5 évnél régebbi cikk

Ismét itt a Föld órája - kapcsold le a villanyt, védd meg a jövőt!
Fehérvár Médiacentrum fotója
mejoresfotos.eu
Ismét itt a Föld órája - kapcsold le a villanyt, védd meg a jövőt!

2019. március 30-án, magyar idő szerint 20.30-kor lesz a Föld órája, mely világszerte a villanyok hatvan perce történő lekapcsolásával hangsúlyozza látványosan: a bolygónk jövőjének megóvása közös felelősségünk.

Tavaly is rekordokat döntögetett az akció, 188 ország vett részt benne, 18 ezer épületen hunytak ki egyszerre a fények. Az #EarthHour és a tavaly bevezetett #Connect2Earth hashtaget több mint 3,5 milliárd alkalommal használták a közösségi médiában január és március között.

A Föld órája egy figyelemfelhívó kezdeményezés, mely még véletlenül sem csupán egyetlen órára szól: az, hogy ne pazaroljuk fölöslegesen az energiaforrásainkat, igazából egy életen át tartó kihívás, feladat. Ám sajnos olyasmi, amire muszáj időről időre tudatosan ráirányítani a figyelmet, feladatul tűzni magunk elé a változást.

Ennek érdekében négy héten át tartó online kihívás is zajlott márciusban: hetente más-más kategóriában tölthettek fel fotókat a résztvevők a Facebook és a Instagram-oldalukra, a #földórája2019 hashtaggel, melyen azt ábrázolják, mit tesznek a mindennapokban a környezet megóvásáért.

A játék március 31-ig tart, de a kihívás mégis egy életen át, és az alábbi tippek közül jól tesszük, ha minél többet beépítünk a hétköznapjainkba.

- Juttassunk kevesebb káros anyagot a lefolyóba, takarítsunk természetes anyagokkal, mint az ecet, a só és a szódabikarbóna.
- Papírtörlő helyett használjunk textil konyharuhát.
- Zárjuk el a vizet fogmosás, borotválkozás közben, és a ne engedjük tele a kádat, inkább zuhanyozzunk!
- Komposztáljuk a szerves háztartási hulladékot!
- Kerüljük a pálmaolajat tartalmazó kozmetikumokat és ételeket.
- Használjunk újratölthető flakont a szappannak és a mosószernek.
- Műanyagpohár helyett üveget használjunk, saját éthordóba kérjük az elviteles ebédet.
- Kerüljük a szívószál használatát.
- Minél több szezonális alapanyagból főzzünk, helyi termelőktől vásároljunk, csökkentsük a húsfogyasztást. Az ételmaradékot használjuk fel kreatívan.

A WWF nemzetközi szervezete idén is arra kér tehát mindenkit, kapcsoljuk le egy órára a fényeket, emlékeztessük egymást és magunkat: a gyermekeink jövője a mi kezünkben is van!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek