5 évnél régebbi cikk

Így kommunikáljunk hatékonyan a mindennapokban!
Fehérvár Médiacentrum fotója
airfreshner.club
Így kommunikáljunk hatékonyan a mindennapokban!

Technikákat, trükköket, módszereket sajátíthatnak el a résztvevők a mindennapi életben felmerülő tipikus konfliktusok csökkentésére, a tudatos kommunikációra a két alkalomból álló műhelyfoglalkozáson, április első felében Székesfehérváron.

A székesfehérvári SZÉNA Egyesület programjai számos területen igyekeznek segíteni a családokat a gyermekvállalási nehézségektől, a párkapcsolaton át a szülők és gyermekek között felmerülő nehézségekig.

Ezúttal arra fókuszálnak a kétalkalmas műhelymunka keretében, hogyan szóljuk egymáshoz a mindennapokban úgy, hogy a szavaink célba is érjenek, azaz minként kommunikáljunk tudatosan és hatékonyan.

A Tudom mit beszélek? című, egymásra épülő két foglalkozás a Szent Gellért Kézműves Sörözőben lesz április 3-án, szerdán és 12-én, pénteken délután. A foglalkozásokat Ignácz Margit és Baráth Szabolcs, a SZÉNA Egyesület Szakmai Műhelyének szakértői vezetik.

A műhelymunka azt jelenti, hogy nem előadás, de nem is képzés, hanem interaktív összejövetel a kettő között. Otthonról, családból, munkahelyről, baráti közösségből hozott saját élményeken alapuló foglalkozás. - mondta el Baráth Szabolcs az fmc.hu-nak. - „Nyilván egy kétalkalmas műhelymunka nem elég arra, hogy a teljesség igényével dolgozzunk, ezért ráfókuszálunk arra a területre, ami tapasztalataink szerint legpraktikusabban átadható: olyan technikák, trükkök, módszerek kerülnek terítékre, amik a mindennapi életben viszonylag gyakran felmerülő, tipikus konfliktusforrások. Legyen az a sarki fűszeressel vagy a gyerekkel történt összetűzés. Minél tudatosabban ismerjük fel ezeket, annál inkább tudjuk kezelni, csökkenteni.”

Hozzátette: a két foglalkozás egymásra épül, tehát mindkettőn érdemes részt venni. „A műhelymunka első részében beszélünk egy kicsit arról, hogy milyen helyzetekkel találkoznak ők a saját életükben. A második alkalomra sok gondolkodásváltásnak kell megtörténnie. Megvizsgáljuk, hogyan kell átváltani az agyat egy másfajta gondolkodásra, hogyan kell ezekre én-üzeneteket felépíteni, és utána megérthetjük, hogyan tudjuk ezt alkalmazni a saját gyerekünkkel. Tapasztalataink szerint nagyon sok embernél sikerül elérni azt, hogy kialakuljon a szempontváltásra való hajlam. Több aha-élményt tapasztaltam, és persze van, akinek kevés néhány alkalom ehhez. Nyilván sok függ attól, hogy a résztvevők mennyire tudatosak, milyen tudásuk van saját magukkal kapcsolatban. Az adott csoporttól is függ, hogy meddig tudunk eljutni, remélem, minél mélyebb szintre, hogy ne csak sodródjanak, hanem tudják azt, hogy mi történik velük egy adott helyzetben. Képessé váljanak arra, hogy tudják, mit beszélnek és a másik mit beszél.” - foglalta össze a szakember.

A SZÉNA Egyesület szakmai csapata több témában is tart a közeljövőben hasonló foglalkozást Fehérváron szülőknek, tanároknak és mindenkinek, akit érdekel: „Szerintem van helye az efféle külső segítségnek.” - mondta Baráth Szabolcs. - „Ez a fajta műhelyfoglalkozás-sorozat az előkészítése annak, hogy Fehérváron minél több szinten meg tudjunk jelenni, mint szakmai segítő közösség.”

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek