4 évnél régebbi cikk

Az embert nézzük, ne a betegségét! - Karácsonyi készülődés demenciával élő családtaggal
Fehérvár Médiacentrum fotója
flickr.com
Az embert nézzük, ne a betegségét! - Karácsonyi készülődés demenciával élő családtaggal

Az adventi rohanásban sokszor elfelejtjük, hogy miről szól a karácsony, a szeretet ünnepe. A családi együttlét meghitt, vidám pillanatairól, az örömről, a vidámságról, amikor mindenki az ünnepre készülődik. Mindenki részt vesz a karácsonyfa díszítésben, az ünnepi étel elkészítésben és az esti közös ünneplésben. Ha a családban demenciával élő is van, állapotától függően ő bevonható az ünnepi készülődésbe.

A demencia szellemi leépüléssel járó betegség, tünetei közé a memóriazavar, a kommunikációs nehézségek, az ítélőképesség hanyatlása és a személyiségváltozás tartozik. Előfordulása az öregedő társadalmakban a kor előrehaladtával arányosan nő. A WHO előrejelzése szerint 2030-ra megduplázódik, 2050-re megtriplázódik a demenciával élő betegek száma a világon. Magyarországon a fellelhető tanulmányok szerint 100-500 ezer közé tehető a számuk, de pontos adatok nincsenek arra vonatkozóan, hány családot érint a betegség.

A demenciával élő családtagok gondozása a hozzátartozóktól együttérzést, empátiát és időt követel. A betegek személyiségváltozását, a valóságtól való eltávolodását nehéz kezelni és elfogadni, de nagy segítség a mindennapokban, ha minél több tudást szereznek a hozzátartozók a betegségről.

Tudatában kell lenniük, hogy a demenciában szenvedő személyisége ugyan megváltozik, de belül, a mélyben ugyanaz az ember marad, még akkor is, ha furcsán viselkedik, nem ismeri fel szeretteit, vagy akár ellenük fordul.

Nagyon lényeges, hogy aki a családban a beteget ápolja, ismerje jól az ő korábbi életútját, mindenkor élettapasztalattal rendelkező felnőttnek tekintse, aki mögött egy megélt élet áll.

Egy elfogadó családban folyamatosan figyelnek a demenciával élő hozzátartozóra, felmérik, melyek a megőrzött képességek, amelyekre építhetnek, és ezeket a képességeket működtetik. Kiváló lehetőség ehhez az ünnepekre való készülődés, amellyel segíthető a demenciával élő családtag aktivizálása. Néhány ötletet szeretnénk megosztani, amelyekkel a demenciával élő családtag is megéli a fontosság örömteliségét, a személyes részvétel és siker örömét.

Az ünnepvárás időszakában egy adventi koszorú készítése is lehet egy közös program, a mézeskalács és a karácsonyi bejgli sütése aktív elfoglaltság, amelynek során a demenciával élő családtagnak és magunknak is vidám pillanatokat szerezhetünk.

A fenyőfadíszek készítése kreativitást igényel, ugyanakkor gondolkodásra és beszélgetésre, a régi idők felidézésre ad lehetőséget. A fenyőfa díszítése kellemes hangulatot teremt, derűssé teszi a családot. Az ünnepi vacsora készítésében való segítség, akár zöldségtisztítás, burgonyahámozás, panírozás, mind foglalatosságot, „hasznosságérzést” jelent a demenciával élő számára.
Karácsony este az ünnepi fények és a gyertyagyújtás mellett a közös éneklés, zenehallgatás, közös zenélés a demenciával élő személy számára feszültségoldó. Sokszor azok a betegségben szenvedők is bátran énekli a karácsonyi énekeket, akik alig szólalnak meg a hétköznapokban.

Nem szabad elfelejteni, hogy a demenciával élő családtag számára a karácsony ugyanolyan nap, mint a többi, még ha pillanatokra ki is tudjuk billenteni ebből az állapotból a készülődéssel. Ezt a tényt többnyire nehezen fogadják el a többi hozzátartozók, ezért mindenféle ajándékkal igyekeznek kedveskedni.

Fontos, hogy olyan ajándékot adjunk, amellyel állapotához mérten boldog pillanatot okozhatunk számára és magunknak is. Ám ne legyenek elvárásaink ajándékozáskor, mert lehet, hogy nem tudja kifejezni, mit érez, nem fogja érteni, mi történik vele, és rövid időn belül nem is fog emlékezni arra, hogy ajándékot kapott. Mégis pár pillanatra felidéztethetjük vele az emlékeit, amellyel örömet és felejthetetlen pillanatot szerzünk magunk és hozzátartozónk számára is.

De mi is lehet az az ajándék, amely emlékeket idéz? Legtöbbször apróságnak tűnik, mégis örömet hozó egy-egy múltidéző kedvesség.

Felújíthatunk egy régi kedvenc tárgyat vagy hasonlót vásárolhatunk (pl. rádió, régi fotel vagy dísztárgy, esetleg egy gyerekkori baba, régi ruha, otthonka).
Összeállíthatunk szeretett slágereiből, nótáiból, zenéiből cd lemezt, amelyet lejátszhatunk, de kedvenc filmjeit, tévéműsorait is felvehetjük és együtt nézhetjük az ünnepek alatt.
Fotóalbumot készíthetünk, amelyben a gyerekkorától kezdve, különböző életszakaszokból válogatunk képeket, illetve a családról és közös eseményekről is tehetünk bele fotókat.
Ajándékozhatunk parfümöt, ha emlékszünk a kedvenc illatára, amit gyakran használt.
Készíthetünk olyan süteményt, ami emlékezteti a régi időkre, elővehetjük a nagymama szakácskönyvét is. (pl. zserbó, hókifli, kalács, beigli).


És ami a legfontosabb, az ünnepek alatt is figyeljünk arra, hogy demenciával élő családtagunk addigi szokásait, kedvelt szabadidős tevékenységeit, megszokott napirendjét továbbra is megtarthassa.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek