3 évnél régebbi cikk

Koronavírus: 400 alatt a kórházban ápoltak száma, 146 aktív fertőzött Fejérben, június 19-én nyit az Árpád Fürdő - 94. nap
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Balogh Zoltán
Koronavírus: 400 alatt a kórházban ápoltak száma, 146 aktív fertőzött Fejérben, június 19-én nyit az Árpád Fürdő - 94. nap

3970 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, Fejér megyében nem találtak új fertőzöttet az elmúlt 24 órában sem, 400 alatt a kórházban ápoltak száma, megszülettek a döntések az önkormányzati fenntartású bölcsődék és óvodák nyári működési rendjéről, június 19-én nyit az Árpád Fürdő - ezek voltak június 5. legfontosabb hírei.

Újabb 16 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3970 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 3 krónikus beteg. Ezzel 542 főre emelkedett az elhunytak száma, 2245-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1183 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 41%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 48 %-a budapesti. 397 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen.

Fejérben nem találtak új fertőzöttet az elmúlt 24 órában sem, így május 31. óta 371-nél áll a megyénkben azonosított koronavírusos esetek száma.

 

400 alatt a kórházban ápoltak száma

Négyszáz alá csökkent a koronavírus-fertőzéssel ápolt betegek száma, és négy olyan megye is van, ahol nincs aktív fertőzött - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília hozzátette: továbbra is kedvezően alakulnak a járványügyi adatok; az elmúlt 24 órában 16 új esetet regisztráltak, jelenleg 1183 aktív fertőzött van, 397 embert ápolnak a kórházakban, és 21 beteg van lélegeztetőgépen.

Elmondta: Baranya, Bács-Kiskun, Békés és Tolna megyében nincs aktív fertőzött. Ismertetése szerint Budapesten 487, Pest megyében 144, Zalában 202, Fejér megyében 146, Komárom-Esztergom megyében 135, Nógrádban 22, Csongrád-Csanád megyében 13, Veszprém megyében 8, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 6, Győr-Moson-Sopron megyében 5, Hajdú-Biharban 4, Jász-Nagykun-Szolnok és Vas megyében 3-3, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Hevesben 2-2, Somogyban 1 a fertőzöttek száma.

 

Megszülettek a döntések az önkormányzati fenntartású bölcsődék és óvodák nyári működési rendjéről

Bölcsődék:
- Az Önkormányzat fenntartásában működő bölcsődék a nyár folyamán folyamatosan nyitva tartanak.
- A Mesevilág Bölcsőde – amely intézmény az ügyeletet biztosította a járványidőszakban – 2020. augusztus 3. – 2020. augusztus 14. napja között zárva tart. A Mesevilág Bölcsődébe járó kisgyermekek ellátását a szülők bármely nyitva tartó önkormányzati fenntartású bölcsődében kérhetik ebben az időszakban.

Óvodák:
- Az Önkormányzat fenntartásában működő óvodák július és augusztus hónapokban mindössze óvodánként egy hétre zárnak majd be. Ez alól kivételt képez a Tolnai Utcai Óvoda székhelyintézménye, amely a járványidőszakban az ügyeletet ellátta, és így most két hetet tarthat zárva.
- A Szivárvány Óvoda az intézményben folyó munkálatok miatt júniusban is zárva tart, a júliusi nyitástól viszont már folyamatosan működni fog.
- A Hosszúsétatéri Óvoda 2020. augusztus 1. és 31. között tart majd zárva, tekintettel az intézményben kezdődő felújításra.
- Az egyes óvodák zárva tartásának idején pedig bármely nyitva tartó önkormányzati fenntartású óvodába vihetik a szülők gyermeküket.

 

Június 19-én nyit az Árpád Fürdő

Az eddigi nyitvatartásukat picit módosították, miszerint a 9 órai nyitást 10 órára változtatták. Zárni továbbra is 22 órakor fognak.

 

Már látogathatóak a szociális intézmények egészséges lakói

Már látogathatóak azok a szociális intézményekben élők, akik nincsenek elkülönítve koronavírus-fertőzés miatt. Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos részlegesen feloldotta a március 8-án elrendelt látogatási tilalmat a szociális intézményekben. Az erről szóló határozat június 3-án lépett életbe. A kórházak látogatási tilalma ugyanakkor továbbra is érvényben marad.

A látogatási lehetőséget tehát a szociális intézményekben biztosítani kell, de csak egészséges személy látogathatja meg hozzátartozóját. Ezt oly módon kell megszervezni, hogy a látogató csak azzal a gondozottal kerüljön 2 méteren belüli távolságra 15 percen túl, akit meglátogat. A látogatók részére szappanos kézmosási lehetőséget és /vagy vírusölő kézfertőtlenítőszert kell biztosítani.

A szociális intézményben maszk viselése mellett fodrász, manikűrös, pedikűrös is fogadható.  Valamint vallási esemény is megtartható az intézményben a szociális távolságtartása biztosításával.

Amennyiben megoldható, javasolt a látogatást az intézmény kertjében, udvarán megoldani, ha ott az egyes családok /ismerősök között a 2 méteres távolság biztosítható. Ha a szabadban történő találkozás nem biztosítható, akkor olyan helyiségben történjen a látogató fogadása, ahol az egyes családok/ismerősök között a 2 méteres távolság biztosítható vagy a látogatás céljára egy külön helyiséget kell biztosítani.

Ha a gondozott egyágyas szobában/elkülönített lakrészben lakik, akkor ott történhet a látogató fogadása. Maximalizálni kell az egyidőben történő látogatók számát, többágyas szobában, ágyban fekvő gondozottat maszk viselésével egyszerre csak egy személy/családtag látogathat. Az intézményben a lakók kaphatnak csomagot (élelmiszert, használati tárgyakat stb.).

 

Korlátozások nélkül lehet utazni Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába

Ez azt jelenti, hogy péntektől nem lesz szükség negatív koronavírus-tesztre és karanténba sem kell vonulni az Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába történő utazás, valamint az onnan történő hazatérés esetén, és megszűnik az eddigi 48 órás korlátozás is - jelentette be Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek