Light rain20 °C
2021. május 12. szerda Pongrác
Menü
Házhozszállítás

Fizetéscsökkentés a Vidinél, új helyzet a világfutballban

Fizetéscsökkentés a Vidinél, új helyzet a világfutballban
Nyári edzés a MOL Fehérvárnál (Fotó: molfehervarfc.hu)

Húsz százalékkal csökkenti a labdarúgók, a szakmai stáb és a menedzsment fizetését is a MOL Fehérvár FC. Az intézkedés három hónapra szól, természetesen a koronavírus miatt megváltozott gazdasági körülmények indokolják. A világ nagy bajnokságai és klubjai is léptek már.

A molfehervarfc.hu klubhonlapon olvasható közlemény így fogalmaz:

„A koronavírus okozta járvány miatt felfüggesztett bajnokságok a sportklubok gazdasági helyzetére is hatással voltak. A kiesett bevételeket figyelembe véve a klub menedzsmentje, valamint az első csapat játékosai és a szakmai stáb tagjai egyetértettek abban, hogy a nemzetközi, topbajnokságokban is megfigyelhető trendeket követve három hónapra módosítják szerződéseiket, és 20 százalékkal kevesebb bérért folytatják a munkát, mert ők most így tudnak segíteni.”

A sportigazgató, Kovács Zoltán emlékeztetett rá, hogy a MOL Fehérvár korábban már egy 18 millió forintos adománnyal segítette a székesfehérvári védekezésre létrehívott készenléti alapot. „A keddi, egyéni beszélgetéseken pedig a magyar és külföldi labdarúgók és szakemberek azonnal és mindenféle megjegyzés nélkül fogadták el a szerződésmódosítást. Ahogyan korábban is már annyiszor, most is példát mutattak mindannyian lojalitásból és klubhűségből" – mondta Kovács.

A fehérvári, itthon irigyelt helyzetben lévő klub intézkedése a folyamatokat tekintve nem váratlan: határokon belül és túl számos példát találunk az új helyzet miatt módosított szerződésekre. A jelenleg másodosztályú ETO FC Győr már március végén drasztikusan csökkentette a fizetéseket, az NB II-es klubok közül ezt tette a Haladás és a Dorog is. Nem fogadták el ugyanakkor az új ajánlatot a Siófok labdarúgói, a tulajdonos szerint ezzel csődbe vihetik a klubot. (A szlovák élvonalban meghatározó Zsolna csapatánál ugyanez történik, ott a tulajdonos be is jelentette, hogy megszünteti a klubot.) A magyar élvonalbeli csapatok közül elsőként Debrecenben kezdtek tárgyalni a szerződések módosításáról.

A gazdasági kényszer a globális futballpiacon is úr, de (nem meglepő módon…) a nemzetközi játékos szakszervezet (FIFPro) nem tartja jó ötletnek a fizetések csökkentését. Jonas Baer-Hoffmann, a szervezet főtitkára kijelentette: világszerte számos futballista alig kap többet országa átlagkereseténél, ezért nem engedheti meg magának, hogy csökkentsék a fizetését.

Lionel Messi (jobbra), a Barcelona sztárja (Fotó: Wikipedia)
Lionel Messi (jobbra), a Barcelona sztárja (Fotó: Wikipedia)

Ez a kitétel persze nem igaz a meghatározó klubok játékosaira, és mivel a legnagyobb bevételektől ezek a klubok esnek el, érthetően nem is finomkodnának a fizetések megvágásánál. A Barcelona csillaga, Lionel Messi maga jelentette be az Instargramon, hogy a katalán klub 70 százalékkal csökkentette a sportolók (nemcsak a labdarúgók) bérét. Az Espanyol és az Atlético Madrid is hasonlóan tett.

Nagy vihart kavart ugyanakkor a Real Madrid német világbajnokának, Toni Kroosnak a nyilatkozata, aki szerint nincs értelme a labdarúgók fizetését csökkenteni. Szerinte jobb, ha a játékosok teljes bért kapnak, és maguk döntik el, miként jótékonykodnak. Az érvelés buktatója maga a gazdasági helyzet, amely a bajnokságok és kupák szüneteltetése, a bevételek nem kis részének elapadása miatt hosszabb krízissel is fenyegethet. Van, ahol értik ezt: az olasz bajnokság, a Serie-A klubjai egyhangúan megszavazták a fizetéscsökkentést.

Ugyanakkor a világ legprosperálóbb, leggazdagabb ligája, az angol Premier League kiválóan fizetett labdarúgói egyelőre elutasítják a liga 30 százalékos bércsökkentésről szóló ajánlatát. A helyzet kapcsán a korábbi Manchester United-ikon Wayne Rooney egyenesen úgy fogalmazott, „sarokba szorítják a játékosokat”, akiknek maguknak kellene eldönteniük, mennyi bérről hajlandóak lemondani.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Intelligens zebra épül a fehérvári kórház előtt és a Hosszúsétatéren
  Intelligens zebra épül a fehérvári kórház előtt és a Hosszúsétatéren
 • Köszönet az egészségügyi dolgozóknak - a Szabad Színház is csatlakozott
  Köszönet az egészségügyi dolgozóknak - a Szabad Színház is csatlakozott
 • A Duna felső szakaszán folytatódik a szúnyoggyérítés
  A Duna felső szakaszán folytatódik a szúnyoggyérítés
 • Tovább nőttek a lánctartozások az építőiparban
  Tovább nőttek a lánctartozások az építőiparban
 • Újabb versenyképesség-növelő programot indít a kormány
  Újabb versenyképesség-növelő programot indít a kormány
 • A járvány még nem ért véget - óvatosságra intenek!
  A járvány még nem ért véget - óvatosságra intenek!
 • Drágább lesz a gázolaj
  Drágább lesz a gázolaj
 • Nem nőhetnek a havi törlesztőrészletek a hitelmoratórium után
  Nem nőhetnek a havi törlesztőrészletek a hitelmoratórium után
 • Óriási segítséget kaphatnak a civilek
  Óriási segítséget kaphatnak a civilek