4 évnél régebbi cikk

A koronavírus útja Fejérben - egy hónapja jelent meg a Covid-19 megyénkben
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Dr. Cser-Palkovics András
A koronavírus útja Fejérben - egy hónapja jelent meg a Covid-19 megyénkben

Az első Fejér megyei koronavírusos fertőzöttet március 19-én jelentették be. Azóta kiderült, a főváros és Pest megye után a legtöbb fertőzöttet éppen megyénkben regisztrálták, sőt, a lakosságszámra vetített betegszám alapján itt a legrosszabb a helyzet az egész országot figyelembe véve. Mi történt az elmúlt egy hónapban Magyarország legfertőzöttebb területén? Összefoglaltuk.

Március 4-én jelentette be a kormányfő, hogy találtak két koronavírus-fertőzöttet Magyarországon, rá egy hétre pedig a veszélyhelyzetet is kihirdette Orbán Viktor. Ehhez képest nyolc napnak kellett eltelnie, hogy Fejér megyében bizonyítottan megjelenjen a világjárvány, miközben az ország több részéről már lassan szivárogtak a többnyire meg nem erősített hírek a vírus felbukkanásáról. 

Március 19-én a dunaújvárosi polgármester egy facebookos videóban közölte, hogy a város kórházában kezelnek egy igazoltan Covid-19-pozitív személyt. Pintér Tamás "Bejelentés" című videója volt az első hivatalos jele a vírus felbukkanásának Fejér megyében.

Mi történt az elmúlt egy hónapban Fejér megyében?

Március 19. épp egy hónappal ezelőtt volt, de az azóta eltelt hetek nagyon távolinak tűnnek. Egy ország - és így Fejér megye is - ismerkedett meg olyan, addig csak nagyon távolinak, szinte egzotikusnak tartó kifejezésekkel, mint a karantén, a social distancing (egészségügyi távolságtartás), az alapbetegség fogalma, a home office, berobbant az életünkbe Müller Cecília és az operatív törzs, a hétköznapok része lett Cser-Palkovics András napi tájékoztató posztja, és az is, hogy gumikesztyűben, de minimum maszkban megyünk vásárolni. 

Március 19. csütörtök volt, ekkor még hivatalosan nyoma sem volt Székesfehérváron a kínai Vuhanból indult új típusú koronavírusnak. Ennek ellenére csak idő kérdése volt, hogy mikor jelenik meg a járvány a városban. A polgármester bejelentette, hogy március 20-tól lezárják a fehérvári szabadidőparkokat (Halesz, Bregyó, Túrózsáki, Aszalvölgyi), a következő héttől pedig ritkítanak a tömegközlekedésen is. 

Cser-Palkovics András másnap utalt először arra, hogy nem fogjuk megúszni a vírust. A polgármester úgy fogalmazott, hogy 

"a koronavírus az ország egész területén jelen van, csak idő kérdése, hogy városunkban is legyenek igazolt esetek."

Ez egyébként hivatalosan azóta sem történt meg, hiszen a kormányzati tájékoztató oldal, a koronavirus.gov.hu településekre bontott adatokat nem, csak megyei statisztikákat közöl a járvány terjedéséről. Ettől függetlenül szinte biztosra vehető, hogy a város kórházában kezelnek koronavírusos betegeket, hiszen a Szent György Kórház kijelölt járványkórház, ráadásul a megyék közül Fejérben diagnosztizálták a legtöbb beteget Pest után, a népességarányos adatok alapján még ennél is rosszabb a helyzet: messze az ország legfertőzöttebb részén élünk.

Ezen a napon egyébként még kifejezetten ritkaságszámba ment a maszkos emberek látvány Fejér megyében. Az első valóban kézzelfogható jele annak, hogy valami idáig ismeretlen helyzet előtt állunk, hogy országszerte a településeken, így például Székesfehérváron is járőröző fegyveres katonák jelentek meg.

Ekkor már egy ideje mindenki szörnyülködve figyelte esténként az elsősorban Olaszországból érkező napi adatokat, ahol a pandémia hihetetlen méreteket öltött. Nem csoda, hogy útjára indult napokkal korábban az erkélyekre zárt országból az össznépi taps, mely Fejér megyébe végül március 21-én érkezett meg. Az egészségügyi dolgozók munkáját így megköszönő emberek a koronavírussal már elismerten sújtott Dunaújvárosban álltak az ablakba este nyolctól:

De ez a szombat volt az első nap, amikor Székesfehérváron is tapsoltak a lakótelepek:

Azóta is minden este nyolckor tapsol a megye a frontvonalban harcolóknak, harcolókért.

A koronavírus-járvány egyik legnagyobb vitája, hogy kell-e maszkot viselni vagy sem, hasznos vagy haszontalan, túlreagálás vagy megalapozott elővigyázatosság. Március 22-én a kérdésben egyértelműn foglalt állást Cser-Palkovics András. A fehérvári polgármester napi posztjában jelentette be, hogy a város 50 millió forint értékben szerez be sebészi maszkokat a lakosság számára.

A városvezető a rendelkezésre álló adatok alapján jól döntött. A Masks Save Lives oldal látványos statisztikája szerint azok az országok nagyobb sikerrel tudták kordában tartani a vírust, ahol társadalmilag elfogadott járványidőszakban az arcmaszk viselése (pl. Dél-Korea, Japán, Szingapúr stb.).

Ennek ellenére ekkor még csak ajánlott volt a maszk viselése a városban, Cser-Palkovics András nem tehette kötelezővé. A lakosságra bízta, hogy megértik-e, nem feltétlenül csak saját magukat védik az esetleges fertőzéstől, hanem másokat is, amennyiben tudtukon kívül már elkapták volna a koronavírust.

Az én maszkom téged véd, a te maszkod engem véd.

Néhány eseménytelen nap után aztán március 25-én végérvényesen beindult a járvány Fejér megyében. Előbb reggel 9 után a gárdonyi Bóné Patika közölte a Facebookon, hogy egyik munkatársuknál pozitív lett a teszt eredménye, majd néhány órával később talán már erre a hírre is reagálva a szomszédos Velence polgármestere kötelezővé tette az ötezer fős város üzleteiben a maszk, vagy annak hiányában valamilyen arcot eltakaró textil viselését. Ekkor talán még Gerhard Ákos sem sejtette, hogy alig 24 óra múlva Velencén is lesz már igazolt koronavírus-fertőzött. Pedig ez történt.

Március 26-án kevéssel dél előtt jelent meg a város Facebook-oldalán egy poszt, ami tájékoztatta a lakókat az első velencei koronavírusos betegről. A bejegyzésből kiderült, hogy a fertőzött nemrég tért haza külföldről, házi karanténba vonult, ennek ideje alatt jelentkeztek nála a tünetek és kórházba is kellett szállítani. Ekkor még mindig nem lehetett tudni, hogy a megyeszékhelyen van-e fertőzött vagy sem. A fehérvári polgármester egy nappal később minden korábbinál konkrétabb utalást tett erre.

Cser-Palkovics András szokásos napi posztjában az operatív törzs tájékoztatóján elhangzottak alapján úgy fogalmazott, hogy "az ország minden részén jelen van a fertőzés, így nagyon nagy valószínűséggel városunkban is". Másnap ha lehet, még ennél is konkrétabb volt: "Miután a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház a járvány kezelésében kiemelt és fontos szerepet lát el, ezért a kórházban kezelhetnek fertőzésgyanús vagy fertőzött embereket."  Közben megkezdték a 100 ezer sebészi maszk csomagolását, amiből rövidesen minden székesfehérvári postaládába eljuttattak két darabot.

Március 28-án olyan nap virradt Magyarországra, amilyen nagyon régen nem: érvénybe lépett az egyelőre csak április 11-ig (azóta határozatlan időre meghosszabbított) kijárási korlátozás. Ezzel párhuzamosan a boltok és üzletek jelentős része határozatlan időre bezárt. 

Március 31-én előbb a semmiből nyilvános lett a koronavírussal összefüggésben elhunytak életkora, neme és alapbetegségei is, majd egy nappal később talán a közvélemény és média nyomására területi adatokat is közölt a kormányzati vírusportál. Ezen a napon Fejérben 13 beteget tartottak nyilván, a megyék között ezzel a középmezőny élén voltunk.

 

Az azóta eltelt 18 napban így alakult a megyei fertőzöttek száma napról napra: 5, 3, 0, 3, 0, 15, 10, 6, 17, 10, 9, 9, 4, 8, 8, 6, 13, 5. Összesen egy hónappal az első Covid-19-pozitív eset után már 146 Fejér megyei azonosított fertőzött van. 

Április 2-án mentőkonvoj indult Székesfehérvárról Mórra. Az önkormányzat mindenkit megnyugtatott: nincs szó semmilyen vészhelyzetről, egyszerű kórházon belüli átcsoportosítás történt. A feol.hu információi szerint az ápolási osztály betegeit - tehát nem koronavírusos eseteket - költöztettek a móri intézetbe, azért, hogy felszabaduljon a hely a fehérvári kórházban a Covid-19 betegeknek. 

Egy nappal később a Denso bejelentette, hogy az előzetes terveknek megfelelően április 6-tól csökkentett üzemmódban ugyan, de újraindul a termelés a gyárban. Azóta az egyműszakos termelésről már átálltak a kétműszakos termelésre is.

Közben úgy tűnt, hogy hiába a kijárási korlátozások, a beköszöntő tavasz és jó idő hatására tömegek indulnak el kirándulni, például a Velencei-tó partjára. A környék polgármesterei szabályosan könyörögtek a turistáknak, hogy ne menjenek a tó partjára, maradjanak otthon. 

Rögtön a hétvége után 62 százalékkal nőtt egyetlen nap alatt a megyében regisztrált fertőzöttek száma: az addigi 24 helyett 39 koronavírus volt Fejérben. A helyzettel valamit kezdeni kellett, Cser-Palkovics András próbálta jobb belátásra és otthonmaradásra bírni Székesfehérvár és a megye lakóit:

A folyamatosan beharangozott gazdasági visszaesés is lassan megérkezett Fejér megyébe. Április 8-án írtunk arról, hogy közel nullára csökkent az új álláshirdetések száma, az álláskeresőké viszont négy-ötszörösére ugrott Fehérváron és környékén.

Április 9-én már Móron voltak koronavírus fertőzöttek, ez Fenyves Péter polgármester posztjából derült ki. Viszont a húsvéti hétvégére (április 10-13.) a kormány lehetővé tette az önkormányzatuknak, hogy belátásuk szerint szigorítsanak az érvényben lévő, és határozatlan időre meghosszabbított országos kijárási korlátozáson. A megye számos településének vezetője élt is a lehetőséggel, Székesfehérváron egyenesen az ország legszigorúbb ideiglenes szabályozását léptette életbe Cser-Palkovics András a többek között kötelező kültéri maszkviseléssel és 10 méteres távolságtartással.

Nemcsak Fejér megye, de az egész ország egyik vezető híre volt április 11-én, hogy Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere távozása szólította fel a Fejér megyei kórház igazgatóját. Csernavölgyi Istvánt azóta sem tisztázott "a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos súlyos mulasztás" miatt mozdították el pozíciójából. A kórház vezetését előbb ideiglenesen Reiber István orvosigazgató vette át, majd egy nappal később a főigazgatói pályázat lezárultáig Bucsi Lászlót nevezte ki az EMMI minisztere. Azóta a kórházat egy napig vezető orvosigazgató is lemondott pozíciójáról, miközben Csernavölgyit könnyek között és vastapssal búcsúztatták kollégái.

Április 14-én hosszabb interjút adott a székesfehérvári koronavírus-helyzettel kapcsolatban a város polgármestere a Fehérvár Televíziónak. Cser-Palkovics András két olyan témát is szóba hozott, amiről addig nem, vagy alig esett szó. A városvezető közölte, hogy "meghaladja a 3000 főt a székesfehérvári járásban a munkanélküliek száma, ennek körülbelül 60 százaléka a fehérvári", valamint kitért arra is, hogy "fel kell készülnünk arra, hogy hosszabb ideig nem lehet majd kifejezetten nagy közönséget vonzó rendezvényeket tartani". Közben az is kiderült, hogy Fejér megyében 1182 kórházi ágyat kell felszabadítani vasárnapig Kásler Miklós rendelkezése értelmében. Vagyis megkezdődött a felkészülés a tömeges fertőzések időszakára.

A húsvétot követő hétvégén ismét szigorított a kijárási korlátozásokon a fehérvári polgármester, közben azt is bejelentette, hogy a városi piacokon reggel 7 és 9 óra között csak a 65 év felettiek vásárolhatnak.

Mivel még mindig nem lehet a megyeinél részletesebb adatokat tudni, ezért megpróbáltuk kiszámolni, hány koronavírusos lehet valójában Székesfehérváron.

Ami biztos: egy hónappal az első Fejér megyei koronavírus-fertőzött bejelentése után 146 Covid-19-pozitív van a megyében, az ország - így Fejér megye is - a tömeges megbetegedések időszakára készül. A nem hivatalos adatok alapján a megye több mint 30 településéről jelentettek már igazolt koronavírus-fertőzést. 
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek