6 évnél régebbi cikk

A fehérvári Hatpöttyös Étterem is csatlakozott a Szívószálmentes Augusztushoz
Fehérvár Médiacentrum fotójaA fehérvári Hatpöttyös Étterem is csatlakozott a Szívószálmentes Augusztushoz

A legjobb az lesz, ha augusztusban senki nem használ szívószálat. Mármint az egész bolygónak az lesz a legjobb. A Felelős Gasztrohős augusztusi kampányához a fehérvári Hatpöttyös Étterem is csatlakozott.

Egy átlagos szívósszálat nagyjából 20 percig használunk, ehhez képest 500 év a lebomlási ideje. Ha van egy kis szerencsénk, akkor a szemetesben köt ki és végül egy hulladékfeldolgozóban, rosszabb esetben akár az óceánokban folytathatja földi pályafutását, ahol elég komoly károkat tud okozni a látszólag ártalmatlan műanyagdarab. A Washington Post cikke szerint csak az Egyesült Államokban 500 millió szívószálat használnak el naponta.

A Greenfo cikke szerint 2016-ban 52 000 vendéglátóhely volt Magyarországon. Ha minden helyen átlagosan havi 800 darab szívószál fogyott, akkor a magyar éves szívószál-fogyasztás körülbelül megegyezik az amerikai napi mennyiséggel. Átlag 20 centivel számolva a szívószálak darabját ezzel az 500 millióval két és félszer körbe lehetne tekerni a Földet. 

Azért, hogy egy kicsit visszaszoruljon a felesleges műanyagdarabok szakmányban fogyasztása, a Felelős Gasztrohős meghirdette a Szívószálmentes Augusztust. A kampányhoz a cikk írásának pillanatáig több budapesti étterem mellett csatlakozott a fehérvári Hatpöttyös Étterem is. Az egy hónapos akcióban részt vevő vendéglátóhelyek vállalják, hogy csak a vendég külön kérésére adnak az italokhoz szívószálat.

– Számunkra nagyon fontos a tudatosság és a környezet megóvása – mondta el Dr. Hermnanné Nagy Vera, az étterem vezetője arra a kérdésre, hogy miért csatlakoztak az akcióhoz. – A Hatpöttyös Étterem már nagyon korán, szinte az elsők között csatlakozott a Felelős Gasztrohős csoporthoz és igyekszünk minden akcióban részt venni. Nem volt kérdés, hogy a Szívószálmentes Augusztusban is benne leszünk. Igyekszünk nagyon fenntarthatóan működni, így például hulladékot is alig termelünk. 

Természetesen nem a szívószál a legnagyobb gond a bolygónk jelenlegi helyzetében, de tény, ha csak annyit megteszünk, hogy az éttermekben nem kérjük ezt a műanyagdarabot, már eggyel beljebb vagyunk és kevesebb eséllyel következhetnek be olyan helyzetek, mint ami ezzel a pórul járt tengeri teknőssel és az orrába szorult szívószállal történt meg:

 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek