4 évnél régebbi cikk

Neonfényes vérfürdő Keanu Reeves-módra - John Wick: 3. felvonás - Parabellum kritika
Fehérvár Médiacentrum fotójaNeonfényes vérfürdő Keanu Reeves-módra - John Wick: 3. felvonás - Parabellum kritika

Ha a John Wick harmadik etapja az indokolatlanul összetákolt címek versenyén indulna, akkor biztos vagyok benne, hogy minimum dobogós lenne. De most komoly, mi ez? Tudom, szőrszálhasogatásnak tűnhet, de van egy jó hírem is: kb. ez az egyetlen, amibe bele lehet kötni, ugyanis az új lövölde kétséget kizáróan a széria legjobb darabja lett. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a John Wick: 3. felvonás - Parabellum! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Megmondom őszintén, hogy sosem rajongtak az agyatlan darálógépekként funkcionáló akciófilmekért. Talán még gyerekkoromban (ahol Sylvester Stallone, Chuck Norris meg Arnold Schwarzenegger voltak a királyok), de viszonylag gyorsan rájöttem, hogy nem ez lesz az a műfaj, amely végigkíséri az életemet. Szerencsére nem csak én gondolkodtam így, az évek során pedig egyre kevesebb érdeklődés övezte a se hall, se lát, csak lő témájú mozikat.

Persze néha előkerül egy-egy alkotás, amely kibillenti egyensúlyából az okosfilmekbe kapaszkodó makacs énem, ám ezek olyan ritkaságszámba mennek, hogy jó ha tíz év alatt kijön öt olyan mozi, amelyre szívből tudok csettinteni. Ilyen volt például A mestergyilkos (meg úgy Jason Statham összes alkotása), A holnap határa, A Védelmező, a Mad Max - A harag útja és a 13 óra: Bengázi titkos katonái.

Ezeken kívül az elcsípős mozik közé sorolnám a 2014-ben debütált John Wicket is, amely első körben nem igazán keltette fel az érdeklődésem, ám miután adtam a nézők és a sajtó véleményére, meglestem, hogy mi fán terem. És milyen jól tettem, ugyanis tisztán emlékszem, hogy megfogalmaztam magamban: rég szórakoztam ilyen jól egy akciófilmen.

Sanszos, hogy sokan osztották a véleményem, ugyanis a John Wick első felvonása igencsak szép nézettséget produkált, így nem volt kérdés a folytatás. A második rész aztán olyan erővel érkezett a mozikba, hogy mindenki azonnal a harmadik filmet követelte. Imájuk gyorsan meghallgattatott, ugyanis John Wick (Keanu Reeves) alig két év múlva ismételten fegyvert ragadott, hogy eltegye láb alól az előző részek pusztításait túlélő rosszarcokat. Jó, jó, de mi a fene a címben szereplő parabellum?

Az Arcanum szerint a parabellum önműködő gyorstüzelő pisztolyt jelent. Így már minden világos.

Sztori

A híresen hírhedt gyilkológép, John Wick vérdíjjal a fején tengeti mindennapjait Manhattan veszélytelennek cseppet sem nevezhető utcáin. Hogy mit is tett kedvenc bérgyilkosunk? Hát ott szedte le egyik áldozatát, ahol nagyon nem kellett volna: a New Yorkban található Continental hotel egyfajta semleges területnek számít, ahol bármilyen bűnöző kénye-kedve szerint pihenheti ki a mókuskerék fáradalmait.

John Wick persze szereti a kihívásokat, így a rossz helyen véghez vitt merénylete után a Felső Körtől egy nem kevesebb, mint tizennégy millió dolláros cetlit kapott búcsúzóul a buksijára, amelynek köszönhetően a világ össze bérgyilkosa ott liheg a nyakában. Innentől olyan macska-egér játszma veszi kezdetét, amely látszólag sosem lesz vége. Nesze neked visszavonulás...

Karakterek

Ahogy a címből is kiderült, a film főszereplője csak és kizárólag John Wick, alias Keanu Reeves lesz. Persze feltűnnek mellette nevesebb figurák is, de a hangulatról végig Reeves gondoskodik, így az előző részekből ismerős kegyetlen precizitás (vagy precíz kegyetlenség) és a fanyar humor továbbra is domináns szerepet tölt be a mozivásznon. Mondjuk most már a tesztoszteronon túl néha a fáradtság is felüti a fejét, reméljük, hogy a továbbiakban nem egy (ki)öregedő bérgyilkost láthatunk majd, mert akkor a falnak megyek.

Reevesen kívül feltűnik (de minek?) a mindig lehengerlő Halle Berry is, és jó volt látni - rövidebb-hosszabb ideig - olyan karakteres mellékszereplőket is, mint Ian McShane-t, Lance Reddicket vagy Anjelica Hustont. Rajtuk kívül tiszteletét teszi John Wick újabb akciójában az a Mark Dacascos is, akit a B-kategóriás zsánerfilmek koronázatlan királyaként tartanak számon. Egy élmény volt uram!

Összegzés

Na, hát a John Wick: 3. felvonás - Parabellummal ismételten olyan mozit kaptam, amely üdítően hatott a szuperhősök, a paradémonok és a Disney-rajzfilmek élőszereplős változatai között. Nem váltja meg a világot, de amit tud, azt piszkosul jól csinálja - nem hiába készült három mozi belőle, ugyanis zabálják a népek. És még nem is beszéltem arról (csak részben), hogy a befejezés és a rendezői kommentár után egyértelműen érkezik a negyedik etap is.

A három rész alatt felépített világban kifogástalanul forgatják a figurákat, Keanu Reevesnél tökéletesebb halálosztót pedig elképzelni sem tudnék. Na jó, talán a jó öreg Liam Neeson pörög hasonló hőfokon, de Reeves jelenléte valahogy fenyegetőbbnek hat.

Szóval Keanu lubickol a gyilkolómester szerepben (bár már láthatóan kissé belefáradt a vérfürdőbe), az akciójelenetek pedig ismételten olyan látványosra és kreatívra sikeredtek, hogy még évek múltán is ámuldozva fogjátok szételemezni őket. Mert van mit, ugyanis se történet, se karakterfejlődés, viszont a képek mindenért kárpótolnak. Igazából nem is lesz időtök a részletekkel foglalkozni, szóval az agyatokra nem lesz szükségetek a közel másfél órás mozi nézése közben.

A John Wick: 3. felvonás - Parabellum igencsak szórakoztató alkotás, amely elérte nálam, hogy hosszú idő után újra rajongjak az agyatlan lövöldékért. Simán ajánlós mindenkinek, de előtte csekkoljátok az első két részt, úgy lesz teljes a Wick-élmény.

10/8 - A műfaj egyik legjobbja, a széria legütősebb darabja

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek