4 évnél régebbi cikk

Automata defibrillátorok segítik az életmentést a fehérvári Tescókban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pál Loránd
Automata defibrillátorok segítik az életmentést a fehérvári Tescókban

Hogy a mentők kiérkezéséig el tudják látni a betegeket, automata defibrillátorokkal szerelték fel a magyarországi, köztük a székesfehérvári Tescókat. 

Manapság egyre több olyan esetről hallani, amely során az emberek különböző szívproblémák miatt a legváratlanabb szituációkban esnek össze az utcán, vagy akár vezetés közben. Ilyen helyzetekben az lenne a legmegfelelőbb, ha azonnal orvosi ellátásban részesülne a beteg, legrosszabb esetben pedig azonnal megkezdődne az újjáélesztés. 

Mivel igencsak ki vagyok élezve a hasonló helyzetekre, a minap olyan posztra lettem figyelmes a Facebookon, amelyet az Országos Mentőszolgálat osztott meg, és arról tájékoztat, hogy az angol üzletlánc (aki nem tudná, hogy melyikről is van szó, a csatolt kép alapján simán felismerhető: Tesco) összes hazai hipermarketjében találhatóak automata defibrillátorok (AED), amelyek baj esetén bárki számára hozzáférhetőek. 

Mi több, karácsony előtt már szükség is volt a használatára: hetven év körüli férfi esett össze vásárlás közben Százhalombattán, akinek azonnal meg is kezdték az újraélesztését az ott dolgozók. A rövid időn belül megkezdett mellkasi nyomásoknak és a korai defibrillálásnak köszönhetően a mentők végül stabil állapotban szállíthatták kórházba az idős vásárlót. Egészen hihetetlen és lélegzetelállító - természetesen jó értelemben. Az esetről bővebben ide kattintva olvashattok.

Hogy kiderítsem, mi a helyzet a székesfehérvári Tescókban, ugyanis szerintem rendkívül fontos az emberek tájékoztatása arról, milyen lehetőségeik vannak vásárlás közben, Őz Lászlón, a palotai úti áruház vezetőjén keresztül a Tesco sajtóosztályával vettem fel a kapcsolatot, ahonnan részletes, mindenre kiterjedő tájékoztatást kaptam az automata defibrillátorokkal kapcsolatban:

Mikor szerelték fel a fehérvári üzletekben az automata defibrillátorokat?

2019 novemberének elején a Tesco minden 2000 négyzetméternél nagyobb áruházában és a logisztikai központjaiban - összesen 116 helyszínen - automata defibrillátort helyezett el - ekkor került a készülék a székesfehérvári áruházakba is. Az automata defibrillátorral ellátott Tesco áruházak térképe ide kattintva tekinthető meg.

Honnan jött az ötlet, hogy a Tesco az összes magyarországi hipermarketbe felszerelje a defibrillátorokat?

Évente mintegy 25000 olyan eset történik hazánkban, amikor hirtelen szívleállás miatt sokszor laikusoknak kell újraélesztést végezni ahhoz, hogy életet mentsenek. Az azonnali beavatkozás életbevágó a mentők kiérkezéséig, ugyanis a túlélés esélye percenként 7-10 százalékkal csökken.

A helyzet kortól, nemtől, sőt, edzettségi állapottól függetlenül bárkivel megtörténhet. Sosem lehet tudni, hogy mikor és hol lesz rosszul valaki, akár egy családtag, vagy például egy ismeretlen személy, így a legfontosabb és legjobb, amit tehetünk, hogy felkészülünk az ilyen eshetőségekre.

Szívleállás olyan hétköznapi tevékenységek során is előfordulhat, mint egy családi bevásárlás. A Tesco áruházakban nem egyszer fordult elő, hogy az áruházlánc kollégái mentették meg egy-egy vásárló életét.

Hogyan működik az automata defibrillátor?

Kik használhatják?

Az AED egy nagyon felhasználóbarát eszköz, bárki használhatja minden előképzettség nélkül.

A fentiek ellenére január óta már zajlanak a gyakorlati tréningek az érintett áruházakban, várhatóan március végéig valamennyi, az eszközzel felszerelt áruházunk és logisztikai központunk munkatársai megkapják az oktatást. Az oktatás része lesz az újonnan belépő kollégák beillesztési folyamatának, illetve korábbi elsősegélynyújtó tréningünket is frissíteni fogjuk.

Mi a teendő vele, ha bekövetkezik a baj?

Az automata defibrillátor (AED) használata egyszerű, a készülék instrukciókkal is ellátja az újraélesztést végző személyt a mentők kiérkezéséig, sőt tárolja is a páciens adatait, ami később a szakorvos segítségére lehet. Ettől függetlenül minden ilyen esetben fontos, hogy azonnal értesítsük a mentőket.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek