4 évnél régebbi cikk

Hősök, szentek, hódítók - épül az új kiállítás az Országzászló téren
·Kultkiállítás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Hősök, szentek, hódítók - épül az új kiállítás az Országzászló téren
·Kultkiállítás·Utolsó frissítés: undefined

IV. Béla életét és korát hozza közel a látogatókhoz a Szent István Király Múzeum szombaton nyíló kiállítása. A múzeum Országzászló téri épületében egyre több minden helyére kerül a kiállítótérben, folyamatosan dolgoznak a szakemberek. Történelem, tudomány, kincsleletek és művészet – mindez fémjelzi a hamarosan nyíló kiállítást.

A Hősök, szentek, hódítók című kiállítás nyolc intézmény együttműködése mentén jött létre. Ez a legnagyobb költségvetésű kiállítása idén a múzeumnak.

„Évről évre megszokhatta a közönség, hogy a Koronázási szertartásjátékokhoz kapcsolódóan készül a múzeumunk is egy nagyszabású kiállítással. A tárgyak tekintetében nagy előrelépés mutatkozott. Az uralkodókhoz nehéz olyan tárgyakat kötni, amit be is tudunk mutatni a nagyközönség számára. Az idei kiállítással olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy több mint hetven tárgy érkezik a múzeumunkba, és igazi kincsekről beszélhetünk! ” – mondta el Pokrovenszki Krisztián, a múzeum vezetője.

A kiállításra egy idővonal mentén juthatnak majd be a látogatók. A kiállítótérben több helyszínt alakítottak ki, tudtuk meg Belegrai Tamástól, a tárlat kurátorától. Az uralkodónak egy-egy emblematikus pillanatát, a karakterét és a hozzá kötődő eseményeket idézik meg, amiket a tárgyi emlékek és források felhasználásával építettek fel.

„Kevesen tudják, hogy IV. Bélának négy olyan lánya volt, akik közül kettőt boldoggá, kettőt pedig szentté avattak. Az egyikük, Szent Kinga Lengyelország védőszentje. Az is a célunk, hogy az ilyen és ehhez hasonló érdekességek, pillanatok segítségével IV. Bélát, az embert ismerjék meg a látogatók, és ne csak a tatárjárás jusson róla az eszükbe! Persze az is előkelő helyen van, hiszen fontos szegmense uralkodásának, de amit a leginkább kiemelnék, az az a pálfordulás, amit Béla uralkodásában tapasztalunk: megindul egy keménykezű uralkodóként, aki szakít apja politikájával, majd 1241-ben jön a muhi csata és ott rájön, hogy változtatnia kell az ország érdekében. Ez lenyűgöző, és ezt is szeretnénk bemutatni azzal, hogy egy-egy pillanatot felvillantunk az életéből.” – fogalmazott Belegrai Tamás.

Középen egy trónterem-installáció épül. Ide kerülnek majd a hatalmas oszlopok, keresztboltozattal. A tér látványos, már-már kiállítás a kiállításban modern képzőművészeti alkotásokkal. Emellett található oldalt egy tematikusan ettől elkülönülő, templombelsőt idéző tér, hatalmas rózsaablakokkal. A tatárjárás és azon belül is a háborúk, hadjáratok jelennek meg egy következő helyszínen, amit már nyersen, kevesebb épületelemmel igyekeztek megjeleníteni. Itt megjelennek a kincsek, amiket a tatárjárás során rejtettek el, de IV. Béla hadjárataiba is betekintést kaphatnak a látogatók. Látható lesz a nyíregyházi múzeumból a tyukod-bagolyvári kincs, ami egy nagyon szép ezüst lelet érdekes, látványos ékszerekkel. De érkezik Kecskemétről a csodálatos szanki aranykincslelet is. Itt előkerült egy vaskopja, ami valószínűleg egy kun vagy egy mongol harcosé lehetett, s az sem kizárt, hogy az utolsó áldozatába törött bele.

Belépve a kiállítótérbe, számos alkotás magával ragadja a szemlélődőt. Finom vonalak, megkapó tekintetek, erőteljes pillanatok: IV. Béla édesanyja, Gertrúd lágyan átöleli gyerekét, majd következik egy drámai alkotás a meggyilkolt anyáról. Szent Erzsébet a kötényében rózsákkal vagy éppen a szegények közt szétosztásra kerülő kenyérrel. Megannyi alkotás színesíti a kiállítóteret.

Az említett ábrázolások Belegrai Orsolya múzeumi rajzoló keze munkáját dicsérik, és a legtöbb egy vázlattal kezdődött, majd utána digitálisan kapott végleges formát: „A szenteket mindenki szereti ábrázolni. Meg lehet bennük jeleníteni azt az eleganciát, azt a magasztos világot, amit képviseltek mind a hajdani, mind a mai emberek számára. Igyekeztem figyelembe venni a régi ruházati elemeket, amikor dolgoztam, de igazából egy saját alkotás született.” - mondta el Belegrai Orsolya.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek