3 évnél régebbi cikk

A Séd patak Fejér megyei szakaszáig nem ért le a fekete, szennyezett víz
·Hírekszennyezés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Lengyel Zsolt
A Séd patak Fejér megyei szakaszáig nem ért le a fekete, szennyezett víz
·Hírekszennyezés·Utolsó frissítés: undefined

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a területi felügyelők nem tapasztaltak problémát a Fejér megyei szakaszon.

Frissítés!
Megérkezett a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság válasza a feltett kérdéseinkre:
"A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra vasárnap reggel érkezett a riasztás, hogy Papkeszi település térségében a Séd patak vize elszíneződött. A balatonfűzfői hivatásos tűzoltók és a Veszprém megyei katasztrófavédelmi mobil labor vonult a helyszínre, ahol megállapították, hogy a szennyeződést megelőző napokban meder-karbantartási munkálatokat, kotrást végeztek, emiatt felkavarodott az iszap, a víz elszíneződött, és körülbelül 10-15 hal elpusztult.
A patak vizéből a mai napon több helyen mintát vettek az anyag további komponenseinek meghatározása érdekében, a katasztrófavédelem akkreditált laboratóriumi vizsgálatot végeztet, a bekövetkezett esemény kivizsgálása a vízügyi és vízvédelmi hatósági hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon folyamatban van."

A Facebook-oldalra került fel az az ijesztő kép, amely a Séd patak Papkeszi közelében átfolyó szakaszán készült, és amelyen gyakorlatilag fekete a folyó vize. A képet így kommentálta a készítője:

„Szeretnék gratulálni annak, aki Fűzfőn ezt a Sédbe engedte. Eddig 5 döglött és 20-nál több fuldokló hal”

A Katasztrófavédelem már vasárnap óta mobil laborral vizsgálja, hogy mitől színeződött el a víz, és mi került bele. Azokra a kérdéseinkre, hogy 

  • Milyen eredményre jutott a katasztrófavédelmi mobil labor? Milyen szennyeződés okozta a halak pusztulását?
  • Honnan került a szennyeződés a patakba?
  • A szennyező anyag meddig jutott a Séd patakban? A Fejér megyei szakaszt érintette/érinti-e a szennyeződés?

az illetékes Veszprém megyei igazgatóságtól egyelőre még nem kaptunk választ (2020.05.11. 11.50), ám amint megkapjuk a hivatalos állásfoglalást, cikkünk frissül. 

A Séd patak a Bakonyban ered, Herendtől északra. Az úgynevezett Devecseri-árokban folyva éri el Veszprémet, a várost elhagyva, a Veszprémi-fennsíkot elérve a patak keletre fordul, és több nagyívű kanyar után Ősitől mesterségesen kialakított mederben folyik tovább Sárvíz-malomcsatornaként. A Sárréten keresztülfolyva, Cecénél torkollik a Sárvízbe.

A  Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság ugyanakkor már választ tudott adni néhány fontos kérdésre.

"A Sédbe csatlakozó szakaszon történt mederkotrás, és az ott felkevert anyag került a patakba, majd néhány kilométer után le is ülepedett, így a Fejér megyei szakaszba nem nem jutott el a szennyeződés. A területi felügyelők beszámolója alapján a Fejér megyei szakaszon nem tapasztaltak semmilyen problémát. A felkevert, lebegő, finom iszap rátelepedett a halak kopoltyújára, és az okozta a problémát" - tájékoztatott a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

 A környékben lakók hozzászólásai alapján nem egyedi esetről van szó, rendszerint szennyezett a Séd patak vize.

Az Index információi szerint: A Sédbe évtizedeken át nagyon sok ipari szennyezés került elsősorban a fűzfői Nitrokémia területéről és más térségi vállalatoktól. A Sédben a toxikus fémekkel szennyezett mederüledék problémáját több mint nyolcszázezer köbméter szennyezett üledék eltávolításával kellett megoldani. Bár már 2004 óta zajlik komolyabb kármentesítés, de a Greenpeace dokumentumai szerint ez nem gátolta meg teljesen a szennyezés továbbterjedését, „így az közvetlen és azonnali kockázatot jelent Papkeszi környékére; szennyezés közelíthet a Balatonhoz, ami alig 3 km-re van tőle”. Legnagyobb veszélyt a környezetvédelmi szervezet szerint a föld alatti tartályokban tárolt veszélyes anyagok jelentik. 

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek