4 évnél régebbi cikk

Évente kétezer nőt, anyát, nagymamát, gyermeket veszítünk el - újra séta a mellrák ellen Fehérváron
Évente kétezer nőt, anyát, nagymamát, gyermeket veszítünk el - újra séta a mellrák ellen Fehérváron

Évente nagyjából hatezer nőnél diagnosztizálnak rosszindulatú emlődaganatot hazánkban, akik közül minden évben több mint kétezret veszítünk el. Ezért is érdemes felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatok és az önvizsgálat fontosságára.

Hároméves kislány a világ legfiatalabb mellrákkal diagnosztizált betege. Vagyis nyugodtan kijelenthetjük, nincsen olyan, hogy én még túl fiatal vagyok hozzá. Évente nagyjából hatezer nőnél diagnosztizálnak rosszindulatú emlődaganatot hazánkban, akik közül minden évben több mint kétezren meghalnak a betegség miatt. Pedig az időben diagnosztizált rák jó eséllyel gyógyítható. Ezért is kell felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatok és az önvizsgálat fontosságára.

Székesfehérváron már 11. alkalommal indulnak közös sétára, hogy felhívják a figyelmet a mellrákra, a mellrák elleni küzdelem fontosságára, a megelőzésre, az önvizsgálatra.

„Száz hölgyből negyven megy el szűrővizsgálatokra, vagyis csak negyven hölgy adja meg magának azt az esélyt, hogy időben felfedezhető legyen az esetleg kialakuló daganat. De alapvetően az is fontos, ha az ember elmegy egy szűrővizsgálatra, és az teljesen negatív eredményt ad, akkor megnyugodhat, hogy ebből a szempontból egy-két évre védett, illetve nem alakult ki daganat.” - mondta el Krisztián Erika, megyei tisztifőorvos, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője.

Október 5-én 9 órától, a megszokott helyen, az Országalmánál várják a résztvevőket, akik szaktanácsadáson is részt vehetnek, de a mammográfiás meghívóval rendelkező hölgyek időpontot is egyeztethetnek a kórház munkatársaival.

A program háziasszonya és fővédnöke idén is Závodszky Noémi színművésznő.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek