4 évnél régebbi cikk

Autópálya-matricát digitálisan?
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI / Kelemen Zoltán Gergely
Autópálya-matricát digitálisan?
·TechKocka·Utolsó frissítés: undefined

Annyi mindent intézünk már digitálisan, miért pont a címben említett autópálya-matrica lenne kivétel? Igen, többször is foglalkoztam vele, hogy modern világunk már az apró, hétköznapi dolgokra is kínál kézenfekvő elektronikus megoldásokat, csak nem mindig akarunk élni ezekkel a modern dolgokkal. De miért nem?

A múlt hét pénteken (január 31-én) lejártak a 2019-ben megváltott autópálya használati jogosultságok. És igaz, sokan már jóval korábban megvették a 2020-ra érvényes jogosultságokat, azonban sokan vannak úgy (mint én), hogy addig, amíg nem égetően szükséges, addig napról-napra tologatják a matrica beszerzését. Így voltam a fehérvári parkolóbérleteinkkel is, bár azokat már kiváltottam, igaz csak pénteken.

Szóval, ha valaki még nem vette meg az éves megyei matricáit, akkor mutatok pár olyan alkalmazást és honlapot, amelyek segítenek ebben nekünk, akár a karosszékben ülve is.

Természetesen a legkézenfekvőbb megoldás, hogy az éppen aktuális tankolás alkalmával a benzinkút shopjában megveszem analóg módon a matricákat. Korábban én is így tettem, de a kényelem és a praktikum az online vásárlás irányába terelt engem is.

Addig, amíg a benzinkúton vásároltam a matricákat, mindig el kellett tennem a papíralapú szelvényeket, amelyeket rendszerint az autó középkonzoljában tároltam. Azonban nem ritkán ezek a jó minőségű papíralapú “fecnik” fél év távlatából már alig olvashatóak, de jártam már úgy is, hogy éppen a világ végén autókázva a vidéki benzinkúton nem is tudtam venni autópálya-matricát. Egészen egyszerűen ott nem árultak. De ennek nem kell mindig így lennie, már ha vesszük a fáradtságot és átlépünk azon a bizonyos digitális ajtón.

Az okostelefon és a digitális vásárlás

Léteznek azok az okostelefonos alkalmazások, amelyek segítségével rettentően egyszerűen tudunk (nem csak) autópálya-matricákat venni. A sok ilyen lehetőség közül kettő olyat mutatnék, amelyek multifunkcionalitásukkal tűnnek ki a sorból: az egyik ilyen a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által fejlesztett és korábban már itt a Kocka blogban is bemutatott Nemzeti Mobilfizetési Rendszer.

Az alkalmazást folyamatosan fejlesztik, pillanatnyilag a hagyományos parkolást, egyes parkolóházak díjait és néhány intézmény belépőin túl az autópálya-matricák díját is lehet online fizetni az appban. Az alkalmazás nem túl bonyolult, talán legfőbb erénye, hogy az online vásárlás kényelmi díja egy éves megye matrica esetén 50 Ft, természetesen az aktuális matrica árán felül.

A fizetést bankkártyával tudjuk megtenni, amelyről az alkalmazásban és mailben kapunk visszaigazolást, így nem kell bajlódnunk a papíralapú bizonylatokkal.

 

Okostelefonos alkalmazással kényelmes és gyors a vásárlás, a szükséges igazolásokat pedig elektronikusan tudjuk kezelni (Forrás: simple.com)

A másik hasonló alkalmazás a Simple. A Simple-t is említettem már többször, de akkor csak az alkalmazás azon funkcióit érintettük, amelyek éppen aktuálisan fontosak voltak. Ilyen volt a parkolási díjak vagy az online fizetés, bankolás lehetősége. Azonban a Simple-ben is van mód autópálya jogosultságot vásárolni. Ez az alkalmazás talán jobban ismert, nagyobb felhasználói táborral bír, amelyet a sokrétű felhasználási területnek köszönhet.

Az alkalmazáson belül nagyon sok lehetőséggel találkozunk, talán éppen ennek tudható be, hogy a kényelmi díj itt magasabb, 250 Ft. Azonban ennek ellenére is vállalható az alkalmazással történő online vásárlás (főleg ha regisztrációval használjuk azt), egy sor online helyen és weboldalon tudunk a Simple rendszerbe regisztrált bankkártyánkkal fizetni.

Az alkalmazásokon felül pedig ott vannak a hagyományos weboldalak, ahol szintén van lehetőség online e-matrica vásárlásra, bár ezekhez korántsem elég a karosszék, itt már elkél egy asztali PC vagy notebook. Ilyen például a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. oldala az autopalya.hu, vagy az egyik kedvencem, az autopalyamatrica.hu.

Ezen az oldalon arra is lehetőségünk adatik, hogy egy térképes kereső segítségével megtudjuk, az indulástól a célállomásig melyik megyén haladunk át, és ehhez mely megyék matricáit kell megváltanunk. Ez egy igen hasznos funkció, lévén ha egy évben többször is járunk azonos irányba, akkor jó eséllyel jobban járunk az éves megye matricákkal, mintha kétszer vennénk egy-egy 10 napos országos matricát.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek