Cloudy5 °C
2021. január 28. csütörtök Károly,
Menü
Házhozszállítás

Miért fordítják az oldalára az autót Székesfehérváron?

Miért fordítják az oldalára az autót Székesfehérváron?
Katalizátort lopnak Székesfehérváron (Fotó: facebook.com)

Bár többször volt viharos szél, nem a Ciara miatt került oldalt fekvő pozícióba az autó Székesfehérváron.

A napokban került fel a Facebookra az a kép, ahol egy autó az oldalán fekszik Székesfehérváron, a Maroshegyen. Bár elsőre gyanakodhatnánk a Ciara viharciklonra is, ám ennél sokkal prózaibb az ok: Homoksoron parkoló személygépkocsit ismeretlenek az oldalára fordították és a járműből a katalizátort eltulajdonították - tájékoztatott megkeresésünkre a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata.

A katalizátor lopás vagy más néven “platinázás“, nemcsak országos, de nemzetközi probléma is, és bár nem ez volt az egyetlen eset a közelmúltban, Székesfehérváron és környékén még nem elterjedt bűncselekmény.

"Az elmúlt időszak vonatkozásában elmondható, hogy Fejér megyében, illetve a Székesfehérvári Rendőrkapitányság illetékességi területén nem jellemző katalizátorlopás miatt tett bejelentés. Az elmúlt három hónap távlatában mindössze 3-4 ilyen eset kapcsán indult nyomozás, azok mindegyike jelenleg folyamatban van." - emelte ki válaszában az FMRFK.

A katalizátor az egyes típusokhoz 150-200 ezer forintba is kerül, és nem utolsó sorban a benne található ipari fémek sem keveset kóstálnak.

A szakember szerint nagy az esélye, hogy utóbbi miatt történnek a rongálások.

"A gyári katalizátort, ami közvetlenül a leömlőre van szerelve, nem olyan egyszerű eltávolítani szakszerűen, emelő nélkül. A tolvajok valószínűleg nem is így szerelik le, mert az órákig tartana, nagy valószínűséggel fém orrfűrészt használnak" - mondta el Polgár Tibor, autószerelő.

A szakember azt is kiemelte: elsősorban a diesel és turbodiesel motorral rendelkező járművek vannak veszélyben. Mit lehet tenni, hogy a mi autónkkal ne történjen ilyen? A következőket javasolja a rendőrség:

 • Legyen riasztóval felszerelve a járművünk, amit mindig kapcsoljunk be, még akkor is, ha csak rövid időre szállunk ki. A minősített mechanikai és elektronikus vagyonvédelmi biztonsági rendszereket célszerű szakműhelyben beszereltetni.
 • Garázs hiányában, amennyiben lehetőségünk van rá, parkoljunk kijelölt parkolóban, frekventált területek közelében. Az esti órákban pedig ott, ahol közvilágítás van, a parkolóhely belátható és forgalmas.

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává váltunk, ne nyúljunk semmihez, hiszen a gépkocsit és annak környezetét a rendőrség vizsgálni fogja! Tegyünk bejelentést a 112-es segélyhívó számon, vagy forduljunk az utcán szolgálatot teljesítő rendőrhöz - javasolja a rendőrség.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

 • HÍRADÓ 1-kor 2021. január 28.
  HÍRADÓ 1-kor 2021. január 28.
 • Különleges védőmaszokat adományozott a Karsai Holding Zrt, Székesfehérvár Önkormányzatának
  Különleges védőmaszokat adományozott a Karsai Holding Zrt, Székesfehérvár Önkormányzatának
 • Meghalt Börcsök Enikő, színésznő
  Meghalt Börcsök Enikő, színésznő
 • Sokan veszik igénybe az ágazati bértámogatást
  Sokan veszik igénybe az ágazati bértámogatást

A hét sztorija

Eseménynaptár