4 évnél régebbi cikk

Az Ékszerelmére 20 éves koncertjére készül Fehérváron a Quimby
Fehérvár Médiacentrum fotójaAz Ékszerelmére 20 éves koncertjére készül Fehérváron a Quimby

Idén ünnepli húsz éves évfordulóját a méltán híres magyar zenekar, a Quimby 1999-ben napvilágot látott, legendás albuma, az Ékszerelmére, amelynek örömére jubileumi koncertsorozattal hívják közös múltidézésre rajongókat. A turné következő állomása a fehérvári Fezen Klub lesz, ahol azon túl, hogy megelevenítik az akkori partik hangulatát, számos meglepetéssel készül a zenekar.

November 22-én, pénteken Székesfehérvárra látogat Magyarország egyik legnépszerűbb bandája, a Quimby, akik a november 8-án (Veszprémben) indult Ékszerelmére 20 éves jubileumi koncertsorozatának következő helyszíneként a Fezen Klubba invitálnak időutazásra, ahol aztán az ezredforduló diszkóinak utánozhatatlan hangulatát csempészik vissza az emberek szívébe.

Az Ékszerelmére című albumot vitathatatlanul a Quimby legsikeresebb korongjai között tartják számon, több hazai médium a ’90-es évek egyik legjobb lemezének nevezte - persze nem hiába, ugyanis a 2000-es Fonogram-díj jelöltjei közé is felkerült a banda neve.

És ez mind nem véletlen, ugyanis zeneileg is ebben az időszakban állt össze az a Quimbyre jellemző egyedi stílus, amelyért oly sokan megőrülnek mind a mai napig: az alternatív rockot vegyítik countryval, pszichedeliával, egy csipetnyi sanzonos hangvétellel és szimbolikus dalszövegekkel, így olyan megnevezhetetlen zenei univerzumot hoztak létre, amely egyedivé és utánozhatatlanná tette őket.

Ez a világ pedig tökéletesen visszaköszön Antal Nimród videóklipjeiben is, amelyeket az Androidőhöz és a Hallelujához forgatott.

Az Ékszerelmére jubileumi turnéjának állomásain - természetesen az együttes tagjain túl - Tóth Sándor szaxofonos, illetve az a DJ Bootsie lesz a Quimby vendége, aki tökéletes műgonddal összerakott szettjével a fellépések előtt és után is gondoskodik arról, hogy a közönség ismét az ezredfordulón érezhesse magát.

Persze azon túl, hogy végigtombolják a fellépéseket, a rajongók sem maradhatnak ki a nosztalgiából, így a koncertsorozat során őket is megszólítja a zenekar: Hol voltál az ezredfordulón? - teszi fel a nagy kérdést a Quimby, arra kérve követőiket, hogy ők is szálljanak be a múltidézésbe, és ha van bármilyen, a bandához kötődő emlékük, fotójuk, tárgyuk vagy akár újságkivágásuk, akkor küldjék el az ekszerelmere20@gmail.hu címre. Ha minden jól megy, akkor még egy fotóalbum is kisülhet belőle.

Hogy a Quimby, hogyan éli meg az Ékszerelmére 20 éves jubileumát, arról a zenekar billentyűsét, Balanyi Szilárdot kérdeztük:

Milyen emlékek fűznek Fehérvárhoz?

Mivel sokáig vonattal jártam fel Balatonfüredről Budapestre, tisztán emlékszem, hogy Fehérvárnál sokat időzött a vonat. Én pedig amikor a hajnali járattal utaztam, vagy akkor ébredtem fel, vagy akkor néztem fel először a könyvemből. A második emlékem pedig az, hogy nagyon sokat játszottunk ott a zenekarral, és valahogy mindig úgy hozta a sors, hogy télen került sor ezekre a koncertre. Mindig hideg volt, de ettől függetlenül igencsak jó bulik voltak.

Milyen érzések kavarognak benned az Ékszerelmére 20 éves jubileumával kapcsolatban?

Alapvetően kellemes emlékek jutnak eszembe. Nagyon sűrű időszak volt ez nekünk olyan szempontból, hogy gyakorlatilag semmi más nem érdekelt minket csak az, hogy dalokat írjunk, koncertezzünk, időben elkészítsük a dalokat, illetve ötleteljünk, és persze nem szabad megfeledkezni a szórakozásról sem, így a zene mellett a házibulik is nagy szerepet játszottak az életünkben - nagyjából ezek voltak a mozgatórugói mindnyájunknak.

Jó kis időszak volt: fiatalok voltunk, igazából azt csinálhattuk, amit szerettünk, és még ráadásul működött is a dolog, szóval pozitív időszak volt. Na, nem mintha azóta negatív lenne, most is pozitív, csak akkor másképp. Úgy is jellemezhetném, hogy az a felszabadult korszakunk volt.

Hogyan született meg az Ékszerelmére album?

Pont nemrég emlegettük Kiss Tibivel, hogy volt olyan dalszöveg, amit a buszon írt meg a stúdióba menet – ennyire összeszedetlenek voltunk még. A zene az valamikor 1999 tavaszán állt össze a próbateremben, viszont egy-két dal már korábban elkészült: például a Pedofíling és az Olé. Ezek egy-két évvel azelőtt készültek, mielőtt elkezdtük írni ezt az albumot. Réz András Az ördög éve című darabjához íródtak, ez a két dal volt az első és második felvonás nyitánya.

Aztán a zenekar dobosával, Gerdesits Ferivel ketten raktuk össze a számítógépes részeket – ez volt az első olyan album, amely elkészítése során használtunk komputert, illetve én akkor kezdtem el megismerkedni a zeneszerkesztő programokkal. Az egész nyarat azzal töltöttük, hogy hangmintákat vadásztunk, szólamokat játszottunk fel, szóval így elbütyköltünk a dalokkal. Aztán ősszel mentünk is a stúdióba, majd 1999 novemberében megszületett az Ékszerelmére.

Hogyan tekintesz vissza az elmúlt húsz évre? Mi változott azóta mind zeneileg, mind pedig az együttes életében?

Ha nyitott szemmel és füllel járunk a világban, akkor folyamatosan fejlődünk, tapasztalunk, így azt kell mondanom, hogy zeneileg mindenképpen sokkal érettebb lett a zenekar. Még mindig vannak ötleteink, abból nincs hiány, viszont mai aggyal az Ékszerelmére című lemezt jobban tudnánk elkészíteni - kihagynánk mindent, ami nem olyan szükséges. Annyi ötletünk volt, és annyi mindent meg is akartunk örökíteni az utókornak, hogy néha már túlzásokba estünk, ám egyben ez adja a báját is ennek a lemeznek.

A zenekar pedig annyit változott, hogy az 1999-es album utáni rövidebb szünet után újra kellett rendezni a sorainkat, amelynek köszönhetően a mostani felfogásunk sokkal átgondoltabb, szerteágazóbb és figyelmesebb, mint előtte volt. Az ember nem élhet úgy egyfolytában, mint húsz évesen, mert annak zsákutca lesz a vége.

Milyen különleges produkcióval készültök a fehérvári bulira?

A teljes lemezanyagot eljátsszuk, ami már önmagában is sok meglepetést tartogat magában, ugyanis van egy pár olyan dal, amit hosszú évek óta nem játszottunk. Az Ékszerelmére album dalain kívül pedig régebbi nóták is megszólalnak majd, és persze egy-két új dal is bekerül a repertoárba. Aki sűrűbben jár Quimby koncertre, annak azért lesz érdekes a buli, mert most kicsit visszaugrunk az időben, és azt a fajta hangulatot adjuk, ami akkortájt uralkodott a zenekar körül. Nagyon izgalmas ez a műsor, mert furamód visszajön minden korábbi emlék, érzés, és így egyfajta időutazássá alakulnak a koncertek.

Mit tartogat számotokra a jövő?

Természetesen készülünk új dalokkal is, ám az igazi nagy durranást 2021-re tartogatjuk, ugyanis akkor lesz harminc éves a zenekar, így abban az éveben várható egy születésnapi koncert. Addig pedig folyamatosan újabbnál-újabb számokon dolgozunk, ám hogy pontosan mennyit és milyen formában, az még a jövő zenéje.

A Ékszerelmére híresen hírhedt nótáit alább találjátok egy helyen:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek