2 évnél régebbi cikk

Újítás az Arconic fehérvári üzemében a környezetvédelemért
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Újítás az Arconic fehérvári üzemében a környezetvédelemért

Három éve kezdte el azt a kétmilliárd forintos beruházását az Arconic, amivel a székesfehérvári üzem olvasztó- és homogenizáló kemencéiben keletkező füstgáz korszerű tisztítását tudják elvégezni. Az új füstgázszűrő berendezésnek utolsó egységét most helyezték üzembe.

Az új füstgázszűrő berendezés a következő évtizedek során jelentősen csökkenti az ipari munka alatt keletkező károsanyagok kibocsátását. A szigorú környezetvédelmi sztenderdeknek megfelelő egység olyan mértékben tisztítja a kibocsátott füstgázt, hogy a mérések során olykor tisztább levegő távozott a szűrőkből, mint az átlagos városi levegő.

Az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. szerint az öntöde a következő években, évtizedekben várható összes szigorúbb európai kibocsátási határértéknek is megfelelhet a kétmilliárdos beruházásnak köszönhetően. - olvasható az Önkormányzati Kommunikációs Központ közleményében. 

Gábor Balázs, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. ügyvezető, gyárvezető kiemelte, hogy felelős vállalatvezetőként fontos számára a cég környezetvédelmi szerepvállalása.

„Ezek a berendezések nagymértékben hozzá fognak járulni ahhoz, hogy a város és a közvetlen környezetünk levegője tisztább és élhetőbb legyen. Fontos küldetése az Arconicnak, hogy képes legyen egy olyan fenntartható világba átkísérni ezt a 80 éves üzemet, ami a következő évtizedekben is biztos munkahelyet jelent” – fogalmazott a gyárvezető. 

„A nehéziparban különösen fontos, hogy ezek a beruházások megtörténjenek. Az Arconic erre áldozott, és saját erőből tette meg ezt a fejlesztést. Érdemes hangsúlyozni, hogy a Covid-járvány időszaka alatt végezték el ezt a munkát.” – fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester.

A polgármester kiemelte, hogy a klímavédelem nagyon is lokális kérdésekről szól. A gyár környékének légszennyezettsége jelentősen csökken ezzel a beruházással. Ez megkönnyíti a fehérváriak mindennapjait és hozzájárul egy élhetőbb környezet fenntartásához. 

A fejlesztéssel az is eldőlt, hogy a három darab, 60 méter magas, vörös téglás kéményt nem használja tovább a vállalkozás. A városi látképhez évtizedek óta hozzátartozó kémények nem bontják le, miután fontos tájékozódási pontok a városban és annak környékén.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek