2 évnél régebbi cikk

Klasszikus sajtos-tejfölös lángos recept
·Gasztrolángos·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
Klasszikus sajtos-tejfölös lángos recept
·Gasztrolángos·Utolsó frissítés: undefined

A nyári strandoláshoz gyerekkorom óta hozzátartozik a sajtos-tejfölös lángos. Igazi hungarikum, a nyár emblematikus étele. Elkészítése otthon sem nehéz, a legelső alkalommal is nagyon könnyű és lágy tészta készült. A sajtos-tejfölös lángos nálunk az egész család nagy kedvence.

A balatoni strandok hangulatát mindig elhozza számomra a sajtos-tejfölös lángos. Képes vagyok a mai napig órákig sorban állni, amikor megérzem a lángos illatát. Így a legnagyobb melegben sem riadok vissza attól, hogy nekiálljak otthon és készítsek néhány klasszikus sajtos-tejfölös lángost.

Már most szeretném jelezni, hogy legyünk türelmesek! Néhányszor ugyanis én elkövettem azt a hibát, hogy nem vártam meg, hogy az olaj felforrósodjon, ezért a lángos megszívta magát és nem volt olyan finom.

Szóval csak türelem, kövessétek a receptet lépésről-lépésre, és hamarosan a legfinomabb sajtos-tejfölös lángost ehetitek!

Hozzávalók:

  • 2 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 1 tk só
  • 2 ek olaj
  • 2 dl víz 

Ízlés szerint tejföl, reszelt sajt. (Mi jó sok tejföllel és sajttal szeretjük, legalább 50 dkg reszelt sajt és egy nagy pohár tejföl el szokott fogyni)

A sütéshez olaj.

ELKÉSZÍTÉS

Langyosítsuk a tejet, majd tegyünk bele egy pohárba a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt. Öntsük hozzá a tej felét, hagyjuk felfutni. (Ez kb. 10 perc) Tegyük egy nagy tálba a lisztet, a sót és keverjük jól össze. Csináljunk a közepébe egy mélyedést, majd tegyük ebbe az olajat. Adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevéske langyos vizet.

Kezdjük el az egészet összekeverni, közben apránként adjuk hozzá a vizet. Amikor úgy érezzük, hogy a tésztánk közepesen lágy állagú, dolgozzuk át az egészet egyszer. Majd kb. 1 órán át kelesztjük a tésztát. Ehhez használhatunk a kelesztőtálat is.

Ezt követően ha már olyan kétszeresére kelt a tésztánk, olajozzunk be egy tálcát és olajos kézzel szaggassunk kis halmokat a tésztából. A tálcán egymástól távolabb helyezzük el a halmokat, takarjuk le konyharuhával és tovább kelesztjük a tésztát. Nagyjából egy fél óra alatt szép nagyra nőnek a kis halmok, ezt követően kezdhetjük sütni.

Öntsünk egy serpenyőbe bőséges mennyiségű olajat, melegítsük fel, majd olajos kézzel húzzuk jól szét a tésztát. A megformált tésztát helyezzük bele a forró olajba, süssük szép pirosra mindkét oldalát. Csepegtessük le a lángost, helyezzük törlőpapírra.

Tálaláskor ízlés szerint sózzuk, tejföllel megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk. Aki szereti fokhagymával is megkenheti.

Kapcsolódó
Süssünk otthon lángost!

A tavaszhoz, de még inkább a hétvégi majdnem nyárhoz, hozzátartozik a lángos!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek