2 évnél régebbi cikk

Munkaerő-kölcsönzés: mi is ez?
·Életmódmunkaerőpiac·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
beraman.hu
Munkaerő-kölcsönzés: mi is ez?
·Életmódmunkaerőpiac·Utolsó frissítés: undefined

A munkaerő-kölcsönzés egyre elterjedtebb foglalkoztatási forma, de sokan nincsenek tisztában azzal, mit is takar ez a fogalom. Milyen előnyökkel jár, ha valaki ilyen módon alkalmaz munkavállalókat? Mit érdemes tudni a munkaerő-kölcsönző cégekről?

Munkaerő-kölcsönzés és munkaerő-közvetítés

A legtöbben e két fogalmat keverik, vizsgáljuk hát meg, melyik mit jelent!

A munkaerő-kölcsönző cégek leginkább fizikai dolgozók, a gyártó- és szolgáltatóiparban, turizmusban tevékenykedő munkások számára adnak lehetőséget munkavégzésre. Az említett ágazatokban jelentkező munkaerőhiányra kínálnak megoldást azzal, hogy az általuk toborzott embereket kölcsönzés formájában biztosítják a szolgáltatást megrendelő vállalatok számára. A dolgozókat a megrendelő igényei szerint felkutatják, majd amennyiben a megrendelő számára megfelelnek az interjúkon, szerződtetik, az adminisztrációs feladatokat is a munkaerő-kölcsönző cégek végzik.

A munkaerő-közvetítés esetében a feladat csupán az előválogatás a megrendelő igényei szerint: a folyamat végén a munkavállalók közvetlenül a megrendelővel, azaz a későbbi munkáltatóval kötnek majd szerződést. Ezt a formát leginkább közép- és felsővezetők, az úgynevezett fehérgalléros munkakörök esetében alkalmazzák.

Mit csinál egy munkaerő-kölcsönző cég?

A munkaerő-kölcsönző cégek többféle dolgot végeznek. A hirdetés, a toborzás, kiválasztás, majd pedig a kölcsönzés a fő feladatuk, de az ezzel járó adminisztrációs és kommunikációs tennivalókat is ők intézik.

Gyakran előfordul például, hogy a munkavállalók orvosi vizsgálatát, utaztatását is ők oldják meg, esetleg szálláslehetőségről is gondoskodniuk kell. Mindehhez persze nagy tapasztalatra és proaktív hozzáállásra van szükség. 

Amennyiben munkaerő-kölcsönző cég szolgáltatását vennénk igénybe, nézzük meg, rendelkeznek-e a megfelelő tapasztalattal! A Beraman Hungary biztosan igen, ráadásul korrekt piaci magatartás, kiterjedt kapcsolatrendszer is jellemzi őket, továbbá előnyük az is, hogy határon átnyúló toborzást is végeznek. Erősségük, hogy mind a munkavállalók, mind a vállalatok számára a lehető legjobb szolgáltatást nyújtják, figyelembe véve a megrendelői igényeket.

Miért érdemes munkaerő-kölcsönző céget választani?

A nagyobb vállalatok HR-osztálya jó, ha minél előbb megismerkedik a munkaerő-kölcsönzés előnyeivel, hiszen bármikor szükség lehet az igénybevételre. Fluktuáció vagy a megnövekedett termelés, új gyártási terület beindítása esetén felléphet munkaerőhiány, és azonnal reagálni kell a változásokra.

Általában ilyenkor gyorsan kell toborozni sok embert. Erre nem mindig van kapacitása a vállalatoknak, hiszen mindez sok időt és energiát vesz igénybe, ráadásul rengeteg adminisztrációval jár. 

Egy jó munkaerő-kölcsönző céggel való együttműködés azonban ilyen esetekben gyümölcsöző lehet: akár pár nap leforgása alatt már munkába tudnak állni a kölcsönzött dolgozók.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek