3 évnél régebbi cikk

Fehérváron gyártják a koronavírus-fertőzéstől védő arcpajzsokat
Fehérváron gyártják a koronavírus-fertőzéstől védő arcpajzsokat

Egy Facebook-csoportban találták ki, hogy a koronavírus-fertőzés ellen védő arcpajzsokat fognak nyomtatni. Gyorsan kiderült, hogy akár napi több ezer darabot is el tudnak készíteni. A technológia időközben változott, a lelkesedés azonban töretlen: a fontos védőeszközöket Székesfehérváron kezdték nagy tételben gyártani.

3D-nyomtatás a koronavírus ellen - létezik egy ilyen elnevezésű Facebook-csoport, és innen nőtte ki magát a pajzskészítés, meséli Kőrösi Gábor, aki az utóbbi heteit gyakorlatilag folyamatosan pajzsgyártással töltötte. Eredetileg valóban 3D-nyomtatás volt a technológia, de ez túlságosan lassú volt. Gábor egy idő után előállt egy sokkal produktívabb módszerrel, amivel napi mintegy 5000 darabot is könnyedén elő lehet állítani. A pajzs fejlesztésében orvosok is részt vettek.

A pajzsok nem csak az egészségügyi dolgozók számára fontosak, hanem mindenkinek, aki napi szinten ki van téve az emberi találkozásoknak, így például a rendőröknek, a patikusoknak, a bolti eladóknak is. A pajzsok egy civil szerveződés összmunkájában készülnek, és szerda óta egy alaphelyzetben újrahasznosított fóliákat készítő székesfehérvári gyár csak a pajzsok miatt indult újra.

A Fehérvár Televízió riportját itt lehet megnézni:

Borítókép: Facebook/3D nyomtatás a koronavírus ellen - Hivatalos Oldal
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek