4 évnél régebbi cikk

Mit tegyünk, ha berepül a denevér az ablakon?
Mit tegyünk, ha berepül a denevér az ablakon?

Esténként megesik, hogy denevérek köröznek a közelünkben, de aggodalomra nincs ok, mert a kis emlősre nem jellemző, hogy a nyári melegben éjszakára nyitva hagyott ablakon keresztül berepül a házba. De mit tegyünk akkor, ha ez mégis megtörténik?

Egy denevér szándékosan sosem repül be az ablakunkon. Rendkívül jó a tájékozódó képessége, és csak akkor téved be hozzánk, ha valami megzavarja a radarját. Mit tegyünk ilyenkor?

"Kíméletesen meg kell próbálni kitessékelni az ablakon keresztül, ha ez nem sikerül, akkor pedig egy lepedővel vagy egy törölközővel próbáljuk meg lefedni az állatot, és abban kíméletesen kivinni, majd elengedni. Így meg tudjuk akadályozni, hogy megharapjon minket, hiszen veszettség szempontjából kicsit aggályosak a denevérek, ráadásul ezzel a technikával az állat a sérülését is megelőzhetjük." - magyarázta Moharos Roland, állatorvos.

Ha mégis megharap minket a denevér, akkor forduljunk háziorvoshoz, és számítsunk rá, hogy oltási sorozaton fogunk átesni.

Az ilyen eseteket úgy kezelik, mintha fertőzött lenne az állat de a szakember szerint minimális ennek a kockázata, mert Magyarországon nagyon ritka a veszettség. Ráadásul a denevér Magyarországon védett állat, tehát tilos a bántalmazása. A denevéreknek egyébként előnyös tulajdonságai is vannak. Hogy mik, az kiderül a videóból.

 

Borítókép: http://papcsalad.blogspot.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek