4 évnél régebbi cikk

Pikáns rangadókkal jön a Szent István Kupa - a világ legjobb U16-os kosárlabdázói Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
ÖKK/Simon Erika
Pikáns rangadókkal jön a Szent István Kupa - a világ legjobb U16-os kosárlabdázói Fehérváron

A világ legjobb U16-os kosárlabdázóinak teljesítményéből kaphatunk ízelítőt a január 30-án startoló Szent István Kupa 2020 meccsein, melyek között igazán éles rangadók is helyet kapnak, összecsap egy amerikai és egy iráni csapat is.

Igazán izgalmas és változatos mezőny gyűlt össze az idei Szent István Kupa U16-os kosárlabdatornára. A január 30-án kezdődő és február 2-ig tartó nemzetközi kupán a sportág korosztályos krémje látogat Székesfehérvárra, igaz, ez nem újdonság, hiszen például a spanyol sztárklub, a Real Madrid már évek óta visszatérő vendég a koronázó városban.

Hogy a sportág krémje kifejezés nem üres frázis, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a 2014-es tornán a Real legjobbja egy akkor mindössze 15 esztendős szlovén fiatalember, Luka Doncic volt, aki manapság az NBA egyik legünnepeltebb alakja, a Dallas Mavericks szupersztárja, aki legutóbb az Oklahoma City Thunder elleni, 107-97-re megnyert meccsen hintett könnyedén 29 pontot.

De térjünk vissza az idei tornára, ahol a Real Madrid természetesen ismételten tiszteletét teszi, de visszatérő vendég az olasz Stellazzurra Rome és a német Bayern München is. Erős lesz az ázsiai vonal idén, jön Kína és Irán nemzeti válogatottja, utóbbi együttes szereplése már csak azért is izgalmas kérdés, mert Fehérvárra jön az NBA Academy korosztályos csapata is, az iráni-amerikai kapcsolatok pedig ugye napjainkban nem feltétlenül a mosolygós arcukat mutatják. A két csapatot ráadásul Fortuna egy csoportba sodorta, így biztosan megmérkőznek egymással. Ahogy Molnár Tamás, a torna főszervezője elárulta, a mérkőzést a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat is kiemelt eseményként kezeli majd...

Az NBA Academy egyébként az észak-amerikai profiliga világ körüli utánpótlásnevelő-bázisát jelenti, a különböző kontinenseken nyomon követett legnagyobb tehetségek érkeznek majd Fehérvárra. Az NBA csapatában így lesznek Japánból, Afrikából, Európából és Dél-Amerikából is játékosok. Ami a kínai nemzeti együttest illeti, Molnár Tamás főszervező elmondta, a csapat tíz napja Európában edzőtáborozik, előzetesen alaposan átvizsgálták őket a koronavírus miatt, és egyik játékosuk sem beteg.

A mezőnyt két magyar együttes teszi teljesé, igaz, ezúttal kimondottan fehérvári csapatot nem láthatunk majd a parketten. A bombaerős mezőny miatt a torna kitűnő felkészülést jelenthet a nemzeti együtteseinknek, így Magyarország két válogatott kerettel indul a tornán. Így is szoríthatunk majd fehérváriaknak, a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia és az Alba Fehérvár összesen négy játékost ad a két válogatottba, a B jelű nemzeti együttest ráadásul az Alba Fehérvár edzője, Góbi Henrik vezeti.

"Berényi Sándorral már korábban is dolgoztam együtt, ő a 2004-es születésű korosztállyal foglalkozott egy nyári kiválasztón, én a 2005-ös születésűekkel. Úgy állítottuk össze a két keretet, hogy a 2004-esek ezt a tornát felkészülési állomásként használhassák fel, hiszen nekik a közeljövőben komoly feladataik lesznek. A másik, 2005-ös nemzeti együttest vezetem én a tornán, itt elsősorban azok a játékosok szerepelnek majd, akik már megvillantották tehetségüket, de még nem stabil játékosai a válogatottnak, így ők is megkaphatják a kellő játékpercet. Igyekeztük úgy kialakítani a két keretet, hogy mindenkinek megfelelő időt tudjunk adni a parketten. Három napot készülünk együtt a torna előtt, hiszen korábban mindenkinek kötelezettségei voltak a klubjaiknál, így nem lesz könnyű dolgunk. Ugyanakkor ez egy remek lehetőség a srácoknak, hiszen nagyon jó színvonalat képviselő tornán szerezhetnek nemzetközi rutint" - árulta el Góbi Henrik.

Érdemes lesz tehát kilátogatni a tornára, amelyet az Alba Regia Sportcsarnokban rendezik majd. A szombati játéknap különlegességét az adja, hogy a programba beépül egy felnőtt bajnoki is, hiszen 18 órától az Alba Fehérvár a Kecskemét együttesét fogadja majd, vagyis öt meccs is lesz ezen a napon.

Szent István Kupa 2020

Csoportbeosztások:

A csoport: Bayern München, Kína, Magyarország "A", Real Madrid

B csoport: Irán, NBA Academy, Magyarország "B", Stellazzurra Rome

Program:

2020. január 30.

12:00 Bayern München - Magyarország "A"

14:45 Magyarország "B" - NBA Academy

17:30 Kína - Real Madrid

20:15 Irán - Stellazzurra Rome

 

2020. január 31.

12:00 Magyarország "A" - Kína

14:45 Real Madrid - Bayern München

17:30 Magyarország "B" - Stellazzurra Rome

20:15 NBA Academy - Irán

 

2020. február 1.

10:00 Kína - Bayern München

12:15 Irán - Magyarország "B"

14:30 NBA Academy - Stellazzurra Rome

18:00 Alba fehérvár - KTE Duna Aszfalt magyar bajnoki mérkőzés

20:45 Real Madrid - Magyarország "A"

 

2020. február 2.

10:00 Mérkőzés a 7. helyért

12:15 Mérkőzés az 5. helyért

14:30 Mérkőzés a 3. helyért

16:45 Döntő

18:15 Eredményhirdetés

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek