1 hónapnál régebbi cikk

Hogyan készítsük fel szervezetünket az iskolakezdésre?
Fehérvár Médiacentrum fotója
hellovidek.hu
Hogyan készítsük fel szervezetünket az iskolakezdésre?

Kicsivel több mint egy hét múlva kezdődik az új tanév. Ideje a gyerekeket felkészíteni az iskolára. Fontos a korábbi lefekvés, és a betegségekre is sajnos fel kell készülni.

A gyerekek szeptember 2-tól újra visszakerülnek a nagyobb közösségekbe. Ilyenkor sajnos szinte mindig visszatérnek a betegségek, a vírusok újra megjelennek. Felmerül a kérdés, hogy milyen vitamint vagy immunerősítőt adjunk a gyereknek, ami segít elkerülni a betegségeket. 

"Nincs olyan vitamin, az a rossz hírem. Nincs olyan kulcs, különleges vitamin, amitől nem lesznek betegek a gyerekek. immunerősítő sincs, nincs ilyen fogalom, nem létezik. Egészséges szervezet van egy csomó szervvel, amik között az immunrendszerünk is egy fontos, tevékeny részünk, amely akkor működik jól, ha egészségesek vagyunk. Immunerősítő gyógyszer nem létezik, hanem egészséges életmód létezik" - mondta el Mosolygó Éva háziorvos. 

A szakember hozzátette, ami az egyik legfontosabb az egészséges életmódhoz, az az elegendő alvás. A szülőknek is oda kell figyelniük az alvás minőségére, hiszen ezt látják mintának a gyerekek. Az időben elalvást nem szeptember 1-jén kell elkezdeni a szakember szerint, hanem két héttel a tanévkezdés előtt. 

"Mire jön az iskola, ki kell sakkozni, hogy fix 9-kor alvás. Minket arra tanított a már felnőtt fiaim tanító nénije, hogy szerinte az optimális alvásidő az 9 óra. Mi betartottuk az összes gyermekemnél, fantasztikusan működött. Ha reggel nehezen ébred egy gyerek vagy nem felkelthető, az azt jelenti, hogy korábbra kell hozni, mert nem pihente ki magát. Kipihent állapot szolgálja a testi, lelki egészséget, és úgy lesznek ütőképesek, tanulóképesek és ellenállók a kórokozókkal kapcsolatban" - hangsúlyozta a háziorvos.

Mosolygó Éva azt is elmondta, az egészséges immunrendszer működésének még az étkezés és a mozgás a fontos összetevője. A vitaminok pluszban támogathatják az immunrendszert. A D-vitamin szint megfelelő értéke fontos a szervezetben.

Ősztől tavaszig D- és C-vitamint érdemes adni a gyerekeknek. Fontos, hogy megtanítsuk a kicsiknek és nagyobbaknak, hogy mindig kezet kell mosni étkezés előtt, betegségek időszakában hordjanak maszkot, aludjanak és mozogjanak eleget, táplálkozzanak okosan, így elkerülhetik a gyerekek az őszi betegségeket. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek