Fair-1 °C
2021. január 17. vasárnap Antal
Menü
Házhozszállítás

Közel nullára csökkent az új álláshirdetések száma, az álláskeresőké négy-ötszörösére ugrott Fehérváron és környékén is

Közel nullára csökkent az új álláshirdetések száma, az álláskeresőké négy-ötszörösére ugrott Fehérváron és környékén is
Több szakmának is betett a koronavírus-járvány (Fotó: pixabay.com/Michal Jarmoluk)

Több szakmának is alaposan betett a koronavírus-járvány, és bár a kormány számos gazdasági intézkedése igyekszik enyhíteni a károkat, az erős negatív hatás már rövid távon is látszik az álláspiaci kereslet-kínálat alakulásán.

A turizmus, a vendéglátás és a feldolgozóipar egyértelműen azok az iparágak, amelyek súlyosan megsínylik a koronavírus-járványt. Székesfehérvár és Fejér megye az elmúlt évtizedben is az ország kiemelkedően prosperáló terültei közé tartozik, a KSH adatai alapján a 15–64 éves népesség foglalkoztatási rátája a legjobbak között van, a vizsgált korosztály 72-74,4 százaléka munkához jut, jutott.

A 15–64 éves népesség foglalkoztatási rátája, a foglalkoztatottak megoszlása nemzetgazdasági szektoronként, megyénként (Fotó: KSH)
A 15–64 éves népesség foglalkoztatási rátája, a foglalkoztatottak megoszlása nemzetgazdasági szektoronként, megyénként (Fotó: KSH)

Ám régiónk éppen a fent említett három terültből kettőben is fokozottan érintett, hiszen a Velencei-tó környéki települések turizmusa fontos alappillére a helyi gazdaságnak, Székesfehérvár és Mór is pedig a feldolgozóiparban, kiemelten a járműalkatrész-gyártásban erős.

Az elmúlt heteken több fontos székesfehérvári cég, többek között a Denso vagy a Hydro is részlegesen vagy teljesen leállította a termelését dolgozóik egészségügyi védelme érdekében.

A koronavírus-járvány negatív hatásai tehát már rövid távon látszanak, aminek egyik azonnali leképeződése az álláspiaci kínálat és kereslet alakulásán is megmutatkozik. Míg az elmúlt években egyre inkább munkaerőhiánnyal küzdöttek a cégek, és álláshirdetései tucatjai jelentek meg, kis túlzással lasszóval vadászták a szakképzett munkaerőt, mostanra ezen a terülten is a satufék elve érvényesül.

„Az elmúlt egy hónapban szinte nullára redukálódott az álláshirdetések száma. A korábban feladott hirdetések még kifutnak, újak már nem jelennek meg. Ezzel szöges ellentétben alakul az állást keresők száma. A 2008-as válság idején volt hasonló helyzet. Erre példa, hogy a minimálbéres állásokra az elmúlt években nem jelentkeztek a munkavállalók, most oda is bejelentkeznek, és érdekli őket a lehetőség” - mondta el Horváth Ferenc, a Trenkwalder észak-dunántúli régióvezetője.

Vannak azért továbbra is olyan munkakörök, amelyekben számítanak az új munkaerőre.

„A szakképzettséget igénylő munkakörök továbbra is keresettek. A cégek – ha megtehetik - igyekeznek továbbgondolni a jelenlegi helyzetet, és az újraindulásra készülnek. Kiemelném a bolti eladó, a raktáros és a gépjárművezető pozíciókat, ahol jelentősen megugrott a kereslet szakképzett munkavállalókra. Ők fontos szerepet töltenek be az élelmiszerellátásban. A legkevésbé keresettek az autóipari munkavállalók: például operátor, összeszerelő és más alapfokú képzettséget igénylő pozíciók. Ezekre szinte teljesen megszűnt a kereslet” - vázolja a jelenlegi álláspiaci helyzetet Horváth Ferenc.

A járműgyártásban dolgozók aránya az alkalmazásban állókon belül, megyénként (Fotó: KSH)
A járműgyártásban dolgozók aránya az alkalmazásban állókon belül, megyénként (Fotó: KSH)

A rossz hír, hogy az álláshirdetések csökkenésével párhozamosan jelentősen megugrott az álláskeresők száma. Több szakember is egyöntetűen véli, komoly fordulóponthoz érkeztünk el, ezt Horváth Ferenc sem látja másképpen.

„Sokkoló mértékben megugrott ez a szám: egy hónap alatt, 2020 februárjáról márciusra a teljes Dunántúlt nézve négy-ötszörösére nőtt az álláshirdetésekre bejelentkezők száma. Bár márciusban eleve meg szokott nőni az állásra jelentkezők száma, a növekedés mértéke 2019 azonos időszakához képest is jelentős: tavaly márciushoz képest közel háromszoros bejelentkezési arányt tapasztaltunk.

A munkaerőpiacon évek óta egyre csökken az aktív álláskeresők száma, ennek gazdasági és demográfiai okai is vannak. Most azonban – még ha várakozásaink szerint a vírus okozta munkaerőpiaci válság átmeneti jellegű lesz is – komoly fordulóponthoz érkeztünk” - erősíti meg Horváth Ferenc.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • A fehérvári táncos, Pauker Barbi a világ tetején
  A fehérvári táncos, Pauker Barbi a világ tetején
 • Elhunyt a Rotschild-vagyon örököse
  Elhunyt a Rotschild-vagyon örököse
 • Kétméteres távolságtartás, FFP2-es maszk – Szigorítanak Ausztriában
  Kétméteres távolságtartás, FFP2-es maszk – Szigorítanak Ausztriában
 • Érdemes minél hamarabb nyilatkozni az adókedvezményekről
  Érdemes minél hamarabb nyilatkozni az adókedvezményekről
 • Nem változtatnak a hazai oltási terven
  Nem változtatnak a hazai oltási terven
 • Újabb több mint 1200 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést
  Újabb több mint 1200 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést
 • Meghalt Sas József
  Meghalt Sas József
 • Cinegéket, sárgafejű királykát és őszapót is gyűrűztek a Sóstón
  Cinegéket, sárgafejű királykát és őszapót is gyűrűztek a Sóstón

Eseménynaptár