3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: eddig 853 fehérvári vesztette el az állását, de lassan újraindul a munkaerőpiac
Koronavírus: eddig 853 fehérvári vesztette el az állását, de lassan újraindul a munkaerőpiac

A koronavírus-járvány lecsengengésével párhuzamosan a munkaerőpiac is elkezdett pezsegni, de a visszarendeződésre az elemzők szerint több időre van szükség. A fehérváriak közül április és június között 853-an veszítették el az állásukat.

A KSH legfrissebb jelentéséből kiderült, hogy a február és április közötti három hónapos időszakban a foglalkoztatottak száma csökkent. A márciusi 56 ezer után áprilisban mintegy 73 ezren veszítették el az állásukat, közülük 54 ezren gazdaságilag inaktívvá és 19 ezren munkanélkülivé váltak.

 

Ebben az időszakban átlagosan 174 ezren váltak álláskeresővé Magyarországon.

Városunkban március 1. és április 17. között 673 Fehérváron élő vagy itt tartózkodó álláskeresőt regisztráltak.

A következő héten 277 új fehérvári munkanélkülit regisztráltak. A következő hetekben átlagosan 60-at, majd május második hetében 185-öt. Azóta hetente átlagosan 84-et.

A fehérváriak közül április és június között 853-an veszítették el az állásukat.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője az MTI-nek küldött kommentárjában arra mutatott rá, hogy a február-áprilisi időszakban a munkanélküliségi ráta csak kis mértékben emelkedett, annak ellenére, hogy áprilisban több mint százezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbihoz mérve.

Ez részben annak köszönhető, hogy az időszak elejét a vírus még kevésbé érintette, részben pedig annak, hogy a munkaerőpiacról kikerülők jelentős része a rendkívüli helyzetre való tekintettel egészségügyi okból vagy a kijárási korlátozások miatt nem keresett állást.

Lassú visszaállás

A szakértő úgy véli, hogy a következő hónapokat a munkaerőpiac lassú normalizálódása jellemezheti. A boltok illetve vendéglátóhelyek májustól kezdődő újranyitása növelheti a foglalkoztatást, a veszélyhelyzet előtti szint azonban csak lassan állhat vissza, tekintettel arra, hogy több ágazat még nem működik teljes kapacitással, továbbá a külső kereslet helyreállása is lassú lesz. Szintén növelheti a foglalkoztatást a jövőben a közfoglalkoztatottak számának emelkedése.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője hozzátette: a kormány munkahelyvédelmi intézkedései, az adócsökkentések, a vállalati törlesztési moratórium mind érdemben járulnak hozzá a munkahelymegőrzéshez, de a közszolgáltatások és a közfoglalkoztatás keretében megnyitott jelentős számú új pozíció is segítséget nyújt a munkaerőpiac stabilizálásában.

Sok megyei cég kap támogatást

A munkahelyvédelmi támogatást országosan százezernél többen vették igénybe. Az igénylők zöme mikro- és kisvállalkozás, a legtöbben Budapesten, Pest megyében és Fejér megyében veszik igénybe. Akadnak nagyvállalatok is, amelyek részesülnek a támogatásban. Ilyen Fehérváron többek között a Denso. A cég a 310 millió forintos állami támogatással háromezer-nyolcszáz munkavállalóját tudja továbbra is foglalkoztatni.

Plusz egy hónapnyi álláskeresési ellátás

A munkaerőpiac Fehérváron is kezd helyrebillenni: a Fehérvár Televíziónak például több hotel és vendéglátóegység tulajdonosa is azt nyilatkozta, hogy a járvány alatt elbocsátott alkalmazottaik egy részét már vissza is tudták venni.

Aki még nem talált munkát, Fehérváron plusz támogatást is igénybe tud venni

"Az áprilisban a székesfehérvári veszélyhelyzeti települési támogatásról meghozott döntéssel azok számára szeretett volna az önkormányzat segítséget nyújtani, akik a járványhelyzettel összefüggésben veszítették el a munkahelyüket és váltak álláskeresőkké. Az álláskeresési állami járadékot kiegészítve, a székesfehérvári veszélyhelyzeti települési támogatás keretében a székesfehérvári álláskereső egyszeri, álláskeresési ellátásának utolsó, teljes havi nettó összegével azonos, de legfeljebb százezer forint összegű pénzbeli ellátásra jogosult. Érdeklődés telefonon és az ügyfélszolgálaton személyesen is sok volt, támogatást eddig hét esetben biztosított az önkormányzat." – nyilatkozta szerkesztőségünknek Cser-Palkovics András polgármester.

A fehérvári álláskeresési ellátásra azok jogosultak, akik a veszélyhelyzet kihirdetését követően veszítették el a munkájukat, együttműködnek a járási hivatallal, hogy minél előbb el tudjanak helyezkedni, kimerítették az álláskeresési járadékukat és nem dolgoznak.
Borítókép: MTI/Vasvári Tamás
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek