3 évnél régebbi cikk

A szezon legifjabb élvonalbeli gólszerzőjeként villantotta meg tehetségét az Alba FKC beállója
Fehérvár Médiacentrum fotója
Alba Fehérvár KC Facebook / Horváth Gyula
A szezon legifjabb élvonalbeli gólszerzőjeként villantotta meg tehetségét az Alba FKC beállója

A koronavírus-járvány miatt kurtán-furcsán ért véget több sportág hazai bajnoksága. Ezalól a női kézilabda-bajnokság sem volt kivétel, ahol a 2019/2020-as szezon legifjabb gólszerzőjét az Alba FKC adta a 16. születésnapját tavaly novemberben ünneplő Dubán Nikolett személyében.

Nem a legjobb idényt tudhatja maga mögött az Alba Fehérvár KC női kézilabdacsapata. A szezon elején négy játékos is súlyos sérülést szenvedett, ketten pedig anyai örömök miatt hagyták ki a teljes szezont. Ez azonban remek lehetőséget jelentett a fiatalok számára, akik sokkal több játékperchez jutottak. Az ifjak nagy része élt is ezzel a lehetőséggel, az Alba mindössze 16 esztendős tehetsége, Dubán Nikolett pedig szinte berobbant a hazai élvonalba.

Az ifjú beálló másfél hónappal a 16. születésnapja előtt, a Győri Audi ETO KC elleni hazai bajnokin debütált az Albában, majd második meccsén, a Szombathelyi KKA ellen már három góllal segítette pontszerzéshez csapatát. Niki végül 9 találattal zárta a járvány miatt idejekorán befejeződött szezont, erre a szakma is felfigyelt, persze nehéz is lett volna nem észrevenni, hogy a 2019/2020-as pontvadászatban ő volt a legfiatalabb gólszerző az NB I-ben!

- Nagyon boldog vagyok és nagyon büszke, hogy ebben a sajnos korán véget ért szezonban én lettem a legfiatalabb gólszerző az NB I-ben – mondja büszkén az Alba fiatal tehetsége – Ehhez persze az is kellett, hogy bizalmat kapjak a szakmai stábtól, amiért hálás vagyok, igyekeztem a legjobbamat nyújtani a rendelkezésre álló játékpercek alatt. Ősszel szó szerint belecsöppentem az első felnőtt szezonomba, hiszen már a második mérkőzésemen, Szombathelyen meglőttem az első góljaimat, utána pedig már folyamatosan megkaptam a lehetőséget.

Eleinte nagyon izgultam, azért ez nagy váltás volt az ifi bajnokik után, de mindenki, az edzőm, a játékostársaim egyaránt bátorítottak, hogy ne izguljak, csak menjek fel a pályára vagányan és tegyem a dolgom. Igyekeztem ezt tenni, a legjobbamat nyújtani, összességében szerintem ez sikerült is, így elégedett lehetek az első felnőtt szezonommal.

Niki nem csak góljaival, de szigorú védőjátékával is kitűnt, rutinosabb, nemzetközi mezőnyben edződött játékosokat kapcsolt ki korát meghazudtoló magabiztossággal.

- Talán furcsa lesz, amit mondok, de gólok ide, gólok oda, én a védekezést szeretem a legjobban. Néha még elvisz az ifjonti hév és belemegyek olyan szituációkba, amelyekből nem biztos, hogy jól jövök ki, de folyamatosan fejlesztem magam és tanulok új dolgokat. Fontos, ugyanakkor izgalmas feladat az ellenfél támadásait megállítani, szeretek a védőfal biztos és hasznos pontja lenni a korom ellenére is.

Mondhatni, a határozott védőmunka nem is meglepő, hiszen Niki a kézilabda előtt egy kemény küzdősportban is kipróbálta magát.

- Én Csákváron élek, itt női vonalon kicsit kevesebb sportolási lehetőség közül tudtunk a szüleimmel választani. Elkezdtem kempózni, amely egy remek küzdősport, talán ennek is köszönhetem, hogy nem vagyok megilletődött típus, bátran beleállok minden szituációba a pályán. Ez a sport nagyon erős önbizalmat adott nekem, amiért nagyon hálás vagyok!

Mivel még így is sok levezetetlen energiám maradt, a szüleim elkezdtek kézilabdára is járatni, mert Csákváron kiváló kis közösséget alkotó csapat van. Egyre jobban megszerettem és az évek során a kézilabda az életem egyik legfontosabb részévé vált. Felvételi előtt álló nyolcadikos voltam, amikor bekerültem az Albához, a serdülő csapatba. Az nagyon nehéz időszak volt, hiszen egyrészt új volt a közeg, másrészt ingáztam, sok utazással és mellette készültem a felvételire. Később, mikor középiskolás lettem, könnyebb lett a dolog, hiszen kollégista lettem, és az addig utazásra fordított idő felszabadult. Így már sokkal könnyebb volt összehozni a tanulást és a kézilabdát.

Az igazi sportág megtalálása után azért még akadtak feladatok, hiszen az igazi posztra is rá kellett lelnie Nikinek. ha nem is elsőre, de másodikra ez is sikerült.

- Csákváron átlövőként kezdtem, mert a korosztályomban elég magasnak számítottam. Azonban nem éreztem magam komfortosan, az edzőm, Horváth Zalán ezt látta és mondta, próbáljuk ki, milyen lennék beállósként. Na, akkor kerültem a helyemre, fizikálisan jó teljesítményt tudtam nyújtani, és sokkal jobban is éreztem magam.

Niki tervei között a középiskolai tanulmányok befejezése után a Testnevelési Főiskola szerepel, ahol szeretne edzői vonalon továbbtanulni. Természetesen egyenlőre azért az aktív játék marad a legfontosabb, pláne úgy, hogy Niki a tavasszal négy éves szerződést írt alá az Albával. Mindez kiválóan mutatja, hogy klubjánál igazi tehetségként tekintenek rá, a csapat vezetőedzője, Deli Rita szerint is fényes karrier állhat előtte.

- Azok közé a fiatal játékosaink közé tartozik, akik jól éltek az adódó lehetőséggel. Az ő posztján Varga Emőke egy sajnálatos és súlyos sérülés miatt kidőlt, Niki így bekerülhetett a felnőtt keretbe, és meg kell mondjam, rátermettségének köszönhetően nagyon gyorsan felvette a ritmust. Rövid idő alatt beilleszkedett és remekül betöltött egy fontos szerepet a csapat szerkezetében, tette ezt úgy, hogy az iskolai elfoglaltságai miatt a délelőtti edzéseken általában nem is tudott részt venni.

Tehetséges és nagyon vagány játékos, aki élt a lehetőséggel, amit kapott.

Beálló poszton vannak olyan dolgok, amelyeket nem lehet tanítani, azokra születni kell, és Nikiben ezek a tulajdonságok, erények megvannak, gondolok a labdabiztosságra, a jó ritmusérzékre, a harcosságra, a pozíciófogásra. Ugyanakkor még sokat kell fejlődnie, hosszú út áll előtte, de ennek a hosszú útnak a végén nagyon szép karrier várhat rá. Ehhez nem kell mást tennie, mint ugyanezzel az elszántsággal dolgoznia, fejlődnie és tanulnia. Mi igyekszünk minden erőnkkel támogatni ebben, és természetesen a következő szezonban is számítok rá a felnőtt csapat keretében – árulta el az Alba FKC vezetőedzője.

Niki szerint is a fentiek lehetnek a fejlődés és az eredményes pályafutás teljesülésének feltételei, így a most aláírt négy éves szerződés időtartama roppant fontos időszak lehet az életében.

- Érzem, hogy az Albánál bíznak bennem, és ez nagyon jó dolog. Számíthatok rá, hogy ebben a négy évben folyamatosan lehetőséget kapok majd, és én ezt egyrészt szeretném jó teljesítménnyel igazolni, másrészt szeretnék még jobb, komplexebb játékossá válni, ehhez pedig még sokat kell fejlődnöm, erre itt minden lehetőségem meglesz.

Niki addig sem unatkozik, a koronavírus-járvány miatt ugyan vége szakadt a szezonnak, ám az online oktatás zajlik, így most főleg a tanulmányaira koncentrál. Persze az edzések sem szorulnak háttérbe, az Alba szakmai stábjának instrukciói alapján a többi játékoshoz hasonlóan Dubán Niki is gőzerővel végzi az otthoni munkát, és várja az új szezon rajtját.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek