3 évnél régebbi cikk

Egész délelőtt vásárolhatnak az idősek Fehérváron? Milyen hatása lehet a piac-nyitvatartás módosításának, és mik a kereskedői tapasztalatok?
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu/Simon Erika
Egész délelőtt vásárolhatnak az idősek Fehérváron? Milyen hatása lehet a piac-nyitvatartás módosításának, és mik a kereskedői tapasztalatok?

A város piacain szombattól csak a 65 év felettiek vásárolhatnak reggel 7 és 9 óra között.

Míg a helyi szabályozás életbe lépése előtt a fehérvári piacok látogatási rendje megegyezett az élelmiszerboltok, drogériák és gyógyszertárakéval, vagyis a 65 év felettiek csak reggel 9 és 12 óra között vásárolhattak ezeken a helyeken, ám ebben az idősávban csak és kizárólag ők léphettek be ezekbe az üzletekbe.

A héten Székesfehérváron módosult a piacokra érvényes vásárlási rend, vagyis a város piacain szombattól csak a 65 év felettiek tartózkodhatnak reggel 7 és 9 óra között. A döntés hatása kétoldalú, hiszen nemcsak módosult, de csökkent is a 65 év felettiek piaclátogatási idősávja, ugyanakkor ez a szabályozás azt is magával hozza, hogy a veszélyeztetett korosztály mostantól

gyakorlatilag egész délelőtt, vagyis reggel 7 órától 12 óráig közösségi helyeken tartózkodhat, közlekedhet.

Hiszen Székesfehérváron szombattól a piacon 7-9-ig, míg élelmiszerboltban, drogériában és gyógyszertárban továbbra is 9-12 óráig vásárolhatnak. Így plusz két órával, összesen öt órányi időtartamra nőtt a szabály szerint otthonukon kívül eltölthető idő.

Ugyanakkor a szabályozás célja természetesen nem ez volt, hiszen éppen Székesfehérvár az a település, ahol az egyik legszigorúbb helyi rendeleteket léptette életbe az önkormányzat a járvány terjedésének lassítása érdekében.

A piac nyitvatartásának módosítását a vásárlási szokások, a helyi kereskedők segítése indokolta, és a vásárlási idősáv változását a piacokon áruló kereskedők üdvözlik. 

Egyed István szürkemarha-, mangalica-és báránytenyésztéssel foglalkozó őstermelő szerint, a piacokon az idősek vásárlási sávjának átalakítása mind vevői, mind eladói szempontból jó irány. „Eddig kilenc és dél között nem volt szinte semmi forgalom. A hatvanöt év felettiek általában egy óra alatt le tudták a vásárlásaikat. Sokan kilenc órakor már tűkön ültek, és legkésőbb tízre már végeztek. Arról nem is beszélve, hogy a nyugdíjasok általában korábban kelnek és alapesetben hamarabb indulnak el a piacra ” - emelte ki az őstermelő.

Kiss Attila, az Alba Böllér Kft. hentesüzlet tulajdonosa a fentiekhez hasonló tapasztalatokról számolt be: "Amióta az országos rendelet életbe lépett kilenctől tíz óráig volt forgalmunk, tíztől pedig gyakorlatilag üresen tátongott a piac. Én mindenképpen pozitív változásnak, jó iránynak látom ezt a módosítást" - erősítette meg Kiss Attila is.

A fmc.hu Facebook-oldalán a bejelentésre mintegy száz komment érkezett. Többen éppen arra hívták fel a figyelmet, hogy a mostani változtatás miatt előfordulhat, hogy egész délelőtt a hatvanöt felettiek fognak vásárolni. 

Néhányan nehezményezték, miért kell a városnak a kormány által kijelölt időpontokat felülírnia. Az egyik kommentelő azt javasolta: érdemes lenne a változásokat kiplakátolni, mert mire megszokná az ember, addigra új szabály lesz érvényben.

A legtöbben azonban egyetértettek a sávok változtatásával, mások még ennél is tovább mentek: volt olyan, aki szerint még jobb lenne, ha a módosítás vonatkozna a drogériákra és a boltokra is. Akadt olyan is, aki azon a véleményen volt, az alapvető egészségügyi szabályokat betartva rendesen ki kellene nyitni, mert különben tönkremegy a gazdaság.

Ugyanakkor a székesfehérvári rendelet kihirdetéskor azt kiemelték, hogy az új szabályozás hatásait folyamatosan vizsgálják, és szükség esetén további változtatásokat vezetnek be. 

A Fehérvár Televízió stábja szombaton délelőtt ellátogatott a Városi Piacra, ahol kiderült, csak kisebb fennakadásokat okozott a piacok látogatásról szóló új rendelet . Sokan csak a piacra érve értesültek a változásokról, amelyek visszavonásig érvényesek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek