4 évnél régebbi cikk

Dokumentumfilm készülhet a '80-as, '90-es évek magyar számítógépes szcénájáról
Fehérvár Médiacentrum fotója
Youtube/Moleman
Dokumentumfilm készülhet a '80-as, '90-es évek magyar számítógépes szcénájáról

Persze csak akkor, ha összejön 10 ezer dollár a forgatásra. A Vakondok sorozat új epizódja jövő év végére készülhet el, melynek témája a hazai nyolcvanas, kilencvenes évek C64-es, amigás korszaka lesz, amikor floppyn és kazettán terjedtek nem is olyan titkos módon a feltört játékok.

Székesfehérváron több számítógépes klub is működött a nyolcvanas, kilencvenes években, ahol feltört játékok cseréltek gazdát heti rendszerességgel. Ezek közül talán a legnagyobb a péntek esténként a Köfém Művelődési Ház nagytermében működő volt. Ezt a helyet leginkább csak "A Klubként" emlegette a többség. A tagok többnyire tizenéves, ritkább esetben huszonéves fiúk voltak (a lányok száma a nulla felé konvergált), akiket a 14-es vagy 17-es busz, nem ritkán pedig a szüleik szállították a helyszínre. A cél egy volt: a lehető legtöbb új, frissen feltört játékkal hazatérni az este végén, amiket aztán egy héten keresztül lehetett játszani iskola után - vagy helyett.

Akkor még senkit nem érdekelt az, hogy ezek a szoftverek legálisak vagy sem (nyilván nem azok voltak), de nem is nagyon védték úgy a szerzői jogokat, mint napjainkban. Tulajdonképpen ami akkoriban Fehérváron, A Klubban, vagy országszerte számos más helyen zajlott, azért ma már súlyos milliókat vagy éveket kérnének az életünkből a hatóságok. 

Aki ebben a körben mozgott, annak nem hangzott ismeretlenül a Commodore Világ (vagyis Cov) neve, ahogy az 576 Kbyte vagy a Guru magazin is havi rendszeres olvasmány volt. Róluk és nekik szól majd a Vakondok sorozat legújabb epizódja, amit 2020 végére terveznek a készítők, akik a közelmúltban gyűjtést indítottak a film költségeinek fedezésére. A finanszírozásba akár már 10 dollárral is be lehet szállni, de aki 150 dollárt dob a közösbe, az az új részben statisztaként is szerepelhet. 

A kampányból még 16 nap van hátra az Indiegogón, a cél 10 ezer dollár, amihez a cikk írásának pillanatában már kevesebb, mint 500 dollár hiányzik csak. Aki szeretne, ezen a linken tud hozzájárulni a közösségi dokumentumfilm megvalósításához.

Az egyelőre még cím nélkül epizód beharangozója már el is készült:

A Vakondok sorozat minden epizódja minőségi munka, és nagyjából hasonló témákat dolgoz fel. A legutóbbi, Vakondok 4 - Végigjátszás című részt már bárki ingyen megnézheti a csapat Youtube-csatornáján, vagyis itt:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek