5 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: ingyen filmek, ingyen múzeumok és ingyen városnéző séta
Fehérvári programok a hétvégére: ingyen filmek, ingyen múzeumok és ingyen városnéző séta

A kokárda, a Nemzeti dal és a Kossuth-dalok közé néhány könnyedebb program is befurakodik a hosszú hétvégén. A város számos múzeumába ingyenes lesz a belépés, szombatra városnéző sétát szerveznek a forradalom jegyében, míg a Nemzeti Filmalap csatornáján egész hétvégén klasszikus magyar filmeket lehet ingyen streamelni. Mindezek mellett a Petzben Szent Patrik napját ünneplik majd, és még az Európa Kiadó is Fehérváron koncertezik.

Városnéző séta: A márciusi ifjak nyomában
Mikor?: Március 16., szombat 14:00
Hol?: Tourinform Iroda előtt

Ami Budapestnek a Pilvax kávéház, az Fehérvárnak a... Ami Budapestnek a Nemzeti Múzeum lépcsője, az Fehérvárnak a... Aki a fővárosnak Petőfi Sándor, az Székesfehérvárnak... Ha nem is mindegyik mondatra, de többségükre váaszt kaphat mindenki, aki szombat délután részt vesz a Tourinform Iroda városnéző sétáján. Kiss Erika vezeti körbe az érdeklődőket a forradalmi események fehérvári helyszínein, és az is kiderül, mi történt városunkban azokban a napokban. A sétán a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bár hivatalosan péntek kora délután a séta betelt, azért ilyenkor érdemes az esemény hivatalos Facebook-oldalát figyelni, hátha lemondja valaki a részvételt:

Múzeum: Ingyenesen látogatható múzeumok
Mikor?: Március 15., péntek
Hol?: Székesfehérvár, Tác

Miután remélhetőleg mindenki időben feltankolta a hűtőt és a spájzot elemózsiával, nem hal éhen senki az egy kerek napig zárva tartó boltok miatt. De ha mégis kimozduláshoz lenne kedv, akkor az üzletek polcai helyett érdemes ezúttal a múzeumok felé orientálódni. Ráadásul pénteken a Szent István Király Múzeumba még belépőt sem kell váltani, így tökingyen lehet bóklászni és kulturálódni ezeken a helyeken:

  • Budenz-ház (Arany János u. 12.) 10-18 óráig
  • Deák Gyűjtemény (Oskola u.10.) 10-18 óráig
  • Fekete Sas Patikamúzeum (Fő utca 5.) 10-18 óráig
  • Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Múzeum (Tác) 8-16 óráig
  • Hetedhét Játékmúzeum (Oskola u. 2-3.) 10-18 óráig
  • Új Magyar Képtár (Megyeház u. 17.) 10-18 óráig

Külön felhívják a figyelmet arra, hogy felújítási és kiállításrendezési munkálatok miatt a Csók István Képtár, a Nemzeti Emlékhely, az Országzászló téri épület, a Rendház, a Pelikán Galéria és a Palotavárosi Skanzen zárva tart.

Koncert: Európa Kiadó
Mikor?: Március 15., péntek 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Április 15-én lesz 60 éves Menyhárt Jenő, az Európa Kiadó frontembere. A kerek évfordulót egy nappal korábban a budapesti MOM Sportban ünnepli majd, addig már csak két koncertje lesz a magyar underground meghatározó zenekarának. Szóval akár még az is lehet, hogy egyfajta főpróbának szánják a nagy buli előtt a pénteki fehérvári, majd a szombati győri koncertjüket. Persze aki ismeri az Európa Kiadót, az pontosan tudja, hogy ilyesmiről szó sem lehet. Menyhárték minden koncertje egy őrült és szókimondó kirándulás a zenekar világában. Erre számíthat mindenki, aki ott lesz pénteken a Petőfiben, na meg valószínűleg telt házra. 

Buli: St. Patrick's Day
Mikor?: Március 16., szombat 18:00
Hol?: Petz Söröző

A magyar nemzeti ünnep március 15-re, az ír pedig március 17-re esik, így logikus, hogy a kettő között csapjunk egy őrült bulit. Míg mi egy kicsit szomorkásan emlékezünk hőseinkre, addig az írek fergeteges partit csapnak Szent Patrik napja alkalmából. Az ünnep éjszakáján a világ megannyi nevezetessége zöldbe borul, így például az egyiptomi piramisok vagy a riói Megváltó Krisztus szobra is. Az írek pedig világszerte annyi Guinnesst vedelnek, amennyit csak bírnak: ez jellemzően évente 13 millió pint környékén van. Idén Fehérvár sem marad ki az össznépi zöldülésből: szombat este hattól a Petzben Holdkő-koncert lesz, tombolát is ígérnek, na meg ír sörkorcsolyát. Valami zöldet mindenképpen vegyünk fel, ha elmegyünk a buliba, már csak azért is, mert csak úgy lehet rendesen megünnepelni annak a szent embernek a halálát, aki a legenda szerint kiűzte a mérges kígyókat a szigetről. Dublinban mindez valami ilyesmi:

Streaming: '48-as filmklasszikusok
Mikor?: Március 15., péntek 9:00-től március 17., vasárnap 24:00
Hol?: vimeo.com/filmarchivum

Igazán figyelmes ajándékkal kedveskedik a Magyar Nemzeti Filmalap az országnak: összesen nyolc klasszikus magyar filmet tesz ingyenesen elérhetővé Vimeo csatornáján. A 80 huszár, Föltámadott a tenger, Szirmok, virágok, koszorúk, Psyché (I-II-III. rész) és A kőszívű ember fiai (I-II. rész) pénteken reggel kilenctől vasárnap éjfélig streamelhető. Így aki a különböző állami ünnepségek és koszorúzások kapcsán úgy érzi, hogy nem elég neki a '48-ból, az ezeknek a filmeknek a segítségével kerülhet közelebb az 1800-as évek közepének hangulatához. Bónusz: egy frissen összevágott montázzsal is tiszteleg a forradalom és szabadságharc hősei előtt a Filmalap. A 13 perces összeállítást Konkol Máté készítette. Íme: 

Mozi: Családi bunyó
Mikor?: Március 14-től
Hol?: Cinema City Alba

Nem, ez nem valami Bud Spencer újraértelmezés, de még csak nem is egy suttyó altesti humorral operáló B-vígjáték. A magyar filmcímeket kreáló szakemberek ismét kitettek magukért, és pusztán a "bunyó" szóval sikerült egy olyan polcra helyezni ezt az amúgy meglepően kellemes csalódást, ahova egyáltalán nem tartozik. Bár sportfilmről beszélünk, ami egyszerre családi és ráadásul még életrajzi is, egyáltalán nem a sablonok szerint működik, bár azért sokban nem tér le a jól kitaposott útról. Adott egy proli család, akik pankrátorként tengetik az életüket és különböző filléres fellépéseket vállalnak el. Közben pedig a gyerekek a profi bajnokságról, a WWE-ről álmodoznak. Már csak ebből kitalálható a cselekmény nagy része, az igazán rutinosak pedig akár a főcímtől a befejezésig összerakhatják a történetet. Ettől függetlenül a Családi bunyó kifejezetten jó szórakozás, amit a Rotten Tomatoes kritikusai 87 százalékra, az IMDb szavazói pedig 7,6 pontra értékeltek eddig. 

Borítókép: Facebook/Tourinform Székesfehérvár
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek