen, ismét felkereste őt a Magyar Rekordok vezetősége. Most már nem csak a hazai rekord az övé, hanem úgy tűnik, hogy világrekordernek is mondhatja magát, és - ha minden jól megy - hamarosan bekerül a Guinness Rekordok Könyvébe.

A rekorderi cím átvétele

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek