4 évnél régebbi cikk

Ingyenes vetítések lesznek a Barátság moziban a magyar film napján
·FilmBarátság mozi·Utolsó frissítés: undefined
Ingyenes vetítések lesznek a Barátság moziban a magyar film napján
·FilmBarátság mozi·Utolsó frissítés: undefined

Számos filmes szervezet, filmforgalmazó és országos mozihálózat részvételével vetítésekkel, illetve egyéb programokkal ünneplik április 30-án, kedden a magyar film napját. A Magyar Nemzeti Filmalap által 2018-ban útjára indított kezdeményezéshez idén a székesfehérvári Barátság mozi is csatlakozott. A mozi három magyar filmet tűzött műsorára ezen a napon, ezeket ingyenesen nézhetik meg az érdeklődők.

Az első magyar film, A táncz bemutatója 1901. április 30-án volt, ennek tiszteletére választotta ezt a dátumot a Magyar Nemzeti Filmalap a magyar film ünnepnapjává. A magyar filmművészet megszületése óta eltelt közel 120 év minden időszakában nagy számmal voltak jelen olyan kiemelkedő tehetségű filmalkotók, akik hazai vagy külföldi pályájuk során világhírűvé tették a magyar filmet. Az ő alkotásaikat tűzik műsorra az eseményhez csatlakozott intézmények, szervezetek.

A 2018-as első magyar film napján országszerte közel ötven helyszínen bonyolítottak le magyar filmes programokat a hazai mozikban, filmklubokban, iskolákban, könyvtárakban, és művelődési házakban egyaránt. A hazai forgalmazók jelentős része idén is csatlakozott a kezdeményezéshez, ahogy már több mint negyven mozi és egyéb kulturális intézmény is.

A Barátság moziban ezen a napon három magyar film látható: egy animációs alkotás, egy dokumentumfilm és egy road movie. A vetítéseket április 30-án 16 órakor Jankovics Marcell Az ember tragédiája című animációs alkotása nyitja.

A film forgatókönyve 1983-ban született, a gyártás 1988-ban kezdődött, majd hosszú hányattatások után csupán nemrégiben (2011-ben) ért véget. Az egyes színekből már kaphattunk ízelítőt az elmúlt évek során a különböző fesztiválokon és a Duna Televízióban, a magyar film napján azonban a teljes, közel 160 perces művet láthatjátok.

Az ünnepnap második filmje a 18.40-kor kezdődő Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje. Az alkotás egy gyönyörű fiatal szomáliai lány életét tárja elénk, akinek a felnőtté válás határán minden szálat meg kell szakítania, ami hazájához köti, hogy új életet kezdhessen Magyarországon.

A költői hangvételű filmben a leghétköznapibb szituációk során szembesülünk a legnagyobb tabukkal, ahogy a lány elindul az asszimiláció útján, és lépésről lépésre sajátítja el az európai szokásokat.

A zárófilm Csuja László Virágvölgy című road movie-ja lesz, ezt 20 órától vetíti a Barátság mozi. A punkosan karcos játékfilmben a külvárosi lakótelepen unatkozó Bianka (Berényi Bianka) hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd kénytelen otthont keresni, azonban senki sem fogadja be.

Véletlenül találkozik Lacival (Réti László), aki segíteni akar az utcán rekedt lánynak. A menekülő szerelmesekről szóló road movie világpremierje a tavalyi Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol a régióban készült első és második filmeket felvonultató East of the West versenyprogramban elnyerte a zsűri díját.

Az ingyenes vetítésekre már foglalhatók helyek a Barátság mozi jegypénztáránál, illetve ide kattintva online is beszerezhetitek jegyeiteket.

(Forrás: ÖKK)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek