4 évnél régebbi cikk

Filléres házi DIY-játékok
Fehérvár Médiacentrum fotója
Gálicz Boglárka
Filléres házi DIY-játékok

A házi DIY-játékoknak sokszor nagyobb a becsülete, mint a hagyományos boltban vásároltaknak.

Gálicz Boglárka férjével és másfél éves kislányával Lujzival lakik egy picike lakásban. Boglárka, a kényszerű otthonlét ideje alatt napi szinten készít egy-egy filléres játékot jellemzően alvásidőben. Folyamatosan keresi azokat az ötleteket az interneten, amit rövid alatt, az otthoni alapanyagokból el lehet készíteni. Ezekből hoztunk válogatást!

1. Süni

 

A sünihez nincs szükség semmi másra, csak egy kisebb kartondobozra (ez lehet akár cipősdoboz is), valamint egy filctollra és papír szívószálakra. Először rajzoljunk egy sünit a dobozra, majd pedig fogjunk egy tollat és határozott mozdulatokkal üssünk rá lyukakat. Lehet is beledugni szívószálakat, vagy ha dundibbra sikerülnek a lyukak, akkor penne tésztát is tehet bele a gyerek.

2. Pomponok a habverőben

Csak annyi az egész, hogy a habverőbe beletesszük a pomponokat, amelyeket nagy műgonddal pakolhat ki a gyerkőc.

3. Madáretető

Csak egy papírtörlő guriga, tápszeres kanalak és színes pomponok kellenek a madáretetős játékhoz.. A gurigát pár helyen ici-picit bevágjuk, ezekbe a résekbe beledugjuk a tápszeres kanalakat, és már pakolhatja is bele a gyerkőc a pomponokat. Nagyobb gyerekek akár műanyag csipesszel is próbálkozhatnak nehezítésként.

4. Tésztaszűrő újragondolva

Tésztaszűrőből és öt-hat darab zsenília drótból pár perc alatt remek játékot lehet készíteni. Ha hosszabb drótjaink vannak, nyugodtan harmadoljuk őket, és a drótok végeiből körülbelül fél centit hajtsunk vissza, nehogy a drót megsértse a a gyerek kezét. Az elkészült zseníliakukacokat kell a gyereknek a lyukakba beledugni. 

5. Teknős

A teknősös játékhoz is egy kisebb kartonra, zöld és fekete filctollra, egy pet palack levágott nyakára, ragasztóra, ollóra, pomponokra és műanyag szemekre (rajzolható) lesz szükség. Nagyon egyszerű az elkészítése: szabad kézzel rajzolunk egy teknőst, amelyet zöldre kiszínezünk, és ráragasztjuk a szemeket. A végén körbevágjuk a teknőst, ráragasztjuk a levágott pet palackot, és már tuszkolhatja is bele a gyerkőc a pomponokat.

6. Fűzögetős

A fűzögetős játékhoz só-liszt gyurmát használhatunk alapul, amelybe hurkapálcákat szúrunk. A feladat pedig az, hogy a feldarabolt szívószálat és penne tésztákat kell a pálcikákra húzni. Gyurma híján tökéletes alap lehet például egy nagyobb mosdószivacs, egy darab hungarocell. Ha pedig nincs hurkapálcánk, a játék akár spagetti tésztával is működhet.

7. Szivárvány

A szivárványhoz többféle méretű kartonlapra van szükség:  1 db 3x39 cm, 1 db 3x31 cm, 1 db 3x24 cm, 1 db 3x17 cm, 1 db 3x11 cm, 1 db 3x5 cm, valamint 1 db 3x21 cm nagyságú kartonokat vágjunk ki, utóbbi lesz az alap. Érdemes középről kezdeni a ragasztást és úgy haladni kifelé. Ha már áll a szivárványváza, akkor körbe kell rajzolni szintén egy kartonpapíron, ki kell vágni, majd a szivárványt ráragasztani. Végül pedig beleragasztani a krepp papírt vagy bármilyen más színes papírt, és már a gyerek pakolhatja is színek szerint a pomponokat.

8. Pingvin

A pingvint nagyon egyszerű elkészíteni! Csak egy üres, áttetsző pet palackra lesz szükségünk, fekete és narancssárga papírra, műanyag szemekre, ollóra és vattapamacsokra. Szabad kézzel megrajzoljuk a pingvin kezeit, talpait, a csőrét és a frizuráját. Ezeket kivágjuk. A palack száját körbemérjük, és egy ugyanakkora hosszúságú papírcsíkot vágunk még le, ez lesz a feje. Minden kis testrészét felragasztjuk, és már dobálhatja is bele a gyerkőc a vattapamacsokat.

9. Gombos szivacs

A szivacsos játékhoz kisebb és nagyobb gombokat, valamint egy nagy fürdőszivacsot kell elővennünk. Gombok híján játékpénz is jó lehet, ha pedig nincs nagy fürdőszivacsunk ragasszunk fel egy kartonra négy darab mosogatószivacsot. Sniccerrel vágjunk réseket a szivacsba és rejtsük el benne a gombokat, amelyeknek már neki is eshetnek az apró ujjacskák.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek