4 évnél régebbi cikk

Koronavírus: Fehérváron 7 és 9 óra között csak a 65 év felettiek mehetnek piacra szombattól, 60 ember van lélegeztetőgépen országszerte - 44. nap
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu/Simon Erika
Koronavírus: Fehérváron 7 és 9 óra között csak a 65 év felettiek mehetnek piacra szombattól, 60 ember van lélegeztetőgépen országszerte - 44. nap

Cser-Palkovics András pénteken dönt arról, hogy milyen szigorításokat léptet életbe a hétvégére Székesfehérváron a kijárási korlátozással kapcsolatban. A város piacain szombattól csak a 65 év felettiek vásárolhatnak reggel 7 és 9 óra között. Az országban 722 felnőtt és 7 gyerek van kórházban a koronavírus miatt, közülük 60-an szorulnak lélegeztetőgépre. Csütörtöki összefoglaló.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 1652 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 többségében idős krónikus beteg. Ezzel 142 főre emelkedett az elhunytak száma, 199-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Fejérben szerdához képest 8-cal nőtt a fertőzöttek száma, eddig összesen 122 embernél mutatták ki a koronavírust megyénkben. (koronavíirus.gov.hu)

Folyamatosan nő a kórházi kezelésre szoruló koronavírusos betegek száma Magyarországon, jelenleg 729 embert ápolnak egészségügyi intézményben, közöttük hét gyerek van - mondta el az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön. Müller Cecília közölte: a kórházban kezelt fertőzöttek közül 60-an szorulnak lélegeztetőgépre, tehát az intenzív terápiás kezelésen felül a lélegeztetés is szükséges a kezelésükhöz. Mindezek miatt fontos a kórházak felkészítése, az ágykapacitás bővítése - fűzte hozzá. (MTI)

Szombattól egy hétig biztosan maradnak a kijárási korlátozások, de hétvégén az önkormányzatok újra maguk szabályozzák a közterület-használat rendjét. Májusban csak írásbeli érettségi lesz. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón gazdasági döntésekről is beszámolt Részletek: Kormányinfó: csak írásbeli érettségi lesz, az önkormányzatok hétvégén újra rendkívüli szabályokat vezethetnek be.

Cser-Palkovics András pénteken dönt a várost érintő hétvégi szigorításokról, de előre leszögezte: a boltok nyitva tartására és belső szabályozására nem terjed ki a döntési jogköre. A polgármester posztjából az is kiderül, hogy szombattól a városi és a termelői piacon is reggel 7 és 9 óra között csak a 65 év felettiek várásolhatnak, minden más időpontban a 65 év alattiakat várják kizárólag. Ettől még az élelmiszerboltokra korábban bevezetett korlátozás (9 és 12 óra között csak a 65 év felettiek vásárolhatnak) ugyanúgy érvényben marad. Székesfehérvár honlapján osztálykép- és tablógyűjteményt fognak közzétenni, kárpótlásul azért, hogy idén elmarad a városi ballagás. A teljes posztot itt lehet elolvasni:

A Fejér megyei kórházak is felkészülnek a koronavírus-járvány miatti tömeges megbetegedésekre. Április 19-ig a kórházi ágyak 50 százalékát, vagyis összesen 1182 kórházi ágyat szabadítanak fel megyénkben arra az esetre, ha jelentősen felgyorsulna a vírus terjedése. A második ütemben további 236 ágyat tesznek még szabaddá, így érik el a 60 százalékos célt, ami megyénk esetében összesen 1418 férőhelyet jelent. Részletek: Koronavírus: Fejérben 1182 kórházi ágyat szabadítanak fel vasárnapig, készülnek a tömeges megbetegedésekre.

Húsz százalékkal csökkenti a labdarúgók, a szakmai stáb és a menedzsment fizetését is a MOL Fehérvár FC. Az intézkedés három hónapra szól, természetesen a koronavírus miatt megváltozott gazdasági körülmények indokolják. Részletek: Fizetéscsökkentés a Vidinél, új helyzet a világfutballban.

A Sigma-1 receptor serkentése áttörést hozhat a koronavírus megbetegedések szövődményeként kialakuló tüdőgyulladás és szöveti hegesedés kezelésében – mondja dr. Fekete Andrea, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika adjunktusa, a SigmaDrugs gyógyszerfejlesztő startup társalapítója és vezetője. A kutatóorvos jelenleg a humán fázis-vizsgálatokhoz szükséges protokollt készíti elő, hogy megkezdődhessen a szer engedélyezése koronavírus-fertőzés esetén, írja a Semmelweis Egyetem honlapja.

(2020. március 4-én jelentették be az első két magyarországi koronavírusos beteget, ezért az fmc.hu ettől a naptól számolja a járvány megjelenését az országban.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek