4 évnél régebbi cikk

Csuklás – Mikor forduljunk orvoshoz?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Csuklás – Mikor forduljunk orvoshoz?

Ártalmatlannak tűnő, de annál kellemetlenebb jelenség a csuklás. Viszont ha órákon, napokon át sem múlik el, orvosi kivizsgálásra is szükség lehet.

A mindenki által ismert kényelmetlen görcsös érzés, a csuklás a rekeszizom akaratlan összehúzódását jelenti, mely során hirtelen, gyorsan szívódik a levegő a tüdőbe. „A csuklás kialakulásáért két agyideg, a bolygóideg (nervus vagus) és a nyelv-garati ideg (nervus glossopharyngeus) felelős. Ha ezek az idegek ingerületbe jönnek, az agy meghatározott területén átkapcsolódva a rekeszizom idegén keresztül csuklást idéznek elő. A bolygóideg egy szakaszon a nyelőcső mellett fut, majd a gyomor falát is behálózza. Ez az oka annak, hogy bőséges étkezés után gyakoribb a csuklás.” - írja a webbeteg.hu.

Mi okozza?

A fej, a nyak területét, vagy az emésztőrendszert érő ingerek válthatják ki a csuklást. Lehet olyan ártalmatlan oka is, mint hogy túl nagy adagot ettünk egyszerre, szénsavas italt fogyasztottunk, vagy hirtelen hőmérséklet-változás érte a testünket. Ilyen esetben rövid idő alatt magától megszűnik a kín, vagy némi házi praktikával megpróbálhatunk még hamarabb megszabadulni tőle.

Előfordulhat azonban, hogy komolyabb betegség okozza a görcsöket. A fülben lévő idegen test vagy golyva, reflux, tüdőgyulladás, mellhártya gyulladás, szívburok gyulladás, sőt, akár szívinfarktus is lehet a háttérben. A hasi területeken kialakult gond is kiválthat csuklást: májgyulladás, májmegnagyobbodás, epehólyag gyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás, rekeszizom daganat, de akár cukorbetegség, veseleégtelenség, rendszeres, túlzott alkolholfogyasztás is. Mindezeken túl pszichés és idegrendszeri okok is előidézhetik a kellemetlenséget.

Az imént felsoroltak pedig mind-mind indokolják, hogy ne halogassuk tovább az orvosi kivizsgálást. Ez első körben valószínűleg vérvételre és mellkasröntgenre küldenek el bennünket.

Házi praktikák csuklás ellen

Tartsuk vissza a levegőt: ez azért segíthet, mert a vér szén-dioxid-értékét növeljük vele, főleg, ha utána néhányat egy papírzacskóba lélegzünk. Ez gátolja a rekeszizom aktivitását.

Vízivás: A vízivás, vagy száraz kenyér, esetleg kisebb jégdarab lenyelése ingerelheti a rekeszizom mellett futó vágusz ideget, ezáltal kizökkenthet a görcsös állapotból.

Ijesztgetés: Ha valóban hatékonyan sikerül megrémiszteni az alanyt, a csuklás ritmusától eltérő belégzés segíthet elmulasztani a görcsöt.

Gömbölyödjünk össze: Húzzuk a térdeket a mellkashoz, ez szintén a rekeszizomra gyakorol jótékony hatást.

Citromlé: A savanyú íz olyan erős, hirtelen inger, ami megszüntetheti a görcsöt. Csecsemőknél azonban a hiedelemmel ellentétben nem ajánlott alkalmazni: a babák esetében a szopóreflexszel függ össze, és magától elmúlik, egyáltalán nem muszáj ilyesmivel sokkolni a kicsiket.

(Forrás: webbeteg.hu)

További ajánlatok:
 www.mentahaz.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek