4 évnél régebbi cikk

Mérjük fel együtt a telelő fülesbaglyok számát!
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Mérjük fel együtt a telelő fülesbaglyok számát!

A 2020-as év madarának választott erdei fülesbagoly itthon telelő állományának felmérésére készül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, az MME számít a lakosság segítségére is.

A közelmúltban számoltunk be róla, hogy az idei esztendőben, mely élőlények kapnak kiemelt figyelmet. Köztük volt a 2020-as Év Madarának megválasztott erdei fülesbagyoly (Asio otus), a Fehérvár TV stábja pedig a Vadmadárkórházban meg is látogatta az épp ott lábadozó példányokat. Január 24. és 27. között ismét a gyönyörű ragadozó kerül a figyelem középpontjába, ekkor tartja ugyanis a faj rendes évi számlálását a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Az MME számít a lakosság segítségére is, a feladat az eredi fülesbaglyok telelő helyeinek felmérése. A téli időszakban a madarak rendszerint elhagyják tavasz-nyári lakóhelyüket és az erdőkből a lakott területek felé húzódnak, mivel az ínségesebb időszakban fő élelmük, a kis testű rágcsálók is ezt az utat járják be. Emiatt könnyebb a bagolypopuláció számlálása is, illetve a kutatók pontosabb képet kaphatnak a madarak telelési szokásairól.

A lakosság maga is regisztrálhatja a megfigyelt egyedek tartózkodási helyét egy egyszerű bejelentő lap segítségével. Ahogy az MME felhívása kiemeli: "Amint azt a rutinos adatgyűjtők már jól tudják, „a nulla adat” is adat! Ez ebben az esetben annyit jelent, hogyha valaki nem talál nappalozó erdei fülesbaglyokat az általa kiválasztott településen (amelyet alaposan átnézett!), az is küldje el tapasztalatait, mert hosszú távon ez is értékes információként szolgálhat!"

A 2019 januárjában tartott felmérés térképes eredményeit ide kattintva nézhetitek meg, ebből kiderül, hogy a tavaly január 18. és 21. között tartott számláláskor Székesfehérvár közelében 15-nél kevesebb madarat figyeltek meg a bejelentők. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ilyen csekély példányszámban él a 2020-as esztendő madarának választott erdei fülesbagoly városunk környékén, hanem azt, hogy ennyi egyedet tudtak megfigyelni a résztvevők.

A legtöbb eredi fülesbagoly egyébként a Magyarország észak-nyugati és déli területein, valamint a keleti országrész középső harmadában él. A baglyok jelenléte nagyon hasznos: egy-egy példány körülbelül napi két-három kisrágcsálót elfogyaszt, fagyosabb napokon pedig akár négyet-hatot is. Ha száz madárral és három hónapnyi teleléssel számolunk, akkor nagyjából 18-27 ezer kártevő egeret, pockot esznek meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek