3 évnél régebbi cikk

Fejér a negyedik legsűrűbben lakott megye, Székesfehérvár azonban nincs a zsúfoltabb városok élmezőnyében
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kovács V. Orsolya
Fejér a negyedik legsűrűbben lakott megye, Székesfehérvár azonban nincs a zsúfoltabb városok élmezőnyében

A lecsengőben lévő járvány több demográfiai adat fontosságát is felszínre hozta, összeállításunkban hazánk megyéinek népsűrűségét vettük nagyító alá. Fejér megye az egyik legsűrűbben lakott megye, de Székesfehérvár nem tartozik nagy népsűrűségű városok közé.

A koronavírus-járvány egyik európai gócpontjának Olaszország bizonyult, ahol Lombardia tartományban durvult el leginkább a betegség. Érdemes tudni, hogy Lombardia területe 23 844 km², lakossága pedig 10,06 millió fő. Magyarország területe 93 030 km², lakossága pedig 9,773 millió fő. A fenti adatokból is látszik, Lombardia egy negyed magyarországnyi területén többen élnek, mint hazánkban. Lombardia népsűrűsége 407 fő/km², míg Magyarországé ezzel szemben mindössze 106 fő/km².

Minden bizonnyal a fenti adatok is szerepet játszottak abban, hogy Lombardia nagyon megszenvedte a járványt, míg hazánkban az ottani megbetegedésekhez képest kisebb volt a baj.

A járvány olyan, a népességhez kapcsolódó statisztikáknak adott új jelentést, mint például egyes területek elöregedése, de az is látszik, hogy érdemes a népsűrűséget is nagyító alá venni, hogy is áll össze megyékre, városokra lebontva.

Az átlagot természetesen Budapest húzza fel: a főváros népsűrűsége 3 332 fő négyzetkilométerenként. A megyék ettől jelentősen elmaradnak, a legsűrűbben lakott megyének Pest számít a maga 203 fő/ km²-es adatával.

A második helyen Komárom-Esztergom áll 133, míg a harmadik Győr-Moson-Sopron 112 lakossal. A főváros mellett ez a három megye rendelkezik az országos átlag feletti népsűrűséggel, a többiek mind alatta vannak.

A sorban a negyedik épp Fejér, megyénk népsűrűsége 96 fő/ km².

Mögöttünk már kicsik a különbséget, sorban következik Csongrád (93), Szabolcs-Szatmár-Bereg (92) és Borsod-Abaúj-Zemplén (88). A legkisebb népsűrűségű megyénk Somogy, ahol minden négyzetkilométerre 49 lakos jut.

A nagyobb városokat vizsgálva Székesfehérvár 575 fő/ km²-es népsűrűségi mutatóval áll. Más nagyvárosokat nézve ez átlagosnak tekinthető, Békéscsabán (310), Debrecenben (436) és Zalaegerszegen (épp hogy kevesebb a fehérvárinál, 574) alacsonyabb a népsűrűség, viszont Szeged (579), Győr (742), Szombathely (800) és Pécs (893) jóval sűrűbben lakottnak számít Fejér megyeszékhelyénél.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek