4 évnél régebbi cikk

7 új sorozat, amiért érdemes várni az év végét
·Filmsorozat·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
7 új sorozat, amiért érdemes várni az év végét
·Filmsorozat·Utolsó frissítés: undefined

A Watchment várja az egész világ, a The Mandaloriant meg az egész galaxis. Ehhez képest a The Morning Show "csak" Jennifer Aniston nagy sorozatos visszatérése lesz, míg a Modern Love-ból kiderül, lehet-e képernyőre adaptálni egy újság rovatát. Ezek és még további három új sorozat, amiért megéri, hogy jönnek a hideg esték.

A tévé az új mozi, az új tévé pedig az internet. Ha végignézzük az idei őszi-téli szezon legjobbnak ígérkező új sorozatait, jelentős részüket már nem hagyományos tévécsatornák, hanem streaming szolgáltatók szállítják majd. A piac még messze nem telített, sőt: épp a következő hónapokban kap a Netflix, az Amazon vagy éppen a Hulu két brutálisan erős konkurenciát. A pénzzel és ötletekkel is alaposan kitömött Apple mellett érkezik a Disney is, hogy saját gyártású tartalmaival minimum erős versenyben legyen a piacvezető pozícióért. 

A nézőknek mindez persze jó, mert tényleg moziminőségű sorozatok készülnek, és ezek minél jobban hasítanak, annál feljebb teszik a lécet a jövőben a showrunnereknek. Ráadásul jól látható, hogy az igazán menő filmeseknek sokszor már nem elég a moziban kitölthető 90-120 perc (és az ezzel járó gázsi), sokan inkább már 8-10 órában mesélnék el történeteiket. Így eshet meg, hogy talán az egész év legjobban várt sorozata a Star Wars világában játszódó, az előzetes alapján több mint ígéretes The Mandalorian lesz, és még az is könnyen elképzelhető, hogy jobban sikerül, mint a vele majdnem egy időben érkező mozifilm.

The Mandalorian

Állítólag egy kellemes, 100 millió dolláros költségvetéssel készült a november 12-én induló első élőszereplős Star Wars-sorozat. A The Mandalorian a Disney vadonatúj, ugyanazon a napon bemutatkozó streaming szolgáltatásában lesz elérhető. A Disney+ nem titkoltan tarolni akar a neten, az egyébként is komoly gondokkal küzdő Netflix mellett legnagyobb konkurenciája hosszabb távon a szintén végtelen költségvetésből a hónap elején induló Apple TV Plus lehet. A szolgáltatás Magyarországra a legutóbbi hírek szerint 2021-ben érkezik majd, de az előzetes alapján kizárt, hogy egy igazi Star Wars-rajongó addig várjon.

A sorozat főszereplője egy Boba Fetthez szinte megszólalásig hasonló fejvadász lesz. A történetről keveset tudni, hétpecsétes titokként kezeli a Disney. Ami eddig már kiderült: a cselekmény öt évvel a Jedi visszatér után játszódik, vagyis már elbukott a Birodalom, de még nem erősödött meg az Első Rend. A tízrészes első évadban a Mandalore bolygóról származó fejvadász kalandjait követhetjük végig, aki ha a munkája úgy kívánja, a Galaxis pereméig is hajlandó elutazni. A szereplők között ott lesz Nick Nolte, Carl Weathers és Bryce Dallas Howard is. Az egyeőre szintén borzasztóan titkos nevű főszereplő mandalóriait Pedro Pascal alakítja. Erős a gyanú, hogy valamilyen Fett lesz az illető neve. November közepén kiderül.

The Morning Show

Mi baja lehet egy cégnek, ami 2019 első negyedévében már 245 milliárd dollárnyi tartalékon ücsörgött? Semmi. Cserébe megpróbálnak belépni egy olyan piacra, amihez eddig nem volt közük. Az Apple még az év első felében jelentette be, hogy megújul az Apple TV applikáció, de ennél is érdekesebb, hogy érkezik az Apple TV Plus, ráadásul mindkettő valószínűleg Magyarországra is. Utóbbi egy újabb streaming szolgáltató lesz, vagyis az HBO GO, a Netflix, az Amazon és a Hulu újabb vetélytársat kap, hogy aztán decemberben az egészbe teljesen belerondítson a már említett Disney+. Az Apple nem üres kézzel érkezik: épp egy tucatnyi saját tartalommal indítja november 1-jén a szolgáltatást, a legnagyobb figyelmet pedig a The Morning Show kapja.

Jennifer Aniston, Reese Witherspoon és Steve Carell lesz a főszereplője a tízrészes drámának, amiben az amerikai reggeli tévézés kulisszái mögé kapunk bepillantást. Bár a nevek alapján a sorozat akár vígjáték is lehetne, erről szó sincs: a műfaji besorolás (és a megjelent előzetes) szerint drámát kapunk, melynek fő konfliktusa az lesz, hogy a jól összeszokott műsorvezető párosból a férfit (Steve Carell) 15 év után kirúgják. Helyére egy feltörekvő riporternő (Reese Witherspoon) kerül, aki egyáltalán nem jön zavarba a műsorban maradt másik nagy öregtől (Jennifer Aniston). Vagyis várhatóan lesz sok érdekütközés, másnéven fúrás, faragás. 

His Dark Materials

Az HBO és a BBC közös (!!!) sorozata úgy kap biztosan második évadot jövőre, hogy egyébként még egy percet sem adtak le az elsőből. A His Dark Materials (magyarul Az Úr sötét anyagai) 2007-ben megért már egy filmet, ami ahhoz képest amekkorát hasalt, nem is sikerült rosszul. Az arany iránytű (The Golden Compass) erős szereplőgárdát vonultatott fel (Nicole Kidman, Daniel Craig, Ian McKellen, Eva Green, Kristin Scott Thomas stb.), a sztori pedig jól adta vissza Philip Pullman regényeinek világát, ennek ellenére irdatlan bukás lett belőle. Mindenesetre a november 3-án debütáló sorozat látványvilága elsőre nagyon hasonlít a tizenkét évvel ezelőtti filméhez.

A történet értelemszerűen változatlan: egy fiatal lány eltűnt barátja után kutat, amikor ördögi összeesküvésre bukkan. Az utazás során rengetegen segítenek neki, többek között egy fura léghajó kalózkapitánya, és egy whiskeyt vödörből vedelő páncélos jegesmedve is fontos szereplője lesz a történetnek. A párhuzamos világokban játszódó eseményekben minden embernek daimónja van (valamilyen állatka, amiben a lelkét tartja), és ez csak egy furcsaság a történet mágikus-technokrata világából. Az első évad nyolc részes lesz, a legismertebb szereplők James McAvoy (X-Men), Ruth Wilson (Luther) és Dafne Keen (Logan) lesznek. Na meg persze lorek Byrnison, a harci jegesmedve.

Modern Love

A The New York Times azonos című rovatából született már podcast, és most az Amazon sorozatot is készít a történetekből. A hetente jelentkező rovatban szerelmes sztorikat közöl a lap, ezek közül a nyolc legnépszerűbbet választotta ki a streaming szolgáltató, hogy egy antológia sorozattá fűzze össze. A színészek között a legnagyobb név a harmadik epizód főszereplője Anne Hathaway (Az ördög Pradát visel; A nyomorultak), de egy-egy epizódban felbukkan majd Dev Patel (Gettómilliomos), Andy Garcia (A keresztapa III., Ocean's Eleven) és Ed Sheeran is. 

Az Amazon Prime-ra október 18-án érkező nyolcrészes első évad előzetese alapján leginkább az Igazából szerelem és későbbi gyengébbre sikerült klónjai (Valentin nap, Szilveszter éjjel) ugranak be. A különbség annyi, hogy itt nem párhuzamosan zajlanak az események, melyeknek szálai végül összefutnak, hanem nyolc külön történetről van szó, ráadásul ezek kivétel nélkül megtörtént eseményeken alapulnak. Bár az Amazon eredeti stratégiája kevésbé a megaprodukciókról szólt, a folyamatosan változó streaming piacon nem maradhatnak le a vetélytársaktól, ezért a Modern Love az egyik első sorozat lesz azok közül, amivel szélesebb közönséget céloznak. Aki nem bír várni a premierig, annak itt az első rész alapjául szolgáló cikk: When The Doorman is Your Main Man.

Watchmen

Óriási siker vagy hatalmas bukás is lehet az HBO új Watchmen-sorozata. Egyelőre valószínűbb, hogy a nagyszabású szuperhősös sorozat jól fog elsülni, erre nem is feltétlenül a színészek, hanem a készítők között érdemes garanciát keresni. Damon Lindelof eddigi munkáinak jó része ütött, ilyen volt a Lost és A hátrahagyottak (The Leftovers) is, az előzetes alapján pedig a Watchmen is ebbe a körbe tartozik majd október 20. után. A széria alapja a mindössze tizenkét részes képregény-sorozat és az idén tízéves mozifim, de egyáltalán nem remake-ről van szó: a készítők a karaktereket, hangulatot megtartva új sztorit írtak, ami az előbbiek után játszódik időben. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha lesz második, harmadik stb. évad, akkor sem kell görcsösen ragaszkodni a korábbi történetekhez. Szereplőket is mondjunk? Oké. Regina King, Jeremy Irons, Don Johnson, Jean Smart.

A sorozat plotjáról egyelőre keveset tudni, az biztos a megjelent teaserek, trailerek, featurette-ek és egyéb promóanyagok alapján, hogy néhány évvel (évtizeddel?) az eredeti film és a képregények után vagyunk, Rorschach halott, de az öröksége él, és ez az előzetesben is többször visszaköszön egy csapatnyi Rorschach-maszkot viselő férfi személyében. A trailer alapján több alkalommal is a Harcosok klubja ugrik be, nem véletlenül: hasonló, csak grandiózusabb vég felé halad a történet, valamifajta apokaliptikus befejezés egyáltalán nem zárható ki, ahogy ketyeg a Végítélet Órája. De akkor hogyan lesz ebből második évad?

Dublin Murders

Az utóbbi időben kevesebb a minőségi krimisorozat, mint az elmúlt években. Idén a mundér becsületét próbálta menteni a gyenge közepesre (vagy közepesen gyengére?) sikerült True Detective harmadik évad, kevesebb sikerrel. De majd talán most, a Dublin Murders. Az amerikai Starz kábelcsatornára hamarosan érkezik az ír RTÉ és az angol BBC közös gyereke, amiben a legnagyobb világsztár talán a sorozat alapjául szolgáló kötetek szerzője. Tana French könyvei közül több is megjelent itthon (Hallgatag erdő, A halott hasonmás, Menekülés, Szellemház), a bemutatkozó évad elvileg az első kettő alapján épül fel.

A történet a Dublin Murder Squad (dublini gyilkossági csoport) eseteit rágja végig, hál' istennek nem epizódonként egyet-egyet felgöngyölítve, hanem az egész évadon átívelő formátumban. Ezek alapján egy kislány gyilkosának nyomába szegődnek majd az ír detektívek, és még egy fiatal nyomozónőt is megismerhetünk, aki egy gyilkossági ügy kapcsán épül be az elit egyetem életébe. Hogy a két sztorit a sorozat készítői valahogyan összemosták vagy a szezont két részre bontották, ez majd csak november 10-től indulva nyolc hét alatt derül ki.

The Witcher

Nagyon sokat vár a Netflix a The Witchertől, még az is elképzelhető, hogy a streaming vállalat jövője lehet a tét. Tény, hogy a Netflix amerikai előfizetőinek száma nyolc év után először csökkent, ráadásul a pénzügyi eredmények is elmaradtak a várakozástól. A gondokat csak tetézi, hogy az előfizetéses videószolgáltatók piaca kezd túlzsúfolt lenni. Ebbe a mezőnybe tolja bele dupla vagy semmi alapon a nem is annyira titkoltan Trónok harca konkurensnek szánt fantasy sorozatát a Netflix. Az Andrzej Sapkowsi regényfolyama alapján készült történet főszereplője egy witcher (magyarul vaják), aki amolyan bérgyilkos-féle: pénzért mészárol le szörnyeket.

Az előzetesben felbukkan több, a regényekből és a Sapkowski világ alapján készült azonos című szerepjátékból jól ismert karakter, a főszereplő vajákot, Ríviai Geraltot a Supermanként megismert Henry Cavill alakítja. A sorozat jó részét Magyarországon forgatták, például a Vajdahunyad várában és a tatabányai Szelim-lyuknál, de az előzetesben egy fontos szerepben magyar színésznőt is láthatunk: 0:17-nél a lándzsával látható driádot Trokán Nóra alakítja. A magyarul Vaják címen érkező sorozat teljes első évada december 17-től lesz elérhető a Netflixen, a hírek szerint szinkronos verzióban is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek