4 évnél régebbi cikk

Megnéztük, hogyan újul meg belülről a székesfehérvári bazilika
Megnéztük, hogyan újul meg belülről a székesfehérvári bazilika

Két éve kezdték, de még ugyanennyi ideig biztosan tart a székesfehérvári bazilika felújítása. A Szent István-székesegyház belső része napról napra szépül meg, ám erről szinte alig tudunk valamit. Megnéztük, hogy halad a munka az épületben.

Évek óta tart a székesfehérvári bazilika felújítása, és még legalább két évig zárva is marad a nagyközönség előtt a Szent István-székesegyház. A bazilika külseje már megszépült, most a kívülről kevésbé látványos munkálatok zajlanak az épületben. Csütörtökön azonban a Fehérvár Televízió stábja is ott volt azon a szűkkörű bejáráson, ahol a restaurálás jelenlegi állásáról számoltak be a szakemberek.

A templomra alig lehet ráismerni: a bútorokat kipakolták, a fal mellett szinte végig állványzat áll, de a restaurátorok szerint tartható, hogy 2022-re befejeződjenek a munkálatok. Legutóbb a boltozatot díszítő közel 2000 négyzetméternyi freskók megtisztításával végeztek, miközben a sárga kartükrökön található mára már elsötétedett 360 ezer arany pöttyöt egyesével távolítják el.

A végeredményre, vagyis a teljesen megújult fehérvári bazilikára még két évet várni kell. A restaurálás nagyjából felénél így néz ki az ország egyik legszebb temploma belülről:

Borítókép: Tar Károly/Fehérvár Televízió
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek