4 évnél régebbi cikk

Süssünk otthon lángost!
·Gasztrolángos·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kurucz Tünde
Süssünk otthon lángost!
·Gasztrolángos·Utolsó frissítés: undefined

A tavaszhoz, de még inkább a hétvégi majdnem nyárhoz, hozzátartozik a lángos!

Alapesetben a strandon vagy a bevásárlás után a parkolóban ácsorogva szoktuk enni, de a mostani helyzetben sem kell lemondanunk róla! Otthon is könnyen el lehet készíteni, még akkor is, ha életünkben először vágunk bele!

A lángos egy kicsit olyan, mint a lecsó: mindenki tudja, milyen a tökéletes. Van, aki a ropogós, vékony tésztára, mások a laza, szájban olvadós verzióra esküsznek. Akadnak olyanok, akik kolbásszal töltik, vagy krumplit reszelnek bele. Én most egy alapreceptet hoztam, amit bárki a saját maga ízlésére alakíthat.

Annyi csavar van a receptben, hogy az élesztő helyett kovásszal dolgoztam. Azt tapasztaltam, ha a kelt tészta kovásszal készül, akkor sütés közben kevésbé szívja fel a zsiradékot és nem kell egy fél tekercs papírtörlőt elhasználnom, ha fánkot vagy lángost sütök. (Ha még nincs kovászotok, akkor ebben a cikkben részletesen foglalkoztunk a nevelésében. Nem egy bonyolult dolog, csak egy kicsit oda kell rá figyelni, mint egy házi állatra.)

Hozzávalók tíz darabhoz:

A tésztához:

  • fél kiló BL55-ös liszt
  • 150 g kovász
  • kb. 3-4 deci tej (lehet növényi is)
  • 2 evőkanál olaj
  • egy evőkanál só
  • (a sütéshez étolaj)

A feltéthez:

  • só és 3 gerezd fokhagymazúzalék
  • tejföl, sajt

A kovászhoz hozzáadjuk a lisztet, a sót, apránként tejet és a legvégén az olajat. A masszát addig dagasztjuk, amíg el nem válik a kezünktől és a tál szélétől. Ezután fél órát meleg helyen pihentetjük, majd könyvszerűen hajtogatjuk. Megint hagyjuk pihenni harminc percet és ismét áthajtjuk. Ezután nagyjából száz grammos gombócokat gyúrunk és átkenjük őket olajjal.

Hagyjuk kelni nagyjából két órát. Ezután a levegőben vékonyra nyújtjuk. Kettő-vagy három apró lyukat bökünk a tésztára, és forró olajban oldalanként nagyjából három perc alatt aranybarnára sütjük.

Sóval, zúzott fokhagymával megkenjük, de tehetünk rá tejfölt, sajtot is. (ezeknek a mentes változatát is.) Vigyázat, függőséget okoz!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek