5 évnél régebbi cikk

Tíz ingyenes fehérvári program karácsonyig, amit érdemes kipróbálni
·Programokadvent·Utolsó frissítés: undefined
Tíz ingyenes fehérvári program karácsonyig, amit érdemes kipróbálni
·Programokadvent·Utolsó frissítés: undefined

A karácsony elsősorban tényleg nem a pénzen múlik, csak a megfelelő hangulatot kell keresni vagy megteremteni hozzá. Így aztán a Google felhasználói szintű ismerete és egy kis kreativitás elég ahhoz, hogy remek ingyenes karácsonyi programokat találjunk (ki) Fehérváron az adventi időszakra. A teljesség igénye nélkül íme a tíz legjobb(nak tűnő) ünnepi rendezvény Székesfehérvárról, ami egy vasunkba sem kerül.

1. Élő adventi naptár a Városház téren 
December 23-ig minden nap 17:30-kor

Hol egy vers, hol egy történet, máskor pedig személyesen a Mikulás, de mindig van valamilyen meglepetés a fehérvári élő adventi naptárban. Az ünnepi időszakban minden nap pontban fél hatkor kinyílik a Polgármesteri Hivatal megfelelően számozott ablaka, és a járókelők vagy a forraltborozók egy néhány perces karácsonyi csodát élhetnek át. Ilyen volt az első, még december 1-jén:

2. Írj karácsonyi történetet és nyerj!
December 17-ig

A lecsendesedés, elgondolkozás, míg újabban a vásárlás és a gasztronómia ünnepe is lett a karácsonyi néhány hét, attól függően, ki hogyan szereti. A kreatív elméknek pedig remek időszak lehet ez az alkotásra, hiszen úgyis túl hideg van ahhoz, hogy elhagyják a szobát. Aki azonban nem új sálat szeretne kötni, de mégcsak nem is karácsonyfadíszeket fabrikálna, hanem az agyát dolgoztatná egy kicsit, annak remek időtöltés lehet az írás. A Vörösmarty Mihály Könyvtár december 17-ig várja az ünnepi időszakhoz kötődő 4000 karakteres saját történeteket. Ha tehát van ilyen a fiókban, a fejben, vagy ha még nincs, de kipróbálnád magad a műfajban, akkor további részletek ebben a cikkben:

3. Ingyenes karácsonyi mozi: Igazából szerelem
December 17., hétfő - Petőfi Kultúrtanszék

Végéhez ér a Petőfi Kultúrtanszék ingyenes mozisorozata. December a karácsonyé volt, zárásképpen pedig 17-én az Igazából szerelem következik. Külön öröm, hogy 15 évvel a premierje után nemcsak 20 perces reklámszünetekkel felszabadalva a tévében, hanem egy moziteremben, vásznon is láthatjuk a különálló történetekből végül kerek egésszé összeálló karácsonyi klasszikust. Bár a vetítés ingyenes, a helyek száma korlátozott a teremben. Ezért elővételben 500 forintért lehet a 18:30-kor kezdődő előadásra jegyet váltani. A belépő ára a büfében teljes egészében lefogyasztható, vagy a vetítés napján 22 óráig a pénztárban vissza is váltható. 

4. Küldj fényüzenetet a Püspöki Palota homlokzatán!
December 19., éjfél

December 23-án este hattól tízig a karácsonyi jókívánságok ellepik a Püspöki Palotát - a szó legszorosabb értelmében. Ha szeretnénk üzenni szeretteinknek, a nagyvilágnak, vagy akár csak a kedvenc forrócsokisunknak, akkor december 19-én éjfélig ezen a linken kell megadni adatainkat és 160 karakterben összefoglalni mondandónkat. Érdemes minél előbb megszülni karácsonyi gondolatainkat, mert csak az első ezer üzenetet vetítik ki. Egyelőre azért nem kell pánikolni: a cikk megjelenésének napján a visszaszámláló szerint még 981 üzenetnek van helye jövő vasárnap az épület homlokzatán.

5. Mézeskalács kiállítás
December 31-ig a Vörösmarty Mihály Könyvtár Gyermekrészlegén

A karácsony még véletlenül sem diétás időszak, és az emberi test tömegének jelentős növelésére kiválóan alkalmas az ünnep egyik legnagyobb kedvence, a mézeskalács. De ha egyszer olyan finom! A legjobb ilyenkor az, ha a habos-babos, cukros-mázas falatnyi finomságokat inkább művészeti alkotásként kezeljük, és mondjuk a könyvtár gyerekrészlegén keressük őket. A hivatalos felhívás szerint a hónap első napjától egészen december 31-ig nyitvatartási időben nézhetjük meg a Mézeskalács kiállítást, ám az intézmény Facebook-oldala szerint erre csak december 28-ig lesz lehetőségünk.

6. Éjszakai séta a karácsonyi belvárosban
December 26-ig bármikor

Azt tudjuk, hogy milyen napközben és este a karácsonyi díszekbe öltözött Székesfehérvár hangulata, de ha igazán szeretnénk magunkba szívni a csodát, érdemes egy éjszakai órát is rááldozni. Amikor már egy lélek sincs az utcán, csak a hideg szél lengeti a díszeket, nyoma sincs a zenének, a kürtőskalács és a forralt bor illatának, a Belváros ünnepi magánya akkor is lenyűgöző. A napközbeni forgataghoz képest a legkisebb pisszenés is hallatszik, önkéntelenül is úgy viselkednek az adventi csodát felfedező párok, mintha könyvtárban lennének. Ráadásul ha még egy termosznyi otthonról hozott forró teával is felszerelkezünk, dupla lesz az élvezet a garantáltan hűvös, de nagyon hangulatos sétálós program ideje alatt. 

7. Készíts otthon egészséges szaloncukrot!
December 24-ig bármikor

Nem teljesen ingyenes program a házi szaloncukor készítése, hiszen az alapanyagokat be kell hozzá szerezni. Cserébe lényegesen olcsóbban és - egyáltalán nem mellékesen - egészségesebben jöhetünk ki az otthoni szaloncukor-gyártásból, mintha a boltban vagy cukrászdában vásárolunk. A legegyszerűbben a kókuszos szaloncukrot készíthetjük el, de akár aszalt gyümölcsök is lehetnek az alapjai az étcsokoládéba mártott karácsonyi édességnek. Egy könnyen és gyorsan elkészíthető recept Szollár-Kaczur Bettitől, a Cutler Fehérvár táplálkozási szakértőjétől ebben a videóban:

8. Zenélő padok és fényjáték
Minden pénteken, szombaton és vasárnap, 17:00-21:00

Még két hétvégén lehet LED-fényekkel és zenével művészkedni a Varkocs-szobor félkör alakú padjainál. Az idei advent egyik újítása ez a hanginstalláció, amit az érzékelők fölé tett kezekkel lehet megszólaltatni. A többség még csak ismerkedik a különleges - jobb híján nevezzük így - hangszerrel, de persze akadnak vérprofik is, akik képekes dallamokat kicsalni a padokból. Talán külön említeni sem kell, hogy micsoda örömet okoz az a gyerekeknek, hogy pusztán néhány másodperc alatt őrült kakofóniát tudnak varázsolni a belvárosba. A gyakorlatban az utcai zenélés új, adventi műfaja így néz ki Fehérváron: 

9. Karácsonyi manókereső
December 24., hétfő 10:00-14:00

December 24-én ellepik a várost az apukákkal bóklászó gyerekek a városban. Amíg anya a Jézuska otthon díszíti a fát, csomagolja az ajándékokat, főzi a karácsonyi menüt, addig többnyire apa feladata a gyerekek szórakoztatása. A legegyszerűbb megfejtés ilyenkor a mozi, de aki ezen is szeretne spórolni és mégis egy jó hangulatú karácsonyváráson szeretne részt venni, az a kérdéses napon a Városház tér felé orientálódjon. Az Adventi színpadon a Karácsonyi manókereső a maga négyórás időtartamával még a teljesen kezdő Jézuskáknak is kellő időt biztosít az előkészületek zavartalan befejezéséhez. Azoknak, akik pedig otthon tevékenykednek, jól jöhet egy-két még nem unásig játszott karácsonyi dal:

10. Karácsony spotting
December 24-26., késő este

Még egy sétálós, fagyoskodós, cserébe nagyon karácsonyi program. Lehetőleg szenteste napján, például a halászlé, töltött káposzta és bejgli szentháromság utáni remek levezetés lehet egy kiadós séta a környéken. És ha már magányosan vagy családilag gyaloglunk egy fél órát vagy többet, érdemes az ablakokon keresztül egy kicsit belesni mások karácsonyába: vajon hol milyen lett a fa, mit néznek a tévében és mi került az asztalra - csak néhány azok közül a gyötrően fontos kérdések közül, amiket ezekben az ellopott pillanatokban megtudhatunk. A rutinos karácsony spottingerek ilyenkor nagyobb útra is vállalkozhatnak, és akár autóval is bejárhatják a várost. Ezeken az estéken senki nem dudál és türelmetlenkedik, ha előtte egy kocsi csak alig tempóban halad az úton. Mi is minden évben nyakunkba vesszük a várost, aminek az eredménye mindig egy ehhez hasonló cikk:

Borítókép: sütnijó!
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek