3 évnél régebbi cikk

Öt koronavírusos beteget kezelnek a fehérvári kórházban vérplazmaterápiával, ketten már jobban vannak
Öt koronavírusos beteget kezelnek a fehérvári kórházban vérplazmaterápiával, ketten már jobban vannak

Közel két hete, az országban másodikként csatlakozott a Fejér Megyei Szent György Kórház a programhoz.

Jelenleg öt koronavírus-fertőzöttet, egy nőt és négy férfit kezelnek a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban vérplazmaterápiával, közülük kettőnek az állapota már javult.

"A vérplazmakezelés bő két hete került a látókörünkbe, és gyakorlatilag 24 óra alatt a Regionális Kutatásetikai Bizottság és a fenntartónk, ÁEK regionális igazgatójának engedélyével megtörtént a csatlakozás a Semmelweis Egyetem projektjéhez. Múlt hétfőn már küldtünk is gyógyult betegeket, akiknek a vérét levették, és ezt a szérumot elkészítve kedden már az első beteg megkapta a kezelést.

Kedd óta már összesen öt beteget kezelünk, közülük négyen vannak gépen, és az ötödik beteg is súlyos állapotban volt. A mai járványügyi megbeszélésünkön az intenzív terápiás osztály vezetőjének tájékoztatása szerint kettő beteg - bár gépen vannak még - de már lényegesen jobban" - mondta el Dr. Bucsi László, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója a keddi sajtótájékoztatón.

Fejér Megyei Szent György Kórház az országban másodikként csatlakozott a terápiához, és jelenleg csak itt, Székesfehérváron, valamint a Semmelweis Egyetemen folyik az OrthoSera Kft.-hez köthető vérplazmaterápia.

"Mindenkinek, aki átesett már a fertőzésen, ellenanyagot termel a vére. Ha ezt a vérplazmát kinyerjük a vérükből, és beadjuk azoknak a koronavírusos betegeknek, akik súlyos, akut fázisban vannak, így segíteni tudunk a fertőzés legyőzésében. Ez a terápia az úgynevezett citokinvihar lecsendesítésben is segít, tehát két támogatási pontot nyújt" - mondta el Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, az OrthoSera Kft. kutatásvezetője, kiemelve, az OrthoSera Kft. immár 10 éve foglalkozik vérszérum terápiákkal, ám korábban a mozgásszervi területen használták elsősorban.

Dr. Fodor Eszter, a klinikai vizsgálat koordinátora kiemelte, eddig összesen 279 gyógyult koronavírus-fertőzött jelentkezett a programba. Nem mindenki alkalmas donornak, ezért folyamatosan várják a jelentkezőket. Összesen 94 mintavételt végeztek el, ebből 18 vérplazmát tudtak levenni, amelyekből hét plazmabeadás történt eddig. 

A vérplazma vétele plazmaferezis útján történik. Ez a véradáshoz hasonló eljárás, csak ebben az esetben a vért egy speciális készülék segítségével sejtes elemekre és vérplazmára választják szét. A sejtes elemeket (vörösvértest, fehérvérsejt, vérlemezke) visszajuttatják a plazmát adó személy szervezetébe, a plazmát pedig felhasználják terápiás célra vagy gyógyszerkiindulási-alapanyagként.
Borítókép: Kiss László
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek